p

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Που οφείλεται η ξαφνική τριχόπτωση

Αυτό που όλοι έχουμε παρατηρήσει επιβεβαίωσαν Σουηδοί επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 800 εθελόντριες: τους φθινοπωρινούς μήνες χάνουμε περισσότερα μαλλιά απ’ ό,τι τους υπόλοιπους του χρόνου.

Αιτία, μια εξελικτική διαδικασία που «κατακρατά» τα μαλλιά τοκαλοκαίρι, για να προστατεύεται το δέρμα του κρανίου από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, και τα αφήνει να πέσουν φυσικά από τον Οκτώβριο και μετά.
Ωστόσο, το φθινόπωρο δεν είναι η μοναδική αιτία απρόσμενης απώλειας του τριχωτού της κεφαλής μας.
«Τα μαλλιά είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο βαρόμετρο για ό,τι συμβαίνει στο σώμα», λέει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». «Μπορεί να προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα νόσου».
Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρειαζόμαστε τα μαλλιά μας για να επιβιώσουμε, οπότε όταν χρειάζεται ο οργανισμός να διαλέξει ανάμεσα στην διατήρησή τους ή στην συντήρηση ενός ζωτικού οργάνου, επιλέγει να τα θυσιάσει, εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και αρκετοί άντρες παρουσιάζουν απρόσμενη τριχόπτωση. Να ποιες ειναι οι συνηθέστερες αιτίες.
* Λήψη φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα, όπως η ισοτρετινοΐνη (για την ακμή), οι βήτα-αναστολείς (για την υπέρταση), τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση σε μικρό ποσοστό των ατόμων που τα παίρνουν, λέει ο κ. Ρηγόπουλος. Αιφνίδια τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί και όταν μια γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες και μετά αποκαθίσταται πλήρως.
* Ανεπάρκεια σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, κατά τον κ. Ρηγόπουλο. Ο περισσότερος σίδηρος που βρίσκεται αποθηκευμένος στον οργανισμό είναι δεσμευμένος με την φερριτίνη – μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση. Αν χάνετε 40-120 τρίχες την ημέρα, είναι φυσιολογικό. Εάν χάνετε περισσότερο, πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας – και αν είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, να αναζητήσετε μαζί με τον γιατρό σας την αιτία και να κάνετε την ενδεδειγμένη θεραπεία.
* Πολυκυστικές ωοθήκες. Η δεύτερη συχνότερη αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος, ακμή και αυξημένη επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα που προκαλούν έντονη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση, η οποία αποκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (είναι γνωστή και ως «ανδρική φαλάκρα»), η οποία είναι επίμονη, δυσίατη και σε μερικές περιπτώσεις μόνιμη.
* Δίαιτες-αστραπή. Τα ιδιαίτερα στερητικά διαιτολόγια που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεϊνών (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά), βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, επειδή δεν τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
* Προβλήματα θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση των μαλλιών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Η τριχόπτωση εξαιτίας τους είναι πολύ συνηθισμένη όταν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας. Τα καλά νέα είναι πως όταν ρυθμιστεί ο θυρεοειδής, η τριχόπτωση αντιστρέφεται.
* Παχυσαρκία. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Η αυξημένη ινσουλίνη όμως μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τεστοστερόνη – και στις γυναίκες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φαλάκρας. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη πολλαπλών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το να έχει κανείς «ζάχαρο», μειωμένη «καλή» ή HDL χοληστερόλη, αυξημένη πίεση και μεγάλη περίμετρο μέσης.
* Στρες. Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες που οφείλεται σε κάποιο μεγάλο ψυχικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μια ειδική μορφή τριχόπτωσης που λέγεται γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά). Υπάρχουν θεραπείες για την γυροειδή αλωπεκία, αν και συχνά υποχωρεί μόνη της.
* Δερματολογικές παθήσεις. Διάφορες παθήσεις, όπως βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα κ.λ.π. μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση ή απώλεια των μαλλιών και αραίωσή τους. Τα καλά νέα είναι πως με την αντιμετώπιση της δερματοπάθειας, διορθώνεται και το πρόβλημα των μαλλιών.
* Γονίδια. Έχει διαπιστωθεί πως οι άντρες με ιστορικό φαλάκρας στην οικογένειά τους για 2-3 γενιές, έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κι αυτοί φαλάκρα. Οι άντρες αυτοί, μόλις δουν να αραιώνουν τα μαλλιά τους, πρέπει να επισκεφτούν τον δερματολόγο, για να δει σε ποιο στάδιο της αλωπεκίας βρίσκονται και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!