p

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Στόχος η ευρυζωνικότητα

Στην αλλαγή του τοπίου στον τομέα της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη στοχεύει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα του BBC...
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο ύψους €9,2 δισεκατομμυρίων, το οποίο έχει σαν στόχο μία μαζική προώθηση των υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στόχος του προγράμματος είναι ως το 2020, όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα τουλάχιστον 30Mbps, ενώ ο μισός πληθυσμός να απολαμβάνει ταχύτητες υψηλότερες των 100Mbps. Απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ εκτιμάται ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας αγοράς για ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το έργο της αναβάθμισης των ευρυζωνικών υποδομών θα ενεργοποιήσει πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. Έτσι για κάθε ευρώ που θα επενδυθεί μέσω του έργου, εκτιμά ότι θα προκαλέσει περαιτέρω επενδύσεις της τάξης των 6 ως 15ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον τρόπο χρηματοδότησης της επένδυσης, αλλά το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Τα χρήματα θα προέλθουν από ένα νέο ταμείο το οποίο θα ονομάζεται Connecting Europe Facility. Το εν λόγω ταμείο θα χρησιμοποιείται επίσης για τη χρηματοδότηση νέων projects στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παρέχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα.

Το σχέδιο έχει σαν στόχο να ασκήσει πιέσεις στους γνωστούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να επενδύσουν στα δίκτυά τους, αλλά και να ενθαρρύνει νέους παίκτες (εταιρείες ύδρευσης, αποχέτευσης, κοινής ωφέλειας) να εισέλθουν στην ευρυζωνική αγορά. Επίσης το σχέδιο έχει σαν στόχο να ενισχύσει τις επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες δεν προτιμώνται από τους παρόχους, καθώς δεν είναι οικονομικά επωφελείς.

Το σχέδιο προβλέπει, τέλος, την ανάπτυξη δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Για παράδειγμα αναφέρεται σε διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν την υγεία και τις προμήθειες, σε έξυπνα ενεργειακά δίκτυα και σε συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!