p

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ιράν: Καταδικάστηκε να χάσει το μάτι του σε πράξη αντεκδίκησης

Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε την εφαρμογή του νόμου της αντεκδίκησης για έναν άνδρα που κατηγορείται ότι τύφλωσε έναν άλλο με οξύ σε μια οικογενειακή διαμάχη, γράφει σήμερα η εφημερίδα Shargh.


Ο δράστης, ο 26χρονος Μοχαμάντ, είχε παρακινηθεί πριν από πέντε χρόνια από τον κουνιάδο του θύματος να επιτεθεί στο θύμα με οξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το θύμα, ονόματι Βάλι, σχεδόν τυφλώθηκε καθώς έχασε πλήρως την όραση από το ένα μάτι και μερικώς από το άλλο, ενώ το πρόσωπό του παραμορφώθηκε μετά την επίθεση.
Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον δράστη να χάσει το ένα μάτι, σε εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία) που ισχύει στο Ιράν για ορισμένες εγκληματικές πράξεις. Ο δράστης καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση δύο ετών και στην καταβολή αποζημίωσης προς το θύμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επιτιθέμενος, ένας τοξικομανής που έψαχνε για χρήματα, είχε λάβει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ριάλ (σχεδόν 100 δολάρια ΗΠΑ), για να διαπράξει την επίθεση. Αυτός που "παράγγειλε" την επίθεση αυτή, επίσης καταδικάστηκε.
Ο νόμος της αντεκδίκησης εφαρμόζεται στο Ιράν τις περισσότερες φορές σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Η οικογένεια του θύματος πρέπει να το ζητήσει σαφώς από το δικαστήριο και η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον δικαστή.
Το ανώτατο δικαστήριο έχει επικυρώσει επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο ποινές που καταδικάζουν σε τύφλωση τους δράστες επιθέσεων με οξύ, που προκάλεσαν τύφλωση στα θύματά τους.
Σε μια από τις υποθέσεις αυτές, η οποία προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης, το θύμα, η 30χρονη Αμενέχ Μπαχραμί που τυφλώθηκε και στα δυο μάτια και το πρόσωπό της παραμορφώθηκε, αποφάσισε να μη ζητήσει την αντίστοιχη τιμωρία του δράστη της επίθεσης που είχε δεχτεί, λίγη ώρα πριν από την εφαρμογή του νόμου της αντεκδίκησης.
Αρκετές επιθέσεις με οξύ εναντίον γυναικών απασχολούν την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια στο Ιράν. Ο Τύπος είχε υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την Μπαχραμί, ενώ οι δικαστικές αρχές την προέτρεπαν να μην ζητήσει την εφαρμογή της τιμωρίας.
Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε επίσης το Δεκέμβριο του 2010 την καταδίκη, βάσει του νόμου της αντεκδίκησης, ενός άνδρα που κρίθηκε ένοχος για την τύφλωση του εραστή της συζύγου του με οξύ.
Καμιά πληροφορία δεν δόθηκε για την ενδεχόμενη εφαρμογή της ποινής αυτής και καμιά άλλη περίπτωση δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Η Διεθνής Αμνηστία και πολλές ακόμη οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν αυτή τη μορφή τιμωρίας την οποία χαρακτηρίζουν ωμότητα και βασανιστήριο.


pamepreveza.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!