p

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τεχνολογία απόκρυψης μετατρέπει τα τανκς σε…αγελάδες

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογίας που κάνει αόρατα από την κοινή θέα διάφορα αντικείμενα.


Μέχρι σήμερα τέτοια συστήματα έχουν καταφέρει να «κρύψουν» πολύ μικρά αντικείμενα. Ένα νέο σύστημα υπόσχεται να κάνει αόρατα από τα συστήματα εντοπισμού μεγάλα στρατιωτικά οχήματα όπως τα τανκς.
Απόκρυψη ή μασκάρεμα
Η πολυεθνική εταιρία ανάπτυξης προηγμένης στρατιωτικής και αεροδιαστημικής τεχνολογίας BAE Systems αναπτύσσει ένα σύστημα με το οποίο ένα τανκ θα μπορεί να παραμείνει αθέατο από τα συστήματα εντοπισμού.
Το σύστημα ονομάζεται Adaptiv και λειτουργεί με δύο τρόπους. Η πρώτη λειτουργία του συστήματος επιτρέπει στα τανκ να «μιμηθούν» την θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται και έτσι να ενσωματωθούν κατά ένα τρόπο με αυτό ώστε να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ.
Στην ουσία αυτό που κάνει το Adaptiv είναι να εξαφανίζει τα υπέρυθρα ίχνη του οχήματος τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν από συσκευές θερμο-ανίχνευσης. Εναλλακτικά το σύστημα αντί να «εξαφανίζει» τα τανκ τα κάνει να φαίνονται στις συσκευές ανίχνευσης ως μεγάλα τζιπ ή ακόμη και ως αγελάδες!
Κάμερες και εικονοκύτταρα
Το Adaptiv αποτελείται από κάμερες που καταγράφουν τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο βρίσκεται ένα τανκ ενώ παράλληλα καταγράφουν και την θερμοκρασία γύρω από αυτό. Οι κάμερες προβάλλουν τις εικόνες και τα θερμικά δεδομένα σε ειδικά ταμπλό τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω στο τανκ.
Κάθε ταμπλό αποτελείται από εικονοκύτταρα (pixels) τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα ειδικό υλικό που έχει την ικανότητα να μεταβάλλει την θερμοκρασία του ταχύτατα. Έτσι τα ταμπλό προσαρμόζονται στα δεδομένα που λαμβάνουν από τις κάμερες κάνοντας αόρατα τα τανκς.
Οι ερευνητές που αναπτύσσουν το σύστημα προσπαθούν αυτή την στιγμή να πετύχουν μεγαλύτερη ποικιλία ως προς τα αντικείμενα στα οποία θα μπορεί να «μεταμορφώνεται« ένα τανκ. Θέλουν να μπορούν να κάνουν το τανκ να μοιάζει με φορτηγό ή ακόμη και με μεγάλο βράχο. Η ΒΑΕ Systems εκτιμά ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή σε περίπου δύο χρόνια.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ