p

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση ΟΗΕ για τις εξορύξεις πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Στα Ηνωμένα 'Εθνη έφτασε το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και οι απειλές της Τουρκίας. Ο ΟΗΕ μέσω εκπροσώπου του ΓΓ καλεί "όλους τους εμπλεκόμενους να επιλύσουν το ζήτημα με ειρηνικό τρόπο»....


Επεσήμανε μάλιστα πως οποιαδήποτε ανακάλυψη θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Το Κυπριακό ΥΠΕΞ

Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος είναι "ένα θέμα ευαίσθητο" και ανέφερε ότι κατά καιρούς προσεγγίστηκε η Αθήνα για το θέμα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, πρόσθεσε.

Η κα Μαρκουλλή αναφερόμενη στις απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου εκτίμησε ότι «η Τουρκία αναζητεί νέο ηγετικό ρόλο στην περιοχή», κυρίως με τις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης". «Χωρίς να καίει ακόμη το χαρτί της ΕΕ, η Τουρκία προχωρά με αυτό το ρόλο, στον οποίο μπορεί να παραμείνει. Φαίνεται ότι είναι αυτό το όραμα της Τουρκίας", σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται με σοβαρότητα το θέμα των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών η κα Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Κύπρος για το θέμα αυτό "έχουν δημιουργήσει μια πολιτική ασπίδα" και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η εξέδρα της Noble Energy έφθασε στον προορισμό της χθες «χωρίς να υπάρχει παρενόχληση από τουρκικά πλοία» και η εταιρεία προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησής της.

Αναφορικά με την περιπολία τουρκικών πλοίων, η υπουργός ανέφερε ότι, εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας που κήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από την εξέδρα, είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο εμπορικό ή πολεμικό, να πλέει στα ύδατα αυτά. «Από τη στιγμή που δεν παρενοχλεί ή δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο να περάσει από αυτή την περιοχή», σημείωσε.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Άγκυρας ότι θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους εάν η Κύπρος προχωρήσει με τις γεωτρήσεις, είπε ότι εκδόθηκε άμεσα ανακοίνωση, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ για το θέμα, αυτό αλλά και για τις εξαγγελίες για σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είπε ότι αναμένεται η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και αναφέρθηκε στην πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να επισκεφθεί την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την πρόθεση των Παλαιστινίων να ζητήσουν αναβάθμισή τους στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι η θέση της Κύπρου θα ευθυγραμμιστεί με την κοινή θέση της ΕΕ.

Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αφού «θα δίνουμε εξετάσεις καθημερινά, αν όχι κάθε ώρα, κάθε λεπτό».

Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής για προώθηση των θεμάτων της προεδρίας και είπε ότι το ΥΠΕΞ, αλλά και άλλα υπουργεία, προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό με τις προετοιμασίες. Εξέφρασε ικανοποίηση για το στάδιο της προετοιμασίας, λέγοντας παράλληλα ότι η ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα δώσει νέες βάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην διάρκεια της προεδρίας της Κύπρου θα είναι η ολοκλήρωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, είπε η υπουργός, αλλά αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων που θα κληθεί να χειριστεί η Κύπρος, όπως η ένταξη της Ισλανδίας.

Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις θέσεις τους και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων προς την υπουργό Εξωτερικών, διατυπώθηκαν επικρίσεις για την πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες σε σχέση με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ζήτησαν αλλαγή των στόχων αυτών ενόψει των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο και το ενεργειακό. Επίσης, η κα Μαρκουλλή δέχθηκε επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Λιβύης και της Παλαιστίνης.

Σε σχέση με τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η κα Μαρκουλλή εξέφρασε τη θέση ότι ακόμη και εάν η Κύπρος ήταν μέλος του Συνεταιρισμού «δεν θα άλλαζε οτιδήποτε σε σχέση με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στο θέμα της ενέργειας».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες. Σε σχέση με τη Λιβύη, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν ήταν η τελευταία χώρα της ΕΕ που έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη, σημειώνοντας ότι η πρεσβεία είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες.