p

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ: Εθελοντική αποχώρηση χωρών από την ευρωζώνη

Το σχέδιο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών «δείχνει» την έξοδο από το ευρώ σε όσες χώρες «δεν αντέχουν».




«Η νέα Ευρώπη και η πολιτική ενοποίησή της» είναι το όραμα της Ανγκελα Μέρκελ, έτσι όπως το παρουσίασε στο χθεσινό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στη Λιψία.

Στο όραμα, όμως, αυτό εμπεριέχεται και η εθελοντική αποχώρηση από το ευρώ όσων «δεν θέλουν και δεν μπορούν» να ανταποκριθούν στους κανόνες που θέτει το όραμα.

Χθες το βράδυ, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υπερψήφισε -με άνετη πλειοψηφία- το σχέδιο του κυβερνητικού κόμματος για την ευρωπαϊκή πολιτική, το οποίο και περιλαμβάνει την παράγραφο της εθελοντικής εξόδου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη.

Αυτή η παράγραφος κάνει αναφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η μελλοντική συμπεριφορά της ευρωζώνης απέναντι στις χώρες με μεγάλο χρέος «την πιο δύσκολη περίοδο της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο σχετικό σχέδιο αναφέρεται το τέταρτο στάδιο προσπαθειών διάσωσης μιας υπερχρεωμένης χώρας και χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται: «Οι χώρες αυτές, που, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν ανταποκρίνονται, πρέπει να οδηγούνται στη συντεταγμένη διαγραφή του χρέους (σ.σ.: δηλαδή τη συντεταγμένη χρεοκοπία). Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη Ευρωπαίων επιτρόπων, ώστε να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη».

Κατόπιν, σύμφωνα με το σχέδιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, «αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει τη θέληση ή δεν είναι σε κατάσταση να ακολουθήσει τους κανόνες του κοινού νομίσματος, τότε θα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά, χωρίς, ωστόσο, να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Θα του παρέχεται το καθεστώς των χωρών-μελών της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στο κοινό νόμισμα».

Αναφερόμενος στα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο και θέλοντας να τονίσει την εθελοντική βάση της απόφασης αυτής, δήλωσε: «Η Γερμανία δεν θέλει να διώξει, ούτε πιέζει κανέναν να βγει από την ευρωζώνη. Οποίος, όμως, δεν μπορεί να το αντέξει, θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει το τι θέλει να κάνει. Εμείς θέλουμε αλληλεγγύη για όλους».

Τα όσα εξελίχθηκαν χθες στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα οδηγήσουν στην πολιτική ενοποίηση των χωρών-μελών της ευρωζώνης, όσων δηλαδή κρατών θέλουν και μπορούν.

Όσοι δεν αντέξουν τους ρυθμούς και τους νέους κανόνες που θα επιβληθούν, θα οδηγηθούν στην έξοδο από το ευρώ.

Η καγκελάριος Μέρκελ στη χθεσινή της ομιλία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της νέας Ευρώπης και της πολιτικής ενοποίησης, ενώ σε σημείο της ομιλίας της είπε: «Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τον Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ. Να φτιάξουμε ένα τείχος προστασίας γύρω του, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και για να διατηρήσουμε το ευρώ ως σύνολο».

Η ίδια τόνισε ότι «η Γερμανία χρωστά πολλά στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά είναι καιρός για μεγάλες αλλαγές».

Τα σχέδια της καγκελαρίου -σύμφωνα με την ομιλία της- μπορούν επιγραμματικά να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

* Ενίσχυση των Μηχανισμών Στήριξης.

* Σκληρή δημοσιονομική πολιτική και αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις υπερχρεωμένες χώρες.

* Όχι στο ευρωομόλογο. «Δεν μπορεί οι χώρες που μπήκαν με πλαστά στοιχεία στην ευρωζώνη και ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους να ζητούν τώρα ευρωομόλογο. Αυτό δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ.

* Αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών και πολιτική ενοποίηση.

* Αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων όσων παραβιάζουν τους κανόνες, παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και δυνατότητα αποπομπής τους από την ευρωζώνη.

* Τέλος, έλεγχος των αγορών και καθιέρωση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως η χώρα μας χρειάζεται μαζικές δομικές μεταρρυθμίσεις και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει συνήθειες».
Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Ελλάδα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στο επίπεδο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το 1990 και σημειώνει: «Είναι σκληρό για τον ελληνικό λαό, αλλά πρέπει να το ξεπεράσει. Είναι το τίμημα που θα πληρώσει για τη συμμετοχή του στο κοινό νόμισμα».
Παράλληλα, τόνισε ότι και η Γερμανία και η Γαλλία το διάστημα 2001-2005 παραβίαζαν τους κανόνες σταθερότητας και έκανε για ακόμη μία φορά λόγο για ανάγκη κοινής οικονομικής πολιτικής και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ απέρριψε και την ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!