p

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πιέσεις από τις Βρυξέλλες για την 6η δόση – Βαθαίνει η ύφεση

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα απηύθυνε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή για την οποία έχει δεσμευθεί.


Ο συνήθως ευγενικός και ψύχραιμος πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε εκνευρισμένος, ύψωσε τον τόνο της φωνής και δήλωσε πως η Τράπεζα θα έπρεπε να δέχεται συγχαρητήρια διότι επιτέλεσε την κύρια αποστολή της, δηλαδή να αποτρέπει την εμφάνιση πληθωρισμού στην ΕΕ, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Το ξέσπασμα του Ζαν Κλοντ Τρισέ αποτέλεσε απάντηση στις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγετικού στελέχους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, που επέκρινε την αγορά ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας διαμέσου του λεγόμενου Securities Market Programme (SMP).

«Αυτό έγινε διότι οι εν λόγω κυβερνήσεις δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά», υποστήριξε ο Τρισέ, ο οποίος αποχωρεί από την προεδρία της ΕΚΤ στα τέλη του επόμενου μήνα. «Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι εύκολη δουλειά: κάνουμε την δουλειά μας» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μόνο αν εκπληρώνει τους όρους. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την συνεδρία ελέγχου, επισήμως την επόμενη εβδομάδα» απάντησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ σήμερα το μεσημέρι στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών.

«Οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν τμήμα των συζητήσεων που πρέπει ακόμη να γίνουν» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν και ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή τεχνική προετοιμασία. Μετά τις ανακοινώσεις Βενιζέλου, «υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο τμήμα τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν τόσο στον τομέα των διαρθρωτικών μέτρων όσο και σε σχέση με τα δημοσιονομικά» είπε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σοβαρή την κατάσταση στην Ελλάδα και προειδοποίησε ότι δεν θα καταβληθεί η 6η δόση του δανείου εάν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τους όρους που έχουν θέσει οι δανειστές της.

«Για όσο αυτή η αποστολή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, η επόμενη δόση της βοήθειας δεν μπορεί να καταβληθεί. Σε αυτό δεν υπάρχει περιθώριο για παλινωδίες» σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι χώρα μέλος της ευρωζώνης.

Βαθαίνει η ύφεση

Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης παραμένει η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για το β΄τρίμηνο του 2011, και, ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ να εμφανίζει για το α΄ εξάμηνο εφέτος αρνητικό ρυθμό 7,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,3% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για μείωση κατά 6,9%. Η διαφορά των 0,4 μονάδων οφείλεται στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων και κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών. Μετά και τη "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 8,1% στο α΄ τρίμηνο, στο α΄ εξάμηνο εφέτος η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 7,7% (από -2,35% το α΄ εξάμηνο 2010).


real.gr