p

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η Σερβία υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας –αλλά όπως...
φαίνεται όχι και ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών–, αλλά η περαιτέρω πορεία προσχώρησης θα συνδεθεί με την πρόοδο των συνομιλιών με το Κόσοβο, δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας ανώνυμα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug «η Σερβία πέτυχε θαυμάσια πρόοδο σε πολλούς τομείς, οπότε αξίζει την υποψηφιότητα».

Ωστόσο, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει αν η Επιτροπή θα προτείνει και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Σερβία θα λάβει το κίνητρο για να συνεχίσει την πορεία προσέγγισης της ΕΕ και η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την ίδια και περισσότερο από το διάλογο με την Πρίστινα», είπε.

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης εξήρε τη Σερβία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως για τη σύλληψη των τελευταίων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, του Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς, καθώς και τις επιτυχίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η θετική γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα διαμορφώθηκε μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την Τετάρτη θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση προόδου για τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.

Πάντως, η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία είχε τεθεί σε κίνδυνο τις τελευταίες μέρες λόγω των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο και της διακοπής του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για τεχνικής φύσης ζητήματα.

«Είναι σημαντικό η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο να εκτονωθεί και ο διάλογος να συνεχιστεί», ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα δεν εξαρτώνται από την ΕΕ.

Την οριστική απόφαση για την υποψηφιότητα της Σερβίας και την ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου.

Το Συμβούλιο στις μέχρι τώρα περιπτώσεις συνήθως ακολουθούσε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η τεταμένη κατάσταση στο Κόσοβο, όπως και η ισχυρή αντίθεση στην περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ ορισμένων χωρών - μελών της Ένωσης εισάγει το στοιχείο της αβεβαιότητας στην τελική έκβαση, σύμφωνα με το Tanjug. Σημειώνεται πάντως ότι πέντε χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.

ΤΑ ΝΕΑ
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!