p

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μειώνεται ο μέσος όρος ζωής των Κρητικών

Χάνουν σιγά – σιγά την «πρωτοκαθεδρία» στο προσδόκιμο ζωής οι άνδρες της Κρήτης, των οποίων μεινώνεται συνεχώς ο μέσος όρος ζωής, όσο περνούν τα χρόνια.


Στην αντίπερα όχθη, οι γυναίκες Κρητικές, παραμένουν παραδοσιακά στις πρώτες θέσεις του προσδόκιμου χρόνου ζωής, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες Ελληνίδες. Σε πολύ υψηλές θέσεις του προσδόκιμου βρίσκονται επίσης, άνδρες και γυναίκες στην Πελοπόννησο.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, παρουσιάζονται μέσα από έρευνα του ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλη Αγοραστάκη. Ο ερευνητής διερευνά στο πλαίσιο της προσέγγισης του τις αλλαγές στο μέσο όρο ζωής κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετίας 1991 – 2006, όπου φαίνεται να παρατηρούνται σαρωτικές αλλαγές.

Ειδικότερα την πενταετία 2001 – 2006, παρατηρούνται απίστευτες ανακατατάξεις ενώ είναι και η πενταετία, που οι άνδρες Κρητικοί χάνουν την «πρωτιά» στο προσδόκιμο ζωής. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται ως συνέπεια των πολύ μικρών αυξήσεων σε διάρκεια ζωής, σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας από το 1991 έως το 2006 παρατηρούνται αυξήσεις στο μέσο όρο ζωής από 3 – 3,5 χρόνια περίπου, στην Κρήτη, η αύξηση στο μέσο όρο ζωής για τους άνδρες αγγίζει μόλις το 1 έτος.

Κι ενώ ως το 2001 οι Κρητικοί «κρατούν δυνάμεις» έναντι των υπολοίπων Ελλήνων, την περίοδο από το 2001 έως το 2006 χάνουν την πρωτιά τους.

Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά στις νησιωτικές περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 2.72 και 2.58 έτη αντίστοιχα, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (+2.81 έτη) και η μικρότερη στη Στερεά Ελλάδα (+1.51 έτη) και στο Βόρειο Αιγαίο (+1.46 έτη). Παρά τις έντονες διαφοροποιήσεις ωστόσο, οι Κρητικές παραμένουν στην πρώτη θέση του προσδόκιμου ζωής.

Σε εθνικό επίπεδο, κατά την περίοδο 1991-2006, ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 2.43 έτη στους άνδρες και κατά 2.20 έτη στις γυναίκες, με το συνολικό κέρδος ζωής των ανδρών να επιμερίζεται περίπου ισόποσα ανάμεσα στη δεκαετία 1991-2001 (1.16 έτη) και την πενταετία 2001-2006 (1.27 έτη), σε αντίθεση με τις γυναίκες, που σημειώνουν υψηλότερα κέρδη στην πρώτη περίοδο (1.25 έτη) σε σχέση με τη δεύτερη (0.95 έτη).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση των περιφερειακών κερδών ανάμεσα στα δύο φύλα. Αν και στην πλειοψηφία των περιφερειών οι άνδρες σημειώνουν μεγαλύτερα κέρδη από τις γυναίκες, το αντίστροφο συμβαίνει στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου.

Εξετάζοντας παράλληλα τα κέρδη ανάμεσα στις διαδοχικές περιόδους, διαπιστώνεται ότι, όπως και στο σύνολο της χώρας, η περίοδος 2001-2006 είναι πιο δυναμική, με εξαίρεση τις γυναίκες των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.

Βρεφική θνησιμότητα

Μεγάλα «κέρδη» εμφανίζει παράλληλα η Κρήτη και αναφορικά με τον περιορισμό της βρεφικής θνησιμότητας, αφού αναδεικνύεται στην περιφέρεια με τους μεγαλύτερους ρυθμούς μείωσης του αρνητικού φαινομένου.

Σε περιφερειακό επίπεδο βέβαια, η πτώση της βρεφικής θνησιμότητας είναι καθολική, με μοναδική εξαίρεση, όσον αφορά τους άνδρες στην Πελοπόννησο.

Στις περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιόνιων Νήσων, η βρεφική θνησιμότητα σε αρσενικά βρέφη έχει μειωθεί κατά 5 % έως 10 % σύμφωνα με την έρευνα.

Στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, η βρεφική θνησιμότητα έχει περιοριστεί για τα αρσενικά βρέφη σε μεγαλύτερο βαθμό από 10 % ως και 15 %, ενώ εντυπωσιακή είναι η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στην Κρήτη για τα αρσενικά βρέφη που ανέρχεται σε 28 %.

Στα θηλυκά βρέφη αντίστοιχα, η μείωση θνησιμότητας στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου κυμαίνεται από 5%- 10%, στην Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη και την Θεσσαλία, από 10%-15%, ενώ στη Δυτική Ελλάδα και την Αττική από 15%-20%.

Η μικρότερη τιμή σημειώνεται στο Νότιο Αιγαίο- σχεδόν 4% σε αντίθεση με την Ήπειρο όπου ανέρχεται στο 20%.
http://www.cretalive.gr