p

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κι άλλο νορβηγικό πλοίο έτοιμο για έρευνες στην Κύπρο!

Σε απόσταση 30 μιλίων βορείως του Οικοπέδου 12 όπου έχει εγκατασταθεί η πλωτή εξέδρα και συνεχίζονται οι κυπριακές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων κινείται το τουρκικό ερευνητικό "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από την τουρκική κορβέτα "Μπαρτίν".


Την ίδια ώρα, ακόμη ένα νορβηγικό ερευνητικό πλοίο -ναυλωμένο από την τουρκική κυβέρνηση- πλέει προς την Αττάλεια και προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών περιοχών.

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Oceanic Challenger" κινούνταν σε μια περιοχή περίπου πενήντα μίλια νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, με κατεύθυνση το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία όπου προβλέπεται να καταπλεύσει το απόγευμα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι το νορβηγικό πλοίο, που έχει δυνατότητες τρισδιάστατης απεικόνισης, θα ξεκινήσει σύντομα έρευνες -οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν σαράντα μέρες- για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καλύπτοντας μια περιοχή 1.100 χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου.

Οι σεισμογραφικές έρευνες του "Oceanic Challenger", δεν θα περιοριστούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά και σε διεθνή ύδατα εντός περιοχών όπου το ψευδοκράτος έχει εκδόσει υποτιθέμενες άδειες για εργασίες στην κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας.

Μεχρι αυτή την ώρα οι τουρκικές αρχές δεν έχουν εκδόσει αγγελία προς τους ναυτιλλομένους προσδιορίζοντας το χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης των ερευνών του "Oceanic Challenger". Με την ενεργοποίηση του πλοίου αυτού, τα ερευνητικά σκάφη που θα διεξάγουν ερευνητικές εργασίες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο γίνονται τρία.

Το άλλο νορβηγικό πλοίο, με το όνομα "Bergen Surveyor", συνεχίζει να κάνει σεισμογραφικές έρευνες νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, όμως έξω από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!