p

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Θα μαθαίνουμε τις επαναστάσεις μέσω του υπολογιστή

Η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, όπως λέγεται συχνά, ωστόσο ίσως μπορεί να προβλεφθεί από τον "Ναυτίλο" ένα υπερκομπιούτερ που επεξεργάζεται ειδήσεις και ιστορικά δεδομένα και βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το BBC, επιστήμονες "τάισαν" τον "Ναυτίλο" με....





εκατομμύρια άρθρα και δημοσιεύσεις στο Ίντερνετ σχετικά με διάφορα γεγονότα που....


είχαν να κάνουν με την κατάσταση - κοινωνική, πολιτική, οικονομική- στην Αίγυπτο και αυτός προέβλεψε την πτώση του Μουμπάρακ. Για την ακρίβεια αυτό που συμπέρανε το σύστημα ήταν το επιδεινούμενο κλίμα οργής απέναντί του και το πόσο δυνατός ήταν.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του υπερκομπιούτερ παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστιμίου του Ιλινόι Κάλεφ Λεετάρου. Όπως είπε, τα δεδομένα που επεξεργάστηκε ο "Ναυτίλος" προήλθαν από το Open Source Center της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από δημοσιεύματα του BBC, το αρχείο των New York Times και τηλεγραφήματα πρακτορείων.

Συνολικά ο "Ναυτίλος" επεξεργάστηκε πάνω από 100 εκ. άρθρα. Η ανάλυση είχε ως στόχο την εξαγωγή δύο κατηγοριών συμπερασμάτων: το κλίμα - αν ήταν καλά ή άσχημα νέα - και την τοποθεσία - που συνέβαιναν τα γεγονότα.

Από την ανάλυση προέκυψαν περίπου 1 τρισεκατομμύριο σχέσεις που διαμόρφωσαν πιθανά σενάρια. Ο "Ναυτίλος" δημιούργησε στη συνέχεια γραφικά για διάφορες χώρες που έζησαν την λεγόμενη "αραβική άνοιξη".

Ενδεικτικά, το κλίμα στην κοινωνία βρέθηκε στο ζενίθ της δυσαρέσκειας λίγο πριν την πτώση Μουμπάρακ.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι το σύστημά του έπεσε περισσότερο "μέσα" από τις προβλέψεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που - γνωρίζοντας το "ισόβιο" της προεδρίας Μουμπάρακ - προέβλεπαν ότι δεν επρόκειτο να πέσει από την εξουσία.