p

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η Χατσεπσούτ πέθανε λόγω της κολόνιας της

Η Χατσεπτσούτ, ο μοναδικός θηλυκός φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, διαπιστώθηκε από το 2007 ότι έπασχε από καρκίνο.....

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βασίλισσα χρησιμοποιούσε καρκινογόνα λοσιόν.

Στο Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Βόννης φυλάσσεται εδώ και χρόνια ένα φιαλίδιο που ανήκε στη αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου Χατσεπσούτ (18ηΔυναστεία, βασίλευσε γύρω στο 1450 π.Χ.). Μέχρι το 2009 οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως πρόκειται για ένα αρωματοδοχείο της Χατσεπσούτ που περιείχε... πηλό.

Ο διευθυντής της Συλλογής του Μουσείου Μίχαελ Χέβελερ-Μύλερ μαζί με τον φαρμακολόγο Χέλμουτ Βίντενφελντ ανακοίνωσαν την Παρασκευή (20.08.2011) σε συνέντευξη τύπου πως το αρωματοδοχείο δεν περιείχε πηλό, αλλά ούτε και αρώματα: ήταν φιάλη με υπολείμματα από λοσιόν σώματος, και συγκεκριμένα από βάμμα φοινικέλαιου, αιθέριων ελαίων μοσχοκάρυδου και ισχυρή δόση πίσσας.

Η χρήση λοσιόν σώματος στην αρχαία Αίγυπτο ήταν πολύ συνηθισμένη γιατί λόγω κλίματος ο πληθυσμός έπασχε συχνά από εκζέματα και δερματοπάθειες που προκαλούν κνησμό.

Είναι επίσης γνωστό και επιβεβαιώθηκε από γενετικές εξετάσεις ότι η βασίλισσα Χατσεπσούτ έπασχε, όπως και όλη η φαραωνική οικογένεια, από ψωρίαση, που προκαλεί φοβερό κνησμό. Φαίνεται λοιπόν πως ο γιατρός της παρασκεύασε αυτή τη λοσιόν για να ανακουφίζεται. Εκείνο που δεν ήξερε όμως ο γιατρός, ούτε και η Χατσεπσούτ, ήταν ότι η πίσσα είναι καρκινογόνα.

Να θυμίσουμε πως η καρκινογόνα επίδραση της πίσσας διαπιστώθηκε μόλις στη δεκαετία του 1970 και από τότε δεν χρησιμοποιείται πια ως συστατικό σε λοσιόν, αλλά μόνον...σε τσιγάρα.

Στη μούμια της Χατσεπσούτ, που είχε ανακαλυφθεί το 1903, αλλά 'ταυτοποιήθηκε' το 2007 με ειδικές γενετικές εξετάσεις, βρέθηκαν αλλοιώσεις από καρκίνο. Η βασίλισσα που έπασχε από αθρίτιδα, διαβήτη, και ψωρίαση, είχε προσβληθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της και από καρκίνο.

http://www.dailynews24.gr/