p

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Νέα μαύρη τρύπα 2,5 δισ. και αλλαγή στόχων στο δεκάμηνο

Ξεπερνά και επισήμως πλέον τα 2 δισ. η «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό. Με βάση τα στοιχεία Οκτωβρίου για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δύο μήνες πριν κλείσει η χρονιά το οικονομικό επιτελείο:


- «προεξοφλεί» ότι φέτος θα εισπράξει τελικώς 2,7 δισ. λιγότερα από τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή θα φτάσουν στα 51,3 δισ και όχι στα 54,0 δισ. όπως υπολόγιζε

- «φιλοδοξεί» με όλες αυτές τις περικοπές να δαπανήσει 700 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του στόχου, δηλαδή 69,5 δισ . αντί για 70,2 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο.

Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα πάνε χειρότερα...

Το έλλειμμα στους 10 πρώτους μήνες του έτους δεν ήταν απλώς 2 δισ. (ή 11,1%) μεγαλύτερο από πέρυσι (στα 20,092 δισ. φέτος έναντι 18,081 τον Οκτώβριο πέρυσι, αλλά και 2,5 δισ. πάνω από τον φετινό στόχο για το δεκάμηνο.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε αλλαγή του (ανέφικτου) στόχου για φέτος, από 21,5 δισ. που ήταν για το έλλειμμα φέτος, σε 20,36 δισ.

Παρόλα αυτά, και πάλι θα πρέπει να εισπράξει ως το τέλος του έτους 40,26 δισ. αλλά στο τελευταίο δίμηνο του λείπουν ακόμα 7 δισ. (έχει εισπράξει ως τον Οκτώβριο τα 39,27 δισ. ευρώ). Άρα πρέπει να εισπράττει 3-4 δισ. κάθε μήνα.

Και στις κρατικές δαπάνες όμως καταγράφεται μια «χαλάρωση», αφού τα ελλείμματα Ταμείων και νοσοκομείων «πνίγουν» τον προύπολογισμό: ο στόχος για συγκράτηση των δαπανών στα 57,465 δις. (έναντι 54,315 δισ. στο δεκάμηνο πέρυσι) πάει περίπατο, και ο νέος στόχος πλέον τίθεται στα 58,551 δισ.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εξοικονομήσει από αυξηση εσόδων (και περικοπές δαπανών) τουλάχιστον 1,365 δισ. επιπλέον μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Και όλα αυτά είναι θεωρητικά όμως αφού μέσα σε 10 μήνες το υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε ακόμα να εισπράξει παρά μόνο το 35% των εσόδων που υπολόγιζε από την ακίνητη περιουσία: ευελπιστεί να εισπράξει στο τέλος της χρονιάς 1,23 δισ. ενώ είχε στόχο 730 εκατ. και ως τώρα εισέπραξε... τα μισά, δηλαδή μόλις 385. Οι περαιώσεις, ρυθμίσεις και εισπράξεις φόρων περασμένων ετών έχουν αποδώσει μόλις στο 60% και τελικώς οι στόχοι απόδοσης σχεδόν όλων των εισπρακτικών μέτρων έμειναν στα χαρτιά.

Και οι επιπλέον δαπάνες αυτές πάνε όμως σχεδόν αποκλειστικά για να καλυφθούν ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις, σε υπερβάσεις νοσοκομείων κλπ


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!