Η ψαραγορά του Τόκυο ή αλλιώς Tsukiji fish market είναι η μεγαλύτερη αγορά ψαριών και θαλασσινών στον κόσμο αλλά και η μεγαλύτερη αγορά γενικότερα. Βρίσκεται στην περιοχή Tsukiji, στο κέντρο του Τόκυο, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.....
Η αγορά χωρίζεται σε δύο τμήματα: την εσωτερική αγορά (jonai shijo), όπου βρίσκονται όλοι οι χονδρέμποροι και γίνονται και οι φημισμένες δημοπρασίες τόνων αλλά και άλλων ψαριών, και την εξωτερική αγορά (jogai shijo), όπου, εκτός από κάποιους χονδρέμπορους, υπάρχουν και διάφορα καταστήματα λιανικής με διάφορα εργαλεία αλλά και πολλά εστιατόρια για sushi που απ’ ότι αντιλαμβάνεστε είναι το πιο φρέσκο που μπορείτε να βρείτε.
Ένας από τους λόγους που η αγορά αυτή έχει γίνει τόσο διάσημη είναι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι δημοπρασίες ψαριών και ειδικά των τόνων. Η αγορά ανοίγει το πρωί (εκτός Κυριακής και εορτών) στις 3 το πρωί με την άφιξη των προϊόντων που έρχονται απ’ όλο τον κόσμο. Εκείνη την ώρα, ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ξεφόρτωμα των τεραστίων παγωμένων τόνων, τους οποίους οι μεγαλέμποροι ξεχωρίζουν ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα (κόβοντας ένα κομμάτι από την ουρά μπορούν να κρίνουν την ποιότητα από το χρώμα κα την υφή της σάρκας) .
Κατόπιν έρχονται οι αγοραστές να επιθεωρήσουν τα ψάρια, ώστε να αποφασίσουν για ποια από αυτά θα δώσουν προσφορά. Οι δημοπρασίες ξεκινούν γύρω στις 5.20 το πρωί και τελειώνουν γύρω στις 7:00 πμ. Μετά τα αγορασμένα ψάρια φορτώνονται στα φορτηγά που θα τα οδηγήσουν στον επόμενο προορισμό τους. Πολλά από αυτά οδηγούνται και στα εστιατόρια που βρίσκονται μέσα στην αγορά όπου ετοιμάζονται για κατανάλωση. Η διαδικασία της προετοιμασίας είναι πολύ εντυπωσιακή και γίνεται με τεράστια προσοχή ώστε να μην χρειαστεί να πεταχτούν πολύτιμα μέρη του ψαριού. Ειδικά τα μεγάλα ψάρια (τόνοι και ξιφίες) κόβονται με κάτι πολύ μακριά και ιδιαίτερα κοφτερά μαχαίρια - μερικά από αυτά έχουν πάνω από ένα μέτρο μήκος – που ονομάζονται oroshi hocho, maguro-bocho ή hancho hocho.
Οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν την ψαραγορά μόνο μεταξύ 5.00 πμ και 6.15πμ και μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία της δημοπρασίας από μια συγκεκριμένη περιοχή. Μερικές φορές η αγορά είναι κλειστή για το κοινό οπότε αν βρίσκεστε στο Τόκυο και έχετε σκοπό να πάτε, καλό είναι να έχετε τσεκάρει από πριν ότι την συγκεκριμένη μέρα δέχονται τουρίστες..
thea.gr
Η αγορά χωρίζεται σε δύο τμήματα: την εσωτερική αγορά (jonai shijo), όπου βρίσκονται όλοι οι χονδρέμποροι και γίνονται και οι φημισμένες δημοπρασίες τόνων αλλά και άλλων ψαριών, και την εξωτερική αγορά (jogai shijo), όπου, εκτός από κάποιους χονδρέμπορους, υπάρχουν και διάφορα καταστήματα λιανικής με διάφορα εργαλεία αλλά και πολλά εστιατόρια για sushi που απ’ ότι αντιλαμβάνεστε είναι το πιο φρέσκο που μπορείτε να βρείτε.
Έλεγχος της ποιότητας των ψαριών |
Η διαδικασία της δημοπρασίας έχει ξεκινήσει | Οι αγοραστές δίνουν τις προσφορές τους | Τεράστιος αριθμός τόνων δημοπρατείται καθημερινά |
Κατόπιν έρχονται οι αγοραστές να επιθεωρήσουν τα ψάρια, ώστε να αποφασίσουν για ποια από αυτά θα δώσουν προσφορά. Οι δημοπρασίες ξεκινούν γύρω στις 5.20 το πρωί και τελειώνουν γύρω στις 7:00 πμ. Μετά τα αγορασμένα ψάρια φορτώνονται στα φορτηγά που θα τα οδηγήσουν στον επόμενο προορισμό τους. Πολλά από αυτά οδηγούνται και στα εστιατόρια που βρίσκονται μέσα στην αγορά όπου ετοιμάζονται για κατανάλωση. Η διαδικασία της προετοιμασίας είναι πολύ εντυπωσιακή και γίνεται με τεράστια προσοχή ώστε να μην χρειαστεί να πεταχτούν πολύτιμα μέρη του ψαριού. Ειδικά τα μεγάλα ψάρια (τόνοι και ξιφίες) κόβονται με κάτι πολύ μακριά και ιδιαίτερα κοφτερά μαχαίρια - μερικά από αυτά έχουν πάνω από ένα μέτρο μήκος – που ονομάζονται oroshi hocho, maguro-bocho ή hancho hocho.
Το κόψιμο του ψαριού με τα ειδικά μαχαίρια | Πανοραμική άποψη της ψαραγοράς Tukiji |
thea.gr