p

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στο κόκκινο οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ – Απειλείται «θερμό επεισόδιο»

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στη Τουρκία και το Ισραήλ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για την αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2010.


Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτεί την συγνώμη του Ισραήλ για τον θάνατο των ακτιβιστών, ενώ το Τελ Αβίβ απλώς έχει δηλώσει ότι λυπάται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η έκθεση του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι είναι νόμιμος ο ναυτικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που εξόργισε την Άγκυρα και οδήγησε στην απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη και μέτρων κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στη διένεξη που έχει ξεσπάσει. Έτσι σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε εκ νέου τους τόνους και προανήγγειλε τη λήψη επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». «Η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου» σημείωσε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα έκανε λόγο για «επιχείρηση Μπαρμπαρός» και ανέφερε ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Αδριατική.

Η «Σαμπάχ» υποστηρίζει ότι «υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για πιο ενεργό δράση της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.

Ήδη με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς εξαπέλυσε στρατιωτικές απειλές κατά της Κύπρου για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρόκειται να ξεκινήσουν Λευκωσία και Τελ Αβίβ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Π.Μπεγλίτης: Οι απειλές δεν βοηθούν το κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης από το Ισραήλ, όπου ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι "οι απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών". "Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ούτε ασφαλώς με την Τουρκία, αλλά έχουν αυτόνομο χαρακτήρα, δεν ετεροπροσδιορίζονται και κοιτάμε μπροστά, μέσα από την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, όπως επίσης ενδιαφερόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία - στη βάση όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και όχι σε μια βάση μονομερών πρακτικών, συμπεριφορών και απειλών. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν" υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ο Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές στην περιοχή της Μεσογείου. "Δεν είναι περίοδος συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων", είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν, μέσα από την ανάπτυξη της συνεργασίας, στην προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο ασφαλή περιοχή, "όπου όλοι θα βρουν το συμφέρον τους, το συμφέρον στην ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία".
real