p

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα τρόικας από τον Γιώργο

Θα τα πει στη νύφη για να τα ακούσει η... πεθερά. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει απόψε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ενώπιον των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και γενικότερα ενώπιον των πολιτών, επί της ουσίας όμως θα απευθύνεται στις Βρυξέλλες και γενικά στην τρόικα....


Θα περιγράψει ένα σφιχτό πρόγραμμα... Θα περιγράψει ένα σφιχτό πρόγραμμα... Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΘ ένας πρωθυπουργός δεν θα απευθυνθεί στην κοινωνία με εξαγγελίες και υποσχέσεις αλλά στους δανειστές της χώρας επιχειρώντας να τους πείσει ότι θα τηρήσει με κάθε τρόπο και στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Θα πει δηλαδή αυτά που η τρόικα θέλει να ακούσει.

Από τη μία η σκληρή γραμμή της τρόικας, που πιέζει για νέα μέτρα, μείωση των πρωτογενών δαπανών και υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων για να συγκρατηθεί το φετινό έλλειμμα στο 7,6%, και από την άλλη οι δημόσιες πλέον προειδοποιήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (π.χ. δηλώσεις Σόιμπλε) λειτουργούν ως πιστόλι στον κρόταφο του πρωθυπουργού που δεν έχει περιθώρια ελιγμών.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αναμένεται να πει απόψε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν, έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο, γιατί «μόνο έτσι θα πεισθούν οι δανειστές της χώρας για να υλοποιήσουν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, για τις μεταρρυθμίσεις και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Δεν θα βγάλει άσους από το μανίκι, αν και η εξαγγελία περί μείωσης του ΦΠΑ είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αλλά θα περιγράψει ένα σφιχτό και αυστηρό πρόγραμμα για την επόμενη διετία τουλάχιστον.

Θα αποκλείσει την επιβολή νέων μέτρων εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων αλλά θα υποστηρίξει ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, θα έρθουν πολύ πιο νωρίς με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα αποτρέψουν νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι αν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τότε σε δύο χρόνια από τώρα η δοκιμασία του λαού θα πλησιάζει στο τέλος της. Ειδικά για την 21η Ιουλίου, αναμένεται να υποστηρίξει ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας (σ.σ. η οποία όμως δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις διαθέσεις των άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης) μπορεί να δώσει προοπτική στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες δεδομένου ότι προχωρά σε ρύθμιση του χρέους.

Ο κ. Παπανδρέου, με δεδομένο ότι το άμεσο ακροατήριό του θα είναι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα αναφερθεί εκ νέου στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης με αυτές τις δυνάμεις και της εθνικής συστράτευσης και θα υποστηρίξει ότι η δική του κυβέρνηση (με αφορμή και τις κινητοποιήσεις) δεν θα υποκύψει στις συντεχνίες και σε μειοψηφίες.

Θα αποκλείσει έξοδο της χώρας από το ευρώ, ένα σενάριο που πλέον διακινείται δημόσια και από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως έκανε προχθές π.χ. ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα γίνει όχι μόνο γιατί δεν μπορεί κανείς να την επιβάλει και καμία χώρα, και δεν προβλέπεται από καμία συμφωνία, αλλά και γιατί η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με κάθε πολιτικό κόστος τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της χώρας.