p

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Απειλούν την Ελλάδα με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Το θρίλερ σχετικά με το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους συνεχίζεται. Μεγάλο "κούρεμα" ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ. Αρνούνται οι τραπεζίτες και υποστηρίζουν ότι μονομερείς ενέργειες ισοδυναμούν με χρεοκοπία. Διαβάστε την ανακοίνωση του IFF



Την οξύτατη αντίδραση των μεγάλων τραπεζών που κατέχουν το ελληνικό χρέος, προκάλεσαν οι πληροφορίες για γερμανικό σχέδιο που προβλέπει κούρεμα μέχρι 60%.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ με non paper για το ελληνικό χρέος, που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει επίσης κούρεμα 60% και την Ελλάδα εκτός αγορών μέχρι το 2021.

Το ΔΝΤ κάνει αναφορά στην πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας, στην καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, την καθυστέρηση στην εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και στην καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Ενώ, όμως Γερμανία και ΔΝΤ πιέζουν για εθελοντικό κούρεμα έως 60%, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποστούν τόσο μεγάλη ζημιά

"Υπάρχουν και όρια"

Στα σενάρια περί κουρέματος 60%, απάντησαν με αιχμηρή ανακοίνωση οι μεγάλες τράπεζες μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF).
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του IFF, Τσαρλς Νταλάρα, υπάρχουν όρια στο επίπεδο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορεί να θεωρείται "εθελοντικό" και άρα να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

"Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Νταλάρα.

Τη Δευτέρα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ΕΕ και τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Πάντως τα όσα ανακοίνωσε ο Τσαρλς Νταλάρα δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει σημαντικό χάσμα σχετικά με το κούρεμα, ενώ ο χρόνος τελειώνει.

"Μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια".

"Συνεχίζουμε να μελετάμε τις επιλογές που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ρεαλιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και θα είχαν ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της ανάπτυξης και των επενδύσεων" προσθέτει ο κ. Νταλάρα και καταλήγοντας τονίζει ότι το IFF υποστηρίζει την αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν όχι μόνο οι επενδυτές αλλά και η Ελλάδα.

news247
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!