Νέες έρευνες έδειξαν ότι αξιολογούμε τους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους μας κυρίως με γνώμονα κατά πόσον μας μοιάζουν....
Αν πιστεύετε ότι τα αντίθετα έλκονται στον έρωτα, καιρός να το ξανασκεφτείτε. Επιστημονική έρευνα βρήκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ερωτευόμαστε ανθρώπους που μας μοιάζουν.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ανακάλυψαν ότι αξιολογούμε τους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους με γνώμωνα κυρίως κατά πόσον μας μοιάζουν, καθώς και κατά πόσον είναι εξίσου επιθυμητοί και δημοφιλείς με εμάς. Ονόμασαν μάλιστα αυτή την τάση "υπόθεση του ζευγαρώματος" ( "matching hypothesis").
Φυσικά, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και τα κοινά ενδιαφέροντα παίζουν μακροπρόθεσμα το ρόλο τους, αλλά στην αρχή νιώθουμε έλξη για τους ανθρώπους που μας μοιάζουν.
Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες στράφηκαν προς sites που κανονίζουν ραντεβού online. Μέτρησαν τη δημοτικότητα περισσοτέρων από 3.000 ετεροφυλόφιλων χρηστών ενός site και μελέτησαν την δημοτικότητα του καθενός ξεχωριστά. Η δημοτικότητα καθορίστηκε από τον αριθμό των ατόμων του άλλου φύλου που είχαν στείλει μηνύματα για ραντεβού σε έναν χρήστη.
Οι ερευνητές λένε πως βρήκαν ότι τα άτομα εκτιμούν και επιλέγουν συντρόφους που έχουν την ίδια κοινωνική επιτυχία με την δική τους.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι χρήστες με υψηλή δημοτικότητα ήρθαν σε επαφή με άλλους δημοφιλείς χρήστες σε ποσοστό μεγαλύτερο από όσο θα αναμενόταν από τον παράγοντα του τυχαίου. Παρομοίως, οι λιγότερο δημοφιλείς χρήστες του site ήρθαν σε επαφή με άλλους χρήστες που είχαν επίσης χαμηλή δημοτικότητα.
"Χρησιμποιώντας στοιχεία που συλλέξαμε στο εργαστήριο και από χρήστες ενός δημοφιλούς site για ραντεβού στο Διαδίκτυο, βρήκαμε ότι τα άτομα διαλέγουν συντρόφους με βάση την αυτο-αξία, την εξωτερική εμφάνιση και τη δημοτικότητα, αλλά σε διαφορετικούς βαθμούς και όχι πάντα στο ίδιο στάδιο της διαδικασίας...Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι τα λιγότερο επιθυμητά άτομα διαλέγουν τους λιγότερο επιθυμητούς συντρόφους", τονίζουν οι επιστήμονες.
Πηγη: “Το Βήμα”