p

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Financial Τimes.... Σοκ: «Στάση πληρωμών εντός της βδομάδας»

Αναστάτωση προκαλεί άρθρο των Financial Times που μιλά για στάση πληρωμών ακόμη και εντός της βδομάδας. Τι ακριβώς ισχύει;


Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 20 δισ. ευρώ, για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, περιλαμβάνει το σχέδιο για το νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το νέο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα ύψους 115 δισ. ευρώ έχουν επικεντρωθεί στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να μην δανείζει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, αν κηρυχτεί στάση πληρωμών στα εθνικά ομόλογα.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα η προσωρινή στάση πληρωμών αναμένεται να κηρυχθεί πολύ σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που αναγκάζει τους ρυθμιστές να βρουν γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Χαρακτηριστικά δε αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε πυρετώδεις συνομιλίες ώστε να εξασφαλίσουν μια συμφωνία διάσωσης εγκαίρως για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Με βάση μια πρόταση που συζητείται, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προς την ΕΚΤ. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη προσφέρει εγγυήσεις για 30 δισ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, αλλά μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν τα έχει αποδεχτεί ως εγγυήσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί όταν ενεργοποιηθεί το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Ακόμη, οι Financial Times αναφέρουν πως μια άλλη πρόταση αναφέρεται στην παροχή εξουσιοδότησης από την ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να διαθέσει περισσότερη βοήθεια έκτακτης ρευστότητας, ήτοι άμεσα δάνεια που θα παρακάμπτουν την ΕΚΤ.

Με τις μεθόδους αυτές, στο όλο και ακριβότερο πρόγραμμα διάσωσης, προστίθενται 20 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί από το διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μείνουν αποκομμένες από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Διαφοροποιήσεις στην ΕΚΤ

Την εκτίμηση ότι ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια βραχύβια «επιλεκτική χρεοκοπία», εξέφρασε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε μικρές αρνητικές επιπτώσεις, ωστόσο θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά. «Αυτές οι επιλογές πρέπει να μελετηθούν εξονυχιστικά. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που ασχολούνται με μια πολύ βραχύβια επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία στην πράξη δεν θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες», δήλωσε, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική στάση εξακολουθεί να τηρεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος μιλώντας σε εφημερίδες της Εσθονίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την πρόληψη χρεοκοπίας της Ελλάδος, η οποία όπως είπε δεν θα μπορούσε να είναι μια επιθυμητή λύση για την κρίση χρέους.

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπα ότι ένα πιστωτικό γεγονός, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο Τρισέ, προσθέτοντας πως όσοι υποστηρίζουν την χρεοκοπία ως επιθυμητή διέξοδο από την κρίση δεν έχουν εξετάσει το ζήτημα διεξοδικά. Σημείωσε δε ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να αποφευχθεί η αθέτησης του χρέους της Ελλάδας.

Πηγή: http://www.fimes.gr