p

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

"Δεν ήξερα ποιον να σώσω, ποιόν να αφήσω"

Ένας από τους πολλούς και γενναίους Νορβηγούς βρέθηκε με τη βάρκα του κοντά στο νησί Οτόγια την ώρα του μακελειού μη ξέροντας ποιον να προλάβει να σώσει και ποιον να προσπεράσει. Συγκλονίζει η μαρτυρία του



Ο Οτο Λέβικ, βρέθηκε μπροστά στο φοβερό δίλημμα ποιόν να σώσει και ποιόν να αφήσει, δεχόμενος την ίδια ώρα τα πυρά του δράστη των συνολικά 86 ανθρωποκτονιών, στην περιοχή της κατασκήνωσης της νεολαίας των Εργατικών.
Τελικά, ο Λέβικ μπόρεσε να διασώσει μέσα απ τα νερά και τα πυρά σχεδόν 50 νεολαίους.
Θυμάται όμως ο Λέβικ, όπως η σύζυγός του Βέντσε μαρτυρά --ο ίδιος επιλέγει βασικά να σιωπά-- "την έκφραση στα πρόσωπα άψυχων νέων, που επέπλεαν".
Τέσσερις, ίσως πέντε, νεολαίοι αγνοούνται έως τώρα στην περιοχή της κατασκήνωσης.
Ο Λέβικ, όπως κι άλλοι διασώστες έκαναν, έριξε στα νερά της λίμνης Τίρι-φιόρντ πολλά σωσίβια, σωτήρια για όσους νέους μπορούσαν να τα πλησιάσουν και με αυτά να απομακρυνθούν απ το πεδίο πυρών του ακροδεξιού Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Στην κοντινή παραλία άλλοι πολίτες, με ρουχισμό και ιματισμό, προσπάθησαν να ζεστάνουν τους νέους, που κατέφθαναν εκεί, ύστερα από πολύωρη παραμονή στο παγωμένο νερό.
Αποτελεί θέμα έρευνας κάτω από ποιες συνθήκες στο νησί Οτόγια, ενώ έπρεπε, εντούτοις την ώρα του μακελειού δεν έκανε βάρδια ένας οπλισμένος αστυνομικός.
Αποτελεί, βέβαια, τραγική ειρωνεία ότι, ο δράστης των δεκάδων ανθρωποκτονιών ήταν οπλισμένος και φορούσε τη στολή του αστυνομικού.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες διασωστών, ο τρόμος των νέων στο νησί Οτόγια την ώρα του μακελειού έγινε τέτοιου βαθμού, ώστε τους κατέλαβε, τελικά, υστερία... Φώναζαν δυνατά --τρέμοντας και όντας πολύ τρομαγμένοι--σαν αντίκριζαν τους διασώστες τους. Όταν όμως ηρεμούσαν τελικά, τότε πολλά παιδιά ρωτούσαν τους διασώστες τους : "μπορώ να πάρω μια σφιχτή αγκαλιά;"...
Συνολικά στο ειδυλλιακό νησί βρίσκονταν, όταν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε να ξετυλίγεται το δράμα, ως και 300 νέοι.


news247