p

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Νερό με εξασθενές χρώμιο πίνουν σε Λάρισα και Μαγνησία

Νερό με καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο και τερατογόνο εξασθενές χρώμιο φθάνει στις βρύσες 17.000 κατοίκων σε χωριά της Λάρισας και της Μαγνησίας.


Αποκαλυπτικές μετρήσεις που διεξήγαγε η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Κιλελέρ, στο δίκτυο ύδρευσης και σε πηγάδια βάθους 15 μέτρων στο Αρμένιο, έδειξαν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας που ξεκινά από τον δήμο Κιλελέρ και καταλήγει στα βόρεια του δήμου Φερών, είναι τοξινωμένος με το «χρώμιο 6» ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο για τη δημόσια υγεία, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση των Οινοφύτων.

Ο ερευνητής του ΙΓΜΕ Βασιλής Τσιούμας, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, και σχολιάζει στη Real planet τις μετρήσεις: «Βάσει των μετρήσεων το υδάτινο διαμέρισμα της περιοχής είναι όντως σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Ομως πρέπει να γίνει αναλυτική έρευνα σε όλο τον υδροφόρο για να βρεθούν τα αίτια της ρύπανσης».

Βάσει ευρωπαϊκών συνθηκών, το επικίνδυνο στοιχείο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός κανονισμός REACH ορίζει ότι το στοιχείο που κατατάσσεται στην οικογένεια των βαρέων μετάλλων είναι εξαιρετικά καρκινογόνο, και προκαλεί μεταλλάξεις και τερατογενέσεις. Παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θέσπιση ορίων στη δολοφονική ουσία, το υπουργείο δεν την εφαρμόζει, με αποτέλεσμα οι δημοτικές Αρχές να κρύβονται πίσω από το όριο των 50μg/l για το ολικό χρώμιο χωρίς να ερευνούν την ύπαρξη του εξασθενούς.

Στις αρχές του μήνα οι μετρήσεις που έγιναν σε δύο δημοτικές γεωτρήσεις ύδρευσης από το δήμου Κιλελέρ στο Αρμένιο έδειξαν ότι στη μία ήταν στο όριο (50μg/l), ενώ η άλλη το ξεπέρασε κατά πολύ (80μg/l). Ετσι ο δήμαρχος αναγκάστηκε να κλείσει τη δεύτερη γεώτρηση υδροδοτώντας το Αρμένιο μόνο από την πρώτη που ήταν στο όριο. Με ανακοίνωσή του, παράλληλα, απαγόρευσε στους κατοίκους να πίνουν νερό από το δίκτυο και άρχισε να μοιράζει νερό με υδροφόρες.

Οι μετρήσεις

Ομως το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Οπως μαρτυρούν στη Real news, οι κάτοικοι εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με το τοξινωμένο νερό της βρύσης τους. Οι μετρήσεις που έγιναν στις 21 Οκτωβρίου στο πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο «Ανδρέου ΚΕΠΕ» στην Αθήνα δείχνουν ότι η ρύπανση στη συγκεκριμένη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου είναι πολύ χειρότερη από αυτή του Ασωπού και ότι το νερό στο δίκτυο του Αρμένιου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκαν 66 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ολικού χρωμίου, εκ των οποίων τα 58 μικρογραμμάρια ήταν εξασθενές χρώμιο. Αντίστοιχα στα νερά ενός πηγαδιού βάθους 15 μέτρων ανιχνεύθηκαν 96,1 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο, εκ των οποίων τα 69 είναι εξασθενές!
Καταγγέλλουμε στους συνδημότες μας, την αδιαφορία του δήμου Κιλελέρ και των υπόλοιπων Αρχών, διότι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους με απλές μετρήσεις που είναι δήθεν στα όρια»! λέει ο δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ Κωνσταντίνος Πράττος.

«Αυτές όχι μόνο δεν είναι στα όρια που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά σύμφωνα με τις δικές μας μετρήσεις, εμπεριέχει καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, το οποίο δεν κατέγραψαν ποτέ. Οταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, αρκέστηκαν μόνο σε καφενειακές ανακοινώσεις, για να μην πίνουμε το νερό», συμπληρώνει ο Νίκος Αδάμου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. «Ομως τι γίνεται με το πλύσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών, το πότισμα των λαχανικών; Η νομοθεσία, ορίζει νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, όχι νερό πόσης!», τονίζει.

Στο Αρμένιο

Η Real news έκανε ρεπορτάζ στη Λάρισα και στη Μαγνησία, μίλησε με τους κατοίκους και διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι δημότες του Κιλελέρ δηλώνουν ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο καρκίνος θερίζει στην περιοχή τους! Μάλιστα πριν από λίγες μέρες στο Αρμένιο θρήνησαν την απώλεια μιας γυναίκας 51 χρονών από καρκίνο, ενώ οι δημότες του δήμου Φερών στο Στεφανοβίκειο αναφέρουν ότι πρόσφατα έχασε τη ζωή του και ένας άντρας 47 χρονών, επίσης από καρκίνο.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας. Τις τελευταίες δεκαετίες τα κρούσματα καρκίνου έχουν εκτοξευτεί, χάνουμε συνεχώς νέα παιδιά από την ύπουλη ασθένεια», αναφέρει ο Γιάννης Δημουλάκης, που έχει την επιχείρησή του στην πλατεία του Αρμενίου. «Πριν από ένα δίμηνο χάσαμε ένα νέο παλικάρι από καρκίνο του στομάχου. Πλέον πάνω από τα 55 χρόνια δύσκολα φτάνει κανείς στο Αρμένιο», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καψούρης, κάτοικος του χωριού.

Δεν ερευνούν το εξασθενές

«Γνωρίζουμε ότι οι μετρήσεις του δήμου έχουν βρει χρώμιο και σε άλλες περιοχές», τονίζει ο Κ. Πράττος. «Γιατί δεν το μετράνε όμως; Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η δημόσια υγεία των συμπολιτών μας».

Επιπλέον, υψηλές συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου έχουν μετρηθεί στο Κιλελέρ, στη Νίκη, στο Σωτήριο, στο Αχίλλειο, στο Μεγάλο Μοναστήρι καθώς επίσης και στο Στεφανοβίκειο του δήμου Φερών, χωρίς ωστόσο να ερευνηθεί κατά πόσο αυτό το χρώμιο είναι εξασθενές. Ο Αθανάσιος Σκρίμπας, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Κιλέλερ, δηλώνει στην «R» ότι «ο δήμος δεν μετρά εξασθενές χρώμιο στο νερό του δικτύου, αφού δεν είναι υποχρεωμένος από τη νομοθεσία».

«Από ανθρώπινο χέρι»

Η Ενωση Ελλήνων Χημικών είναι κατηγορηματική. Οταν στο ολικό χρώμιο οι ποσότητες του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύονται ξεπερνούν το 80% με 90%, τότε η ρύπανση προέρχεται κυρίως από βιομηχανικές δραστηριότητες.

«Οι μετρήσεις αποτελούν πολύ σοβαρή ένδειξη ότι ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ρυπασμένος από ανθρωπογενή αίτια», επιβεβαιώνει στη Real planet ο χημικός μηχανικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Θανάσης Παντελόγλου. «Οφείλουν οι υπεύθυνοι να ερευνήσουν και να βρουν άμεσα τον ρυπαντή ή τους ρυπαντές», προσθέτει.

Στην περιοχή που εκτείνεται ο υδροφόρος ορίζοντας του Αρμενίου υπάρχουν μεσαίες βιομηχανίες, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται το εργοστάσιο επισκευής των τεθωρακισμένων του στρατού. Στην ίδια περιοχή υπάρχει επίσης στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, που διαθέτει εργοστασιακή μονάδα στην οποία γίνεται συντήρηση ελικοπτέρων.

Χειρότερες οι μετρήσεις από ό,τι στα Οινόφυτα και στη Μεσσαπία

Οι αναλύσεις που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Κιλελέρ σε πιστοποιημένο εργαστήριο δείχνουν ότι οι ποσότητες του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο νερό είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες από αυτές που ανιχνεύθηκαν τόσο στο δίκτυο των Οινόφυτων στον Ασωπό όσο και στη Μεσσαπία της Εύβοιας.

Οι μετρήσεις σε ένα από τα αντλιοστάσια στο δίκτυο των Οινοφύτων έδειξαν ότι υπήρχαν 51 μικρογραμμάρια ανά λίτρο(μg/l) στα 53,8 μg/l ολικού χρωμίου. Στη Μεσσαπία στο Κοντοδεσπότι είχε μετρηθεί εξασθενές χρώμιο σε ποσότητα 15μg/l, ενώ στο νερό στο Καστέλι είχαν ανιχνευθεί 25μg/l της καρκινογόνου ουσίας.



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!