p

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την νέα κυβέρνηση

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά συνεχίζονται και σήμερα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο πάντως να διαβεβαιώνει από χθες το βράδυ ακόμα για την πρόοδό τους.


Η συνεδρίαση, άλλωστε, του υπουργικού συμβουλίου στις δώδεκα το μεσημέρι γεννά προσδοκίες για τελική συμφωνία, καθώς εφόσον αυτή υπάρξει ως εκείνη την ώρα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών του και η χώρα θα μπει στην τελική ευθεία για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, πιθανότατα και αύριο Τετάρτη, ώστε πριν από το τέλος της εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ως επικρατέστερος για τη θέση του πρωθυπουργού φάνταζε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα, ενώ σε δεύτερη μοίρα φέρονταν να έχουν περάσει τα ονόματα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου. Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πάντως, ακουγόταν περισσότερο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, που αποτελούσε άλλωστε εξαρχής και τον «εκλεκτό» των Βρυξελλών.

Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να έθεσε τρεις προϋποθέσεις, ως προς τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης -μια και εκτιμά ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκπλήρωση των στόχων της ξεπερνά κατά πολύ την 19η Φεβρουαρίου-, τις δικές του αρμοδιότητες και τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν την κυβέρνησή του, αφού ζήτησε τη συμβολή των «καλύτερων», είτε από τον χώρο της πολιτικής είτε όχι. Φέρεται μάλιστα να είχε μιλήσει και για συγκεκριμένα πρόσωπα που γνώριζε καλά και θα μπορούσε να εμπιστευθεί, όπως οι κ.κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης και Τάσος Γιαννίτσης, επιφανή στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη.

Και ενώ το όνομα του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει», η ανακοίνωσή του δεν θα γίνει μόνη -όπως αρχικά προγραμματιζόταν- αλλά συνολικά με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα αδιέξοδα που προέκυψαν χθες οφείλονταν κυρίως στην άρνηση από πλευράς της ΝΔ να συμπεριληφθούν στο νέο σχήμα πολιτικά της στελέχη. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύκλους του να κάνουν λόγο για προσπάθεια της ΝΔ να μην επωμισθεί οποιαδήποτε φθορά από την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, που όμως δεν ήταν δυνατό να συμβεί, καθώς αφενός «δεν έγιναν όλα αυτά μόνο και μόνο για να φύγει ο Παπανδρέου και να μείνει ίδια η κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό», όπως έλεγαν, αφετέρου, διότι οι εταίροι μας απαιτούν την συμμετοχή και των δύο κομμάτων εξουσίας στο νέο σχήμα, προκειμένου να εγγυηθεί εκατέρωθεν η εφαρμογή των υποχρεώσεών μας ως χώρα. Θα ζητηθούν άλλωστε, κατά πληροφορίες και έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά, προκειμένου να επιστρέψει κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα για τον τελικό έλεγχο και την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Αν τέλος, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κλείσει ως την ώρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει απλώς τους υπουργούς του για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώσπου να καταλήξουν τόσο στα πρόσωπα, όσο και στο πλαίσιο της πολιτικής. Πρόκειται για άλλο ένα σημείο τριβής (σ.σ. τα μέτρα που θα συνεπάγεται η νέα δανειακή σύμβαση) χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν με νόημα πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη νέα κυβέρνηση ως υπηρεσιακή»...


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!