p

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πρυτάνεις: Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη - Ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια

Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, τάσσεται η πλειοψηφία των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και υπό τη σκιά των δεκάδων καταλήψεων σχολών και τμημάτων από φοιτητές.


Στη σύνοδο έγινε γενική αποτίμηση της κατάστασης, ενώ όπως είπε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος. Ρέμελης, η συνεδρίαση γίνεται παρουσία συνταγματολόγων. Όπως, διαφαίνεται οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις είναι αυτές που αφορούν στην οργάνωση της Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Ο κ. Ρέμελης τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων, είναι βέβαιο ότι θ' αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Οι πρυτάνεις, μέχρι στιγμής, προσανατολίζονται να προσφύγουν στα Συνταγματικά Δικαστήρια και έτσι όταν εκδοθεί η πρώτη πράξη, που είναι η Διαπιστωτική, μέσα σε 60 ημέρες θα μπορεί να προσβληθεί. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν ενιαία όλοι, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η Σύνοδος των πρυτάνεων κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση και αναφέρουν τα εξής:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια με την ψήφιση του Νόμου για τα ΑΕΙ, επιβεβαιώνει τις απόψεις της, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις προηγούμενες αποφάσεις της και αφορούν στην προάσπιση του Δημόσιου και Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των Πανεπιστημίων.

Η Σύνοδος δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου.

Η Σύνοδος καλεί τα πανεπιστημιακά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής και δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να διασφαλισθούν Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής κλήθηκε να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Νέο συλλαλητήριο το Σάββατο

Το μεσημέρι του Σαββάτου στις 3.00 διοργανώνεται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νέου νόμου στα Πανεπιστήμια. Φοιτητές και σπουδαστές θα συναντήσουν μπροστά στη Βουλή τους «Αγανακτισμένους» που προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στις 3 Σεπτεμβρίου.

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Πανεπιστήμια

Στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, που απάντησε σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο-πλαίσιο. Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε έκκληση για «ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε για το νομοσχέδιο ότι «θα αγωνιστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας όχι μόνο για να πέσει ο νόμος που ψηφίσατε με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, αλλά για να πέσετε κι εσείς ως κυβέρνηση».




Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε μία φράση του Λεωνίδα Κύρκου, που απεβίωσε πριν από μερικές μέρες, προκειμένου να απαντήσει στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία. Δεν οδηγούν πουθενά» είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Να συγκρουστούμε μέσα στη Βουλή, να συγκρουστούμε με επιχειρήματα, να συγκρουστούμε ιδεολογικά, αλλά να μην θυσιάσετε το μέλλον των φοιτητών έστω και το ένα εξάμηνο για κομματικά και παραταξιακά συμφέροντα» σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Η επίκληση του ονόματος του Λεωνίδα Κύρκου οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορήσει την Άννα Διαμαντοπούλου για θράσος. «Είχε το θράσος να απευθύνεται στην Αριστερά. Ποιος; Εκπρόσωπος της κυβέρνησης που αιματοκύλισε την Αθήνα στις 15 και στις 29 Ιουνίου, της κυβέρνησης που έριξε 3.000 χημικά σε ανυπεράσπιστους διαδηλωτές».
real