p

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Θα κάνω τα πάντα για μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.


Το χρονικό των εξελίξεων

13.49 Η διερεύνηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, εάν γίνει από τον κ. Παπανδρέου, είναι εξ αρχής ναρκοθετημένη, προειδοποίησε ο ΛΑΟΣ με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος:«Η όποια διαδικασία, πρέπει να γίνει με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας».

13.30 Σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

13.00 Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: Χθες η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα ήρθα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσω και να ενημερώσω για την πρόθεσή μου να συμβάλω καθοριστικά στη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας, μία κυβέρνηση πυο θα έχει βασικό στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων και την εφαρμογή των όποιων βημάτων χρειάζονται που απορρέουν από τις ιστορικές αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή όσων βημάτων απορρέουν από αυτήν είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ. Τόσο σημαντικές στιγμές... Για τη δημιουργία της ευρύτατης συνεργασίας το σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν οι απαραίτητες διεργασίες κι επαφές.



12.50 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια. Αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

12.25 Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, μιλωντας στον realfm 97.8, υπογράμμισε πως η μόνη λύση είναι η εθνική συνεννόηση, ενώ χαρακτήρισε απίστευτα ανεύθυνη τη στάση και των δύο ηγεσιών, καθώς - όπως είπε - έχουν βάλει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας.

12.15: Διατεθειμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματιστεί άμεσα ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές, όπως τις χαρακτήρισε, εκλογές και να μη δημιουργηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους προβληματισμός σχετικά με τη βούληση της Ελλάδα να παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του οποίου ζήτησε την συνδρομή.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας συμφώνησε ότι υπάρχει «ένας και μόνο δρόμος, αυτός της συνεννόησης» και τόνισε ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις «για το καλό της πατρίδας και του λαού μας».



Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι «κολλημένος στη θέση του» και επισήμανε την ανάγκη «να εγγυηθούμε, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους εταίρους», ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, «που θα άρει πολλά βάρη από τους πολίτες». Μίλησε, δε, για μία ευρύτερη επί της ουσίας συναίνεση, η οποία ήδη υπάρχει, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει γιατί να μην υπάρξει συνεργασία και στην πράξη, κάτι που, όπως είπε, ο λαός θέλει.

12.05 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.

11.51 Στο Μαξίμου έφθασε ο Πρωθυπουργός. Από στιγμή σε στιγμή η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

11.44 Στο παράδοξο της χθεσινής ψηφοφορίας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης, λέγοντας χαρακτηριστικά "δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση για να κλείσει με ομαλό τρόπο τον κύκλο της" κι επισήμανε, μιλώντας στον real fm 97.8, ότι ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του "είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θα προχωρήσουμε σ' ένα νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι πρωθυπουργός".

11.10 Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αντώναρος μιλώντας στον real fm 97.8 και τους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή τόνισε ότι «συζητήσεις όσο είναι πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορούν να γίνουν». Ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλει την παραίτησή του, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης με σύντομη χρονικά θητεία, όπως ανέφερε, και με αποκλειστικό αντικείμενο «την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού ορίζοντα της χώρας».

9.30 Αποχαιρετιστήρια χαρακτήρισε με σημερινές δηλώσεις του την ομιλία του Πρωθυπουργού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ενώ ο συνάδελφός του της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι "γαντζωμένος με την καρέκλα' κι επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για προσφυγή στις κάλπες.

Εν μέσω αντιπαράθεσης οι πρώτες «διερευνητικές» επαφές

Άγρια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει από χθες το βράδυ, με τον Αντώνη Σαμαρά να αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας και τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκινά διερευνητικό κύκλο επαφών για τον σχηματισμό μίας τέτοιας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν τους επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων και οι δανειστές μας, με βουλευτές και από τα δύο κόμματα να εκτιμούν ως υπαρκτό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης του κ. Σαμαρά, υπό το βάρος της ανάγκης να οδηγηθεί με ομαλότητα η χώρα στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, από την οποία εξαρτάται απολύτως η βιωσιμότητά της και η παραμονή της στο ευρώ. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλωστε, πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές -ενισχύοντας μάλιστα την κοινοβουλευτική του δύναμη, δεδομένου ότι αμέσως μετά τη θετική της ψήφο, η Λούκα Κατσέλη επανεντάχθηκε στην «πράσινη» ΚΟ- για... άλλη όμως κυβέρνηση.

Παρά τις έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις με βουλευτές όλων των «ομάδων» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες 48 ώρες, δεν ήταν λίγοι όσοι ξεκαθάρισαν από νωρίς χθες ότι δεν επρόκειτο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ψήφο συγκρότησης νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και την προκήρυξη αμέσως μετά εθνικών εκλογών.

Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να δικαιολογήσουν την ψήφο τους, εξαρτώντας τη στήριξή τους από την τήρηση των υπεσχημένων εκ μέρους του πρωθυπουργού. «Μετά την κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, δίνω ψήφο για την έκβαση ομαλών πολιτικών εξελίξεων, χωρίς να καταφύγει η χώρα άμεσα σε εκλογές. Είναι αυτονόητο ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, οφείλουν να αποκτήσουν από αύριο κιόλας αντίκρισμα αλήθειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Λιντζέρης, κάνοντας λόγο για «περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας» στο μέλλον.

Αντιστοίχως, για ψήφο εμπιστοσύνης που δεν θα ισχύει σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα η ΝΔ μίλησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στον Real FM, προτείνοντας σε αυτή την περίπτωση εκλογές σε 36 ημέρες...

Έτσι, η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να οδεύει προς τη λήξη της, με τον ίδιο άλλωστε να δηλώνει αργά χθες τη νύχτα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφενός ευχαριστημένος από την έκβαση της ψηφοφορίας και την αποστολή «θετικού μηνύματος» στην Ευρώπη, αφετέρου ότι πιστεύει στη διαδικασία που ξεκινάει σήμερα με την επίσκεψή του στον Κάρολο Παπούλια.

Έπειτα, η «επόμενη μέρα» έχει ήδη ξημερώσει στο ΠΑΣΟΚ, με τους δελφίνους να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες άλλωστε, το σενάριο που «έπαιζε» περισσότερο στα δημοσιογραφικά γραφεία ήθελε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, χωρίς πάντως να υποχωρούν οι φήμες που κυκλοφορούσαν επί μέρες για πρόταση για την ίδια θέση στον Λουκά Παπαδήμο. Στην πρώτη του αντίδραση πάντως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης φάνηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή κάποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμμετείχε σε αυτό και η ΝΔ.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!