p

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αλήθειες και ψέματα για την εγκυμοσύνη

Για να μην έχετε άγχος σχετικά, μαζέψαμε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης...


Τα περισσότερα καλλυντικά είναι ασφαλή

Αλήθεια
Δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να έχουν αποδείξει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο. «Ωστόσο, η αυξημένη ευαισθησία όλων μας στο λεπτό ζήτημα της υγείας του νεογέννητου παιδιού, μας κάνει πιο επιφυλακτικούς, ενώ τις περισσότερες φορές οι «απαγορευτικοί κανόνες» έχουν ψυχολογική και όχι πραγματική σημασία», σύμφωνα με τον δερματολόγο Παντελή Σουβατζίδη.

Υπάρχουν συστατικά που γνωρίζουμε ότι είναι βλαπτικά αν τα λάβει μια εγκυμονούσα από το στόμα, και κατά συνέπεια θεωρούμε ότι θα είναι καλύτερα να αποφευχθεί και η τοπική χρήση τους, παρότι η συστηματική απορρόφηση από το δέρμα είναι κατά κανόνα μικρή. Ποια είναι αυτά; «Τα παράγωγα της βιταμίνης Α που βρίσκονται σε πολλά αντιγηραντικά σκευάσματα με το όνομα ρετινόλη, ισοτρετινοίνη ή γενικά τα ρετινοειδή που μπορεί να προκαλέσουν τερατογέννεση.

Μια άλλη κατηγορία που καλό θα είναι να αποφεύγεται είναι προϊόντα περιποίησης του δέρματος (κρέμες ή πήλινγκ) που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και α- υδροξυ-οξέα, καθώς και τα αντιβιοτικά από το στόμα που συχνά χορηγούνται για την ακμή, όπως και οι self-tanner κρέμες», επισημαίνει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Ζωή Φύκα.

Οι κηλίδες αντιμετωπίζονται κατά την διάρκεια της κύησης

Ψέματα
Το μέλασμα ή αλλιώς χλόασμα της εγκυμοσύνης, συνίσταται στην εμφάνιση καφέ κηλίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προλαμβάνεται με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Σουβατζίδη αντιμετωπίζεται μετά τον τοκετό, με Laser και ειδικές λευκαντικές κρέμες.

Η βαζελίνη προλαμβάνει τις ραγάδες

Αλήθεια
Τα σκευάσματα πολύ λιπαρής υφής, όπως η βαζελίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σχηματισμού ραγάδων. «Στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένα σκευάσματα με καλύτερη απορροφητικότητα και πιο πρακτικά στη χρήση από τη βαζελίνη, των οποίων η χρήση δεν εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο», εξηγεί ο δερματολόγος κ.Σουβατζίδης. «Ενυδατικές κρέμες ή έλαια που θρέφουν το δέρμα και μειώνουν τη φαγούρα καθώς το δέρμα τεντώνεται, είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης» σύμφωνα με την δερματολόγο κα Φύκα.

Προτιμήστε τις ανταύγειες από τις μόνιμες βαφές

Αλήθεια
Δεν έχει αποδειχθεί ότι οι φυτικής προέλευσης βαφές είναι υγιεινότερες σε σχέση με τις μόνιμες. Αυτό που σίγουρα έχει σημασία είναι να μην αλλάζει η μάρκα και το είδος της βαφής όταν μια γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος, προκειμένου να μην εμφανιστεί κάποια αλλεργική αντίδραση (η οποία μπορεί να παρατηρηθεί και σε «φυσικά» προϊόντα). Σύμφωνα με τον κ.Σουβατζίδη, «καλό θα είναι η βαφή να περιορίζεται στην περιοχή της τρίχας και να μην ακουμπά, το κατά δύναμιν, στο δέρμα της κεφαλής όταν εφαρμόζεται, οι ρίζες δηλαδή δεν θα είναι καλά βαμμένες».

Η χρήση υαλουρονικού οξέως και βοτουλινικής τοξίνης δεν επιτρέπονται κατά την κύηση

Αλήθεια & Ψέματα
Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες και περιορισμούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: πολύ ξεκούραση, καθόλου αλκοόλ ή κάπνισμα, αλλά τι ισχύει με τις κοσμητικές παρεμβάσεις, όπως το μπότοξ; Παρ’ όλο που πολλή λίγη έρευνα έχει γίνει ώστε να καθοριστεί με βεβαιότητα η επίδραση του μπότοξ πάνω στις έγκυες γυναίκες και το έμβρυο, οι γιατροί δεν συνιστούν τέτοιου είδους θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ασφαλές αλλά με βεβαιότητα λέμε ότι δεν είναι συνιστώμενο. Κατά την κύηση μια ιατρική θεραπεία ή παρέμβαση είναι επιτρεπτή όταν δικαιολογεί και τους πιθανούς κινδύνους της. Ο λόγος ότι λίγα αντικειμενικά στοιχεία πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι γνωστά είναι ότι για να έχουμε περισσότερα στοιχεία θα έπρεπε να γίνουν πραγματικές έρευνες πάνω σε έγκυες, κάτι που θα ήταν ηθικά μη αποδεκτό», εξηγεί η κα Φύκα.

Ο συνδυασμός των ορμονικών αλλαγών και της αυξημένης αιματικής κυκλοφορίας προσδίδουν λάμψη στο πρόσωπο και μια αισθητική παρέμβαση είναι πολύ πιθανό να μην γίνει αντιληπτή σε ένα πρόσωπο ή σώμα που συνεχώς αλλάζει στη διάρκεια των 9 μηνών. Άλλωστε μια γυναίκα δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς σε ποια κατάσταση θα είναι το δέρμα της στο τέλος της εγκυμοσύνης. Όσον αφορά την χρήση υαλουρονικού οξέως ο κ.Σουβατζίδης ξεκαθαρίζει το θέμα «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, γυναίκες που το εφάρμοσαν πριν αντιληφθούν την εγκυμοσύνη τους ή κατά την διάρκεια αυτής, καθότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα προϊόν με καθαρά τοπική δράση και δεν επηρεάζει τον οργανισμό».

Μια γυναίκα που έχει κάνει αυξητική μαστών δεν μπορεί να θηλάσει

Ψέματα
«Μια γυναίκα που έχει κάνει αυξητική μαστών μπορεί να θηλάσει, εκτός αν έχει διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό που τη χειρούργησε, καθότι κάθε χειρουργείο και κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση», εξηγεί ο κ. Σουβατζίδης.

Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψέματα
Καλό θα είναι να αποφεύγεται γενικά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά κατά την κύηση και λόγω της αυξημένης πιθανότητας δημιουργίας κηλίδων. Ενώ, επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών. «Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου γιατί περιέχουν λιγότερα χημικά φίλτρα.

Η χρήση του αντιηλιακού στην περίοδο της κύησης είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε μια κατάσταση που λέγεται μέλασμα ή μάσκα κύησης, όπου καφέ κηλίδες εμφανίζονται στο μέτωπο και τα μάγουλα ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών και της ηλιακής έκθεσης. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγονται κρέμες ή λοσιόν που περιέχουν σόγια καθώς μπορούν να επιδεινώσουν το μέλασμα. Προσοχή ακόμα χρειάζεται σε οργανικά προϊόντα που περιέχουν oil of pergamot (έλαιο περγαμόντου) καθώς και αυτό μπορεί να επιδεινώσει το μέλασμα, εξηγεί η δερματολόγος Ζωή Φύκα.

Επιτρέπεται η αποτρίχωση με κερί ή laser

Αλήθεια και Ψέματα
«Δεν έχει αποδειχθεί κάποια βλαβερή επίδραση στο έμβρυο με κάποια από αυτές τις μεθόδους αποτρίχωσης. Ωστόσο, συνήθως συστήνουμε σαν μέθοδο αποτρίχωσης γι’ αυτήν την χρονική περίοδο, επιφανειακό και ελαφρύ ξύρισμα» προτείνει ο δερματολόγος Παντελής Σουβατζίδης.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τη διακοπή των συνεδριών laser κατά τη διάρκεια της κύησης για λόγους ασφαλείας. «Καθώς τα Laser έχουν μπει δυναμικά στον τομέα της αποτρίχωσης σχετικά πρόσφατα, περίπου από το 1998, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες για τυχόν παρενέργειες σε εγκυμονούσες μητέρες. Αν η εγκυμονούσα προτιμήσει τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, η περιοχή του στήθους θα πρέπει να αποφεύγεται στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, ιδίως αν σκοπεύει να θηλάσει. Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης θα πρέπει να αποφεύγεται και η περιοχή της κοιλιάς, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη», εξηγεί η κα Φύκα.

Το ασετόν είναι επικίνδυνο την περίοδο της κύησης

Ψέματα
«Από την ονυχαία πλάκα δεν απορροφάται απολύτως τίποτα, συνεπώς μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν όλα τα προϊόντα περιποίησης νυχιών» εξηγεί ο κ. Σουβατζίδης.

Επιτρέπεται το spa κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψέματα
«Τα αιθέρια έλαια είναι ακίνδυνα, ενώ η έκθεση σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες π.χ. υγρασίας (χαμάμ) και θερμοκρασίας (πολύ ζεστό νερό, σάουνα) θα πρέπει να αποφεύγονται. Κάθε πηγή δημιουργίας δόνησης (π.χ. τζακούζι) θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται», εξηγεί ο κ.Σουβατζίδης.

Πηγή: agelioforos.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!