p

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Φέρνει τα ταξί με νομοσχέδιο ο Ραγκούσης στην Βουλή - Την παραίτηση του ζητά η ΝΔ

Με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα θα γίνει η απελευθέρωση του επαγγέλματος στα ταξί. Βλέποντας τις έντονες αντιδράσεις που επικρατούν ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε πως θα το φέρει προς ψήφιση στην βουλή.
Με αυτή την κίνηση ο υπουργός υποδομών και μεταφορών θέλει να θέσει τους «πράσινους» αλλά και τους «γαλάζιους» βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής η συζήτηση για το άνοιγμα του επαγγέλματος στα ταξί. Η Πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου διαφώνησε ανοιχτά με τον υπουργό μεταφορών για τους χειρισμού του.

Γ. Ραγκούσης: « Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο ότι όλα τα επαγγέλματα ανοίγουν μέχρι τις 2 Ιουλίου και εκδίδονται ΠΔ μόνο όταν πρέπει να μπουν κανόνες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Β. Παπανδρέου «Υπάρχει η ίδια κυβέρνηση δεν άλλαξε και το ΠΔ ως τις 20/6 υπήρχε. Τον νόμο τον ψηφίσαμε με προϋποθέσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα έρθουν σε εύλογο χρόνο τα Προεδρικά Διατάγματα, αυτές νομίζαμε ότι θα ισχύουν. Ξέρουμε τι ψηφίσαμε και μην μας λέτε ότι επειδή άλλαξε ο Υπουργός, άλλαξε η κυβερνητική πολιτική».

Γ. Ραγκούσης: «Εγώ φράσεις τύπου ότι ψηφίσαμε νόμους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν τις δέχομαι».

Β. Παπανδρέου: «Δεν μπορείτε όλα αυτά να τα διαγράφετε».

Γ. Ραγκούσης: «Σας παρακαλώ! Ψυχραιμία!»

Η σύγκρουση ξεκίνησε με το «καλημέρα» της συνεδρίασης όταν ο υπουργός υποδομών και μεταφορών εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του.

Γ. Ραγκούσης:«Ψηφίσαμε έναν νόμο που δεν έχουμε περιθώρια να μην τον εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και μέσα από κανόνες θα προχωρήσει. Αυτό δήλωσε και ο Πρωθυπουργός. Όταν λέμε απελευθέρωση, πρέπει να εννοούμε απελευθέρωση. Η αξιοπιστία μας είναι μείζων αγαθό. Ποιον μπορούμε να κοροϊδέψομε όταν άλλα ψηφίζουμε και άλλα εφαρμόζουμε; Τον λαό ή τους εταίρους μας; Υπάρχει εύλογος και επαρκής χρόνος για να τοποθετηθούν όλοι μέχρι να καταθέσουμε τις προτάσεις. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνονται κινητοποιήσεις.»

Β. Παπανδρέου: «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι πρόταση του Υπουργού θα έρθει στο τέλος Αυγούστου. Αυτός σημαίνει πως η αγορά θα είναι ανάστατη, ο τουρισμός θα έχει υποστεί πλήγμα, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Και μας λέτε ότι το Υπουργείο δεν έχει θέσεις και θα τις φέρει τέλος Αυγούστου;. Είναι δυνατόν; Εγώ εκπλήσσομαι».

Τ. Αντωνίου: «Η απεργία ταξί έχει δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στην χώρα. Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο άμεσες αλλά και έμμεσες. Ο Υπουργός δεν μας είπε τι πρόκειται να κάνει για ακόμη μία φορά. Εδώ έχουμε ανατροπή κυβερνητικής απόφασης. Υπάρχει θέμα συνέπειας κυβέρνησης . Δεν μπορεί να λειτουργεί η κυβέρνηση α λα καρτ. Να μας πει η νέα ηγεσία του Υπουργείου σε τι διαφωνεί με Π.Δ του Δ. Ρέππα. Να φύγουμε από εδώ με δέσμευση δική σας. Να κάνετε ένα βήμα πίσω εσείς και ένα οι ταξιτζήδες, να αρχίσει σύντομα ο διάλογος. Κάνω έκκληση.

Κ. Γείτονας: «Αντί να ακούσουμε προτάσεις, ακούσαμε θεωρίες. Να τηρηθούν οι κανόνες της πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει συνέχεια που την εξασφαλίζει ο Υπουργός».

Την παραίτηση Ραγκούση ζητά η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό υποδομών και μεταφορών: «Η ζημιά, που προκάλεσαν στον Τουρισμό οι ύποπτες μεθοδεύσεις του, είναι τεράστια. Και η ζημιά αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δεν την αντέχει ούτε ο Τουρισμός, ούτε η Οικονομία μας.Καλούμε τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποπέμψει, σήμερα κιόλας, τον απαράδεκτο υπουργό του.Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την έκκληση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά προς τους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους».

Κατά την συζήτηση στην επιτροπή της βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βολές εναντίον του υπουργού μεταφορών

Μ. Παπαδόπουλος (ΝΔ) : Δεν κάνετε διάλογο. Είστε απόλυτα αυταρχικός. Δεν φταίει η κοινωνία να πληρώνει την κόντρα την δική σας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τέλος Αυγούστου, δώστε μία λύση.

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) : Να σταματήσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα για τον τουρισμό όταν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Τους το έχετε απαγορεύσει.

Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ): Πληρώνουμε την κυβερνητική σας ασυνέπεια. Γιατί όταν μία τάξη ξέρει ότι η ρύθμιση με κανόνες έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, πώς δικαιολογείτε αλλαγή πολιτικής επειδή άλλαξε ο Υπ; Αν αλλάξετε εσείς; Είναι δυνατόν να αλλάζει η κυβ πολιτική με διαφορά 30 ημερών; Τι ήρθατε να μας πείτε ότι θα γίνει άνοιγμα με κανόνες; Ποιοι είναι οι κανόνες; Εκεί είναι το ζουμί

Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την παρατεινόμενη σύγκρουση είστε εσείς. Ρίξατε στο σκουπιδοφάγο το ΠΔ Ρέππα και δεν μας λέτε τι προτείνετε. Η κοινωνία βράζει και εσείς λέτε ραντεβού το Σεπτέμβρη

Την ίδια ώρα δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Χρήστος Παπουτσής χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα εναντίον των ιδιοκτητών ταξί.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Κάποιοι προσπαθούν να καταλύσουν την Δημοκρατία»

Σκληρές εκφράσεις εναντίον των ιδιοκτητών ταξί εξαπέλυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν σέβονται τον τουρισμό και τα προβλήματα της χώρας»

Μιλώντας στον Real Fm στους 97.8 ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπήρξαν λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο τόνισε πως οι ιδιοκτήτες ταξί δεν «σεβάστηκαν» το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για ουσιαστικό διάλογο ο οποίος θα γίνει με κανόνες. «Ο πρωθυπουργός παρενέβη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και οι αυτοκινητιστές έπρεπε να το σεβαστούν. Δεν σεβάστηκαν όμως ούτε τον τουρισμό, ούτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να προασπίσουν την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων και των λιμανιών. «Πρόκειται για ακραίες μορφές βίας. Κάποιοι θέλουν να καταλύσουν δημοκρατία, υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις. Βρίσκονται και στην ακροδεξία και στην ακροαριστερά. Κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός. Υπάρχουν κάποιοι που υπονομεύουν την Δημοκρατία. Γενικοί αφορισμοί εναντίον τιου πολιτεύματος, των 300 και της βουλής οδηγούν σε άλλες καταστάσεις»

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Χρήστος Παπουτσής: «Υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις στα ταξί»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε που πίσω από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί «κρύβονται σκοπιμότητες». Υπογράμμισε επίσης πως κάποιοι συνδικαλιστές υποκινούν τις κινητοποιήσεις.

«Θεωρώ λοιπόν ότι αν πρόκειται περί μεμονωμένων περιστατικών, αν είναι κάποιοι συνδικαλιστές ή κάποιες μεμονωμένες δυνάμεις, η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών και των ιδιοκτητών ταξί θα πρέπει να τους απομονώσει. Αν είναι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υποκινούν αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους με παρρησία στον ελληνικό λαό. Να πουν τα πράγματα με το όνομα τους και να πουν ότι πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις είμαστε εμείς και κάποιοι άλλοι. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο κλεφτοπόλεμος, αυτό το κρυφτούλι».

Ηλ. Μόσιαλος: «Να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, κάλεσε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους:

«Η Κυβέρνηση έχει κάνει κατ’ επανάληψη σαφή τη θέση της. Μέχρι το τέλος Αυγούστου ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα ανακοινώσει τις προτάσεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες και συγκεκριμένα κριτήρια.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να προσέλθουν σε ένα διάλογο χωρίς προκαταλήψεις.

Κατόπιν αυτών, η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ακατανόητη. Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τις συνέπειες που προκαλούνται σε βάρος της οικονομίας, του τουρισμού και του ελληνικού λαού».

Αμετακίνητοι οι ιδοκτήτες ταξί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ιδιοκτήτες ταξί από τη Λαμία αλλά και από τις περιφέρειες της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας μαζί με τις οικογένειές τους έκλεισαν την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας μόνο από το ένα ρεύμα. Η κυκλοφορία γίνεται εκ περιτροπής με τη βοήθεια της Τροχαίας.



Σε συμβολική κίνηση οι ιδιοκτήτες ταξί στη Θεσσαλονίκη έκαψαν ένα παλαιό αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί δεκάδες αυτοκινητιστές έχουν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου Μεταφορών δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στη λεωφόρο Μεσογείων. Παράλληλα, συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη έχουν καταλάβει το κτίριο της Νομαρχίας.




Στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται σήμερα μ' έναν διαφορετικό τρόπο. Ειδικότερα, δεκάδες ταξί πήγαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας και περίμεναν να καταπλεύσει κρουαζιερόπλοιο, που μετέφερε επιβάτες από την Κύπρο. Όταν άρχισαν να κατεβαίνουν οι επιβάτες, τους ενημέρωναν για την απεργιακή τους κινητοποίηση και στη συνέχεια τους μετέφεραν δωρεάν στην Πάτρα, όπου τους έκαναν περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Όπως δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί, με την κίνησή τους αυτή ήθελαν να δείξουν ότι στηρίζουν τον τουρισμό.

http://www.real.gr