p

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μετρούν την «αγανάκτηση»

Αβεβαιότητα σχετικά με τους στόχους του κινήματος "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ" κυριαρχεί μεταξύ των Αμερικανών πολιτών, ενώ και οι ίδιοι οι Αγανακτισμένοι της Νέας Υόρκης διχάζονται σχετικά με τα αιτήματά τους.
Ομως στο επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των διαδηλωτών στο πάρκο Ζουκότι του Μανχάταν δεν βρίσκεται τόσο το περιεχόμενο των αιτημάτων όσο η διαδικασία υιοθέτησής τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup και της εφημερίδας USA Today, το 63% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά, ώστε να εκφραστούν υπέρ ή κατά των στόχων του κινήματος "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ", ενώ το 55% δήλωσαν το ίδιο σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαπλωθεί σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Πάντως μεταξύ εκείνων που έχουν ξεκάθαρη γνώμη είναι περισσότεροι εκείνοι που επιδοκιμάζουν από εκείνους που αποδοκιμάζουν τους στόχους και τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων (22% έναντι 15% και 25% έναντι 20% αντίστοιχα). Ξεχωριστή σφυγμομέτρηση του πανεπιστημίου Quinnipiac έδειξε ότι το 87% των Νεοϋορκέζων συμφωνούν με το δικαίωμα των διαδηλωτών να κατασκηνώνουν στο πάρκο Ζουκότι και το 67% συμμερίζονται την αγανάκτησή τους απέναντι στις τράπεζες και στην οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του κινήματος, τα οποία συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους στις γενικές συνελεύσεις, όπως τις αποκαλούν, στο πάρκο Ζουκότι, έχουν χωριστεί σε εκείνους που είναι υπέρ του να συνεχίσουν με την τακτική της ομοφωνίας και σε εκείνους που επιθυμούν την υιοθέτηση συγκεκριμένων αιτημάτων και επιθυμούν την αρχή της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη κατηγορία κάνει λόγο για αποδοχή των αιτημάτων από τα δύο τρίτα των διαδηλωτών, έτσι ώστε το κίνημα να έχει αιτήματα και να αντιμετωπίσει μία από τις βασικές του αδυναμίες, η οποία ωστόσο του έχει χαρίσει και την επιτυχία. Ο διαδηλωτής Κένεθ Λιπ, ο οποίος είναι από την πρώτη ημέρα μέσα στο κίνημα, το οποίο έκλεισε ένα μήνα ζωής, δήλωσε στην "Guardian" ότι είναι αντίθετος στην προσπάθεια παράκαμψης ενός συστήματος που δίνει σε όλους το δικαίωμα να εκφρασθούν: "Διαφωνούμε κάθετα με αυτό. Αν πρέπει να υιοθετηθούν αιτήματα, θα πρέπει να γίνει με ομοφωνία".

Ομπάμα: Συγκρίσεις με το... Tea Party

Το κίνημα "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ" δεν διαφέρει από τις διαδηλώσεις του Tea Party, σχολίασε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ABC News. Παρόλο που δήλωσε ότι κατανοεί "την αγανάκτηση που εκφράζεται", σημείωσε ότι "κατά κάποιον τρόπο δεν διαφέρουν από κάποιες διαδηλώσεις του Tea Party", προσθέτοντας: "Και στην Αριστερά και στη Δεξιά νιώθω ότι οι άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από την κυβέρνηση".

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη άσκησε κριτική στο φορολογικό σχέδιο του Χέρμαν Κέιν, του Αφροαμερικανού επικρατέστερου υποψηφίου για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι "τεράστιο βάρος" για τη μεσαία τάξη.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!