p

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Δίκτυα οπτικών ινών ζητά η Κομισιόν από τις χώρες-μέλη !

Οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τιμή του χάλκινου δικτύου, ως το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός με οπτικές ίνες, ειδάλλως η ....
Ευρώπη δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους ευρυζωνικότητας, δήλωσε η επίτροπος της ημερήσιας ψηφιακής διάταξης.

Η αντιπρόεδρος, Neelie Kroes, προχώρησε σε αυτά τα σχόλια, καθώς η ίδια ανακοίνωσε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την τιμολόγηση της χονδρικής πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα.

«Χρειαζόμαστε τα δίκτυα επόμενης γενιάς για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις νέες υπηρεσίες που διψούν για μεγάλες ταχύτητες και οι οποίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην μελλοντική ανάπτυξη. Ουδείς αμφισβητεί αυτήν την ανάγκη, ωστόσο δεν έχουμε συμφωνήσει στο πως θα προωθηθεί αυτή η ανάπτυξη. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι, προς το παρόν, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι διστακτικές στο να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια για την εγκατάσταση οπτικών ινών », δήλωσε.

Ο λόγος για αυτήν την διστακτικότητα είναι σαφής. Οι υπάρχοντες φορείς θα έχουν τεράστια κέρδη από τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα χαλκού κάτι που μειώνει το κίνητρο για επενδύσεις στις ίνες. Η επίτροπος αντιπρότεινε την σταδιακή αντικατάσταση εντός δέκα ετών που θα μπορούσε να εξισώσει το κόστος μετάβασης.

Ο πρώην κρατικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, όπως η Deutsche Telekom, Telefonica, France Telecom και η Telecom Italia κληρονόμησαν τα δίκτυα χαλκού, όταν ιδιωτικοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1990. Πολλά από αυτά τα τέλη για την χονδρική πρόσβαση στα δίκτυά τους σε ποσοστό ίσο με την κατασκευή του δικτύου σήμερα είναι μια παράλογη πρόταση.

Η νέα διαβούλευση, η οποία θα ακολουθηθεί σε λίγους μήνες από μια σύσταση, θα καθορίσει κατά πόσο οι τιμές των υπηρεσιών χονδρικής είναι υπερβολικά φουσκωμένες, καθιστώντας έτσι τα παρωχημένα δίκτυα χαλκού των τόσο επικερδή ώστε οι φορείς να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να επενδύσουν σε νέα δίκτυα υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο τη σύνδεση όλων των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παροχές ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 30 Mbps, ενώ περίπου το μισό των κατοίκων της ΕΕ με ταχύτητες 100 Mbps μέχρι το 2020. Η Επιτροπή άλλαξε τη στάση της, διότι με το σημερινό ρυθμό των επενδύσεων, οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν.

proho.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!