p

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το γερμανικό σχέδιο για το μεγάλο «κούρεμα» στο χρέος

Τι περιμένει το Βερολίνο από την αναδιάρθρωση
Αναδιάρθρωση του χρέους σε ποσοστό 50%, η οποία θα επιφέρει «σοκ» σε.....
τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία και θα συνοδευτεί από νέα σκληρά μέτρα για τους πολίτες, προβλέπει το σχέδιο που κυοφορείται και προωθείται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί το «Σχέδιο Β» της Γερμανίας, το οποίο προβλέπει την «ελεγχόμενη» χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο ωμός εκβιασμός του Βερολίνου προς την Αθήνα είναι τέτοιος που τα «γεράκια» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ακόμη και «Σχέδιο Γ», που παραπέμπει σε συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας μας, έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή!

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής» στο επείγον «Σχέδιο Β» -το οποίο έχει υπόψη της και η Κομισιόν- οι διαδικασίες για την οριστικοποίησή του έχουν επισπευσθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου οι γερμανικές τράπεζες να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που δεν καταβληθεί στην Ελλάδα η 6η δόση των δανείων στα μέσα Οκτωβρίου.

Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι η παροχή βοήθειας στις γερμανικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίσουν «κούρεμα» της τάξης του 50%, το οποίο καλλιεργείται όλο και περισσότερο στις διεθνείς αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου προέβλεπε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 21%. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης και το νέο πακέτο βοήθειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Αναλυτικότερα, το γερμανικό σχέδιο απαλλαγής από τα ελληνικά «μολυσμένα» ομόλογα προβλέπει τη μαζική και άμεση επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με γενναίες ενέσεις «φρέσκου» χρήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός που προωθείται και τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή αφορά παροχή νέων κεφαλαίων ύψους 127 δισ. ευρώ για τις 10 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες που συμμετείχαν στα τελευταία τεστ αντοχής. Τα κεφάλαια που προβλέπονται είναι τόσο μεγάλα σε σχέση με την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα, εξαιτίας του φόβου να δημιουργηθεί ντόμινο με απαιτήσεις άλλων χωρών, των οποίων οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα.