p

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες εστίασης

Αντιδρούν κόμματα και φορείς στην απόφαση για μετάταξη ειδών και υπηρεσιών εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως διευκρινίστηκε σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων Γ. Καπελέρης.


ΝΔ: Καταστροφικές οι συνέπειες της αύξησης ΦΠΑ

Την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης και την υιοθέτηση της πρότασης της ΝΔ για χαμηλό ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο ζητεί ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας του κόμματος, Ιωάννης Βρούτσης.
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και εκτιμά ότι θα οδηγεί σε χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους.

«Προειδοποιούμε τους ‘μαθητευόμενους μάγους’ ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή, η «κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα για μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ το 1981».

Χαρακτηρίζει μάλιστα τους κυβερνητικούς υπαινιγμούς σύμφωνα με τους οποίους θα προχωρήσουν τώρα στην αύξηση και θα ξαναδούν το θέμα από τον Οκτώβριο, «γυμναστική στη ματαιότητα, ανευθυνότητα, εμπαιγμό και εμμονή σ' ένα ατέλειωτο ράβε- ξήλωνε».

Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατειάς κατανάλωσης ζητά το ΚΚΕ

Το αίτημά του για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς κατανάλωσης επαναλαμβάνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.α. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη ΔΕΗ κλπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΛΑ.Ο.Σ: «Η αύξηση ατον ΦΠΑ βλάπτει σοβαρά την αγορά»

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Σίσσυ Αλιγιζάκη τόνισε για το θέμα: «Η αύξηση ατον ΦΠΑ βλάπτει σοβαρά τη λειτουργία της αγοράς. Ως εκ τούτου πλήττει την οικονομία. Επιβάλλεται να εξετασθεί σε βάθος και με σοβαρότητα ο ενιαίος ΦΠΑ σε ποσοστό πέριξ του 12 με 15%. Η εφαρμογή του μειωμένου ενιαίου ΦΠΑ θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αγοράς».

Νέο κύμα ακρίβειας «βλέπει» ο ΣΥΝ

Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε στην κυβέρνηση ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας, κάνοντας λόγο για «καταστροφική πολιτική που επιβαρύνει την πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την υπογραφή της νέας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών που ερμηνεύει τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, «η κυβέρνηση επιτείνει την κρίση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες από αυτές σε λουκέτο».

«Η αύξηση των έμμεσων φόρων και η μείωση της φορολογίας των κερδών δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και θα δημιουργήσει νέο κύμα ακρίβειας», κατέληξε.

ΔΗΣΥ: "Όχι" στις αδικαιολόγητες αυξήσεις φόρων

«Ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της να καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για τον περιορισμό των δαπανών του κράτους, που είναι και αυτές που εκτοξεύουν το έλλειμμα, επιμένουν στην εσφαλμένη πολιτική της υψηλής φορολογίας», σημειώνει σχετικά με το ζήτημα η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της.

«Η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από ΦΠΑ 13% στο 23% από 1η Σεπτεμβρίου, το μόνο που καταφέρνει είναι να σφίγγει ακόμα περισσότερο το βρόγχο στη λειτουργία της αγοράς, πλήττοντας για ακόμα μια φορά τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτόν», συμπληρώνει το κόμμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΣΥ «αυτό που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπισθεί το ταμειακό έλλειμμα, δεν είναι οι αδικαιολόγητες αυξήσεις των άμεσων ή έμμεσων φόρων, αλλά οι γενναίες παρεμβάσεις μείωσης του κράτους, περιορισμού της σπατάλης του και αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε τα ελλείμματα, δημιουργώντας τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα».

Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην αγορά αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, «για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών μελών στο ΕΕΘ είναι αρνητικό για το πρώτο επτάμηνο του 2011», με τις διαγραφές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο να είναι αυξημένες κατά 40% και τις εγγραφές μειωμένες κατά 15%.

real.gr