p

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Επιστροφή στην εποχή της χρυσής λίρας!

Παραδοσιακά σε περιόδους διεθνούς οικονοµικής κρίσης υπάρχουν τα ασφαλή καταφύγια των πολυτίµων µετάλλων, που προτιµούν αρκετοί.....
Η σχέση της Ελλάδας µε το χρυσό από τα χρόνια του Μεσοπολέµου µέχρι και τις αρχές του 21ου υπήρξε στενή, καθώς πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ οι διακυµάνσεις του εθνικού νοµίσµατος υπήρξαν µεγάλες.

Η χρυσή λίρα και πριν από το Β' Παγκόσµιο Πόλεµο και µετά υπήρξε το κατ΄ εξοχήν µέσο µεγάλων συναλλαγών στην Ελλάδα (ακίνητα, άλλες µεγάλες αγορές κ.λπ.).


Χρυσός

Η «χρυσοφιλία» στην Ελλάδα ακόµη και στις µέρες µας δεν έχει εκλείψει, µόνον που οι έχοντες χρυσό στην παρούσα φάση έχουν βρεθεί εξαιρετικά κερδισµένοι µε τα δεδοµένα της κρίσης. Η επένδυση σε χρυσό αποτελεί πια εξαιρετικά απλή υπόθεση. Παράλληλα ο χρυσός ως επενδυτικό προϊόν -και είναι το µόνο πολύτιµο µέταλλο που στη χώρα µας µε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών αποτελεί επενδυτικό προϊόν- απαλλάσσεται του ΦΠΑ.

Η αγορά του είναι τόσο απλή όσο να ανοίξει κάποιος έναν καταθετικό λογαριασµό και προσφέρεται σε ράβδους και σε χρυσές λίρες.

Η αγορά γίνεται από την ΤτΕ, ενώ από τις εµπορικές τράπεζες εκείνη που κατ΄ εξοχήν από παλιά έχει ασχοληθεί µε τη συγκεκριµένη αγορά είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δηµιουργηθεί και πάρα πολλά ιδιωτικά ανταλλακτήρια χρυσού, ενώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι λόγω της κρίσης έχουν διενεργηθεί και πολλές άτυπες συναλλαγές χρυσού µεταξύ ιδιωτών.

Η τιµή της χρυσής λίρας έχει ανέβει στα ύψη. Την περασµένη εβδοµάδα προσφερόταν πάνω από 334 ευρώ οι λίρες νέας κοπής, ενώ η αγορά τους από την τράπεζα διαµορφωνόταν κοντά στα 297 ευρώ. Βεβαίως για την αγορά λιρών από την τράπεζα απαιτείται εκτιµητής, ο οποίος θα εκτιµήσει τις λίρες νέας ή και παλιάς κοπής που θέλει να πουλήσει ο ενδιαφερόµενος.


Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται µε το χρυσό, η διαφορά µεταξύ λιρών παλιάς και νέας κοπής είναι ότι οι πρώτες επί σειρά ετών αποτελούσαν κανονικό νόµισµα και άρα έχουν υποστεί φθορά και έχουν απολέσει από το βάρος τους σε χρυσό. Η προσφορά σε ράβδους χρυσού γίνεται σε τεµάχια των 50 gr. µέχρι 1 kgr. συνήθως και η τιµή πώλησης βελτιώνεται όσο µεγαλώνει το ύψος της επένδυσης.


Μεταπώληση ράβδων

Η µεταπώληση των ράβδων αυτών, όµως, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, αφού απαιτείται εκτίµηση από τα πιστωτικά ιδρύµατα, η οποία πρέπει να φέρει σφραγίδα κρατικού φορέα, όπως το χηµείο του κράτους. Σηµειώνεται ότι οι ασχολούµενες τράπεζες µε το χρυσό -κυρίως η Τράπεζα Πειραιώς- βρίσκονται κοντά στην επίλυση του θέµατος αυτού, µε συνεργασίες που σχεδιάζουν ώστε να είναι εφικτή η εύκολη αγοραπωλησία και των ράβδων. Προκειµένου να αγοράσει κάποιος χρυσό απαιτείται να έχει ανοίξει έναν κοινό καταθετικό λογαριασµό µε τον οποίον η τράπεζα τον νοµιµοποιεί ως πελάτη. Με αυτόν το λογαριασµό ο καταθέτης θα πληρώσει και το αντίτιµο της αξίας του πολύτιµου µετάλλου.


Με φορολογική δήλωση

Στην Τράπεζα της Ελλάδος που δεν υπάρχει πελατολόγιο απαιτείται η φορολογική δήλωση του καταθέτη και φυσικά η ταυτότητά του για την αντίστοιχη νοµιµοποίησή του. Δεν απαιτείται κανένα νοµιµοποιητικό έγγραφο για να πουλήσει κάποιος χρυσό.

Κάθε Έλληνας επενδυτής µπορεί να βγάλει στο εξωτερικό τον επενδυτικό του χρυσό χωρίς να τον δηλώσει µέχρι 2.000 ευρώ και δηλώνοντάς τον για πάνω από το όριο αυτό. Θα πρέπει να σηµειωθεί βέβαια ότι ένα από τα προβλήµατα που έχουν ανακύψει µε την κρίση είναι η έλλειψη θυρίδων στις τράπεζες συνολικά, όπου συνήθως φυλάσσεται µία τέτοια επένδυση.

Στο παρελθόν, και όχι στο µακρινό, την αγοραπωλησία χρυσών λιρών πραγµατοποιούσαν κυρίως οι χρηµατιστές, απ΄ όπου µάλιστα είχαν αποκοµίσει και σηµαντικότατα κέρδη. Η ζήτηση για χρυσό τα τελευταία χρόνια και κυρίως µέσα στο 2011, µετά τη µεγάλη έκρηξη στην τιµή που συντελέστηκε από το 2008, παραµένει σταθερή και υψηλή παρατηρούν τραπεζικά στελέχη.


Αλλα προϊόντα

Βεβαίως στην αγορά διατίθενται -κυρίως από ξένες τράπεζες- και προϊόντα επενδεδυµένα στο χρυσό. Και αυτά τα προϊόντα έχουν ζήτηση, όπως παρατηρούν χρηµατιστηριακοί κύκλοι, αν και θα πρέπει να σηµειωθεί ότι πολλοί Έλληνες επενδυτές λόγω των τοξικών οµολόγων, νιώθουν µάλλον άβολα µε τίτλους που δεν τους είναι οικείοι, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως η ανησυχία τους είναι δικαιολογηµένη. Η τιµή του χρυσού έχει ξεπεράσει τα 1.772 δολάρια ανά ουγκιά και παρουσιάζει άνοδο 24% εντός του 2011.


Σε άνοδο και το ασήµι

Και το ασήµι ως χρηµατιστηριακό προϊόν και ως πολύτιµο µέταλλο παρουσίασε σηµαντικότατη αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστηµα. Επειδή, ωστόσο, στη χώρα µας δύσκολα οι επενδυτές µπορούν να το βρουν σε φυσική και µη επεξεργασµένη µορφή (αργυροχρυσοχοΐα) ο τρόπος που µπορούν να επενδύσουν σ' αυτό είναι µέσω συµβολαίων που διαπραγµατεύονται σε διεθνή χρηµατιστήρια.

Αυτό γίνεται είτε µέσω µεγάλων χρηµατιστηριακών εταιρειών, οι οποίες συνεργάζονται µε οίκους του εξωτερικού, είτε µέσω τραπεζών, κυρίως ξένων τραπεζών. Και οι επενδύσεις αυτές έχουν σηµαντικές αποδόσεις στην περίοδο της κρίσης. Η τιµή του αργύρου έχει ξεπεράσει τα 38 δολάρια ανά ουγκιά και έχει παρουσιάσει άνοδο 23% εντός του 2011.

Ημερησία