p

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πενήντα πλαστά πτυχία στον ΔΟΑΤΑΠ σε μια 5ετία

Το δρόμο της δικαιοσύνης έχουν πάρει όλες οι υποθέσεις



Φιλόλογος από τη Λευκορωσία χειρουργούσε στο Αίγιο! Ιερέας κατέθεσε στη μητρόπολη του όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία πλαστά πτυχία. «Είχε» προπτυχιακό στην Ψυχολογία από την Οξφόρδη, προπτυχιακό στην Πληροφορική από το Σαουθάμπτον και διδακτορικό από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας! «Γιατρός» κούραρε τους υπερήλικες ΚΑΠΗ της Αττικής έχοντας ως μόνες ιατρικές γνώσεις τα... γιατροσόφια της γιαγιάς της.

Συνολικά 50 πλαστά πτυχία κατατέθηκαν την τελευταία πενταετία στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ - πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και όλες οι περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Αθανάσιος Αθανασίου. Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει, διότι οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αλώνουν ένα τρωτό σύστημα ελέγχων που υπάρχει στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ανά τον κόσμο στήνονται νέες βιομηχανίες πλαστών πτυχίων που υπηρετούν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Πλέον, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αρμοδίων του ΔΟΑΤΑΠ στρέφεται στα εξ αποστάσεως πτυχία, κυρίως γειτονικών χωρών. Εχουν βρεθεί ιδρύματα που δίνουν τη δυνατότητα για διδασκαλία εξ αποστάσεως από Ελληνες καθηγητές. Από την άλλη, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι πωλούνται μέσω Ιντερνετ από ΑΕΙ, που η ύπαρξή τους ελέγχεται.

Ειδικότερα, το ιστορικό της φιλολόγου-γιατρού από τη Λευκορωσία είναι μάλλον το πλέον ακραίο από τα συνολικά 13 πλαστά πτυχία Ιατρικής που έφερε στο φως η έρευνα του ΔΟΑΤΑΠ. Η 40χρονη πλέον γυναίκα ήλθε στην Ελλάδα προ περίπου δεκαπενταετίας και αναγνώρισε το πτυχίο της Φιλολογίας που είχε από της ΑΕΙ Λευκορωσίας. Κατόπιν άλλαξε το όνομά της επί το ελληνικότερον και στα τέλη της δεκαετίας του '90 κατέθεσε στο ΔΙΚΑΤΣΑ πτυχίο Ιατρικής από το Ερεβάν της Αρμενίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, τότε δεν γινόταν από το ΔΙΚΑΤΣΑ διασταύρωση της εγκυρότητας των πτυχίων και η φιλόλογος-γιατρός εξετάσθηκε στα μαθήματα της Χειρουργικής και της Παθολογίας και τα πέρασε. Ετσι, ειδικεύθηκε στη Χειρουργική και μετά κατέθεσε τα χαρτιά της στον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου όπου έγινε δεκτή. Εκτοτε εργάστηκε στο τοπικό ΙΚΑ, ενώ παράλληλα άνοιξε και ιατρείο. Μια ανώνυμη καταγγελία προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου έδωσε το έναυσμα ώστε η υπόθεση να φθάσει προ εξαμήνου στον ΔΟΑΤΑΠ, με τη γνωστή κατάληξη.

Θολή περιοχή είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα πτυχία από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας. Το πρόβλημα εστιάζεται στα πτυχία ΑΕΙ από τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και κυρίως στα πτυχία Ιατρικής. Για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι απόφοιτοι Ιατρικής οφείλουν να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας (προ έτους στη νομαρχία) και, καθώς προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., γίνεται μόνο τυπικός έλεγχος.

Την εποπτεία των περιφερειακών υπηρεσιών έχει το υπουργείο Υγείας. Ομως παρότι υπήρξε σχεδιασμός για σύσταση επιτροπής («Επιτροπή Επαγγελματικής Ισοτιμίας» ονομάστηκε) για τη διακρίβωση της αυθεντικότητας των πτυχίων επαγγελμάτων υγείας, αυτός δεν υλοποιήθηκε.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!