p

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ

Στα 2 τρισ. ευρώ υπολογίζει το Stratfor το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εκτιμήσεις Αμερικανών οικονομολόγων μιλούν για κατάρρευση της οικονομίας μας και μετάδοση της κρίσης. Αναφορές στις σχέσεις με την Τουρκία και το Αιγαίο (Vid)







Την τελική αποτυχία μας προβλέπει το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών και στρατηγικών αναλύσεων Stratfor των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο think tank της Αμερικής, ενώ σε πρόσφατη ανάλυσή του αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο σε λίγους μήνες από τώρα.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάλυση – σοκ με τίτλο "προετοιμαζόμενοι για την αποτυχία της Ελλάδος", ο αντιπρόεδρος ανάλυσης του Ινστιτούτου κ. Peter Zeihan τόνισε πως ό,τι και να κάνει η .Ε.Ε. μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, όπως και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με συνολικό κόστος ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, επιγραμματικά, αναφέρει πως οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, βάσει της έκθεσης, απαξιώνονται, ενώ χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας.
Όμως καμπανάκι κρούει ο αναλυτής και για τους κινδύνους που η οικονομική κρίση φέρνει σε σχέση με τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς τη γειτονική Τουρκία.
Για την οποία το Stratfor θεωρεί πως έχει ξεφύγει σημαντικά από πλευράς στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος.
Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση πάντως πως η Ελλάδα, πρέπει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ.
"Όταν έρθει εκείνη η ημέρα", επισημαίνεται "θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαφυλάξει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης. Θα χρειαστεί ακόμα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.
Από την αναταραχή που θα δημιουργούνταν στις χρηματαγορές θα διέτρεχε τον κίνδυνο κατάρρευσης και η Ιταλία.
Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν 800 δισεκατομμύρια ευρώ", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Stratfor.



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!