p

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Δημοσκόπηση Public Issue: Με 6% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ - Σταθερά υψηλό το ποσοστό αποχής (38%)

Διαρκώς αυξανόμενο είναι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαμορφώνεται στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, χαμηλά είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα και σε αυτή τη δημοσκόπηση, ενώ αντίθετα υψηλό παραμένει το ποσοστό της αποχής (38%). Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς σύμφωνα με την Public Issue, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν σε ποσοστό το ΛΑ.Ο.Σ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% (1,5% επιπλέον από την προηγούμενη έρευνα), έναντι 26,5% του ΠΑΣΟΚ (πτώση 0,5% από την προηγούμενη έρευνα). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 11,5% (αύξηση 0,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 9% (αύξηση 2,5%), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 7,5% (πτώση 0,5%), οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 1,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, η Χρυσή Αυγή με 1%, το Άρμα Πολιτών με 0,5% και η Σπίθα με 0,5%..
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ θα έπαιρνε από 133 έως 147, το ΠΑΣΟΚ από 66 έως 88 έδρες, το ΚΚΕ 29 έως 34, ο ΣΥΡΙΖΑ 22 έως 27, ο ΛΑΟΣ 18 έως 23 και οι Οικολόγοι 8 έως 12. Είναι φανερό πως με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια αμφίπλευρη αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από την οποία φαίνεται να επωφελούνται τα κόμματα της Αριστεράς και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 43%, ενώ η τάση αποχής παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο, δηλαδή στο 38%.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς προηγείται με 7 ποσοστιαίες μονάδες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 29%, έναντι 22% του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες και σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Ακολουθούν οι Γιώργος Καρατζαφέρης, Αλέξης Τσίπρας, Αλέκα Παπαρήγα και τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου.

Δυσαρεστημένοι με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, οι 9 στους 10
Σύμφωνα με την έρευνα, ο ανασχηματισμός που έγινε δεν βοήθησε την ανάκαμψη της εικόνας της κυβέρνησης, με τη ΝΔ να περνά και σε αυτό το δείκτη μπροστά. Ωστόσο 9 στους 10 πολίτες είναι άκρως δυσαρεστημένοι με τη λειτουργία των δύο μεγάλων κομμάτων.
Στην ερώτηση για το εάν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή εκλογών, το 60% απαντά ότι δεν χρειάζεται ενώ το 34% ότι μάλλον είναι αναγκαίες, ποσοστό το οποίο ήταν κάτω του 30% στην προηγούμενη έρευνα. Την ίδια στιγμή, το 62% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και το 71% δεν θεωρεί καμία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ικανή. Τέλος, στη μορφή διακυβέρνησης κερδίζουν τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση (24%) και συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. (21%).

Από το κακό στο χειρότερο τα οικονομικά
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες απαντούν πως κατά τον τελευταίο χρόνο η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει, ενώ το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει και το 92% ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορεί να αποταμιεύσει χρήματα.
Το 88% των πολιτών νιώθουν ιδιαιτέρως ανασφαλείς για το μέλλον της χώρας, ενώ αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι συμμετείχαν σε απεργίες ή πορείες τον τελευταίο μήνα και διαμορφώνεται στο 29% (υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού).
Το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η χώρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 80% είναι δυσαρεστημένο από το επίπεδο ζωής του. Αντίστοιχα, το 79% πιστεύει ότι η εικόνα της χώρας είναι πιο αποδυναμωμένη.


http://www.eklogika.gr/news/5448