p

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Βροχή από πεφταστέρια στους ελληνικούς ουρανούς

Η χώρα μας θα δώσει για ακόμα μία φορά τους ουρανούς της, για να πραγματοποιηθεί μία συγκλονιστική βροχή από αστέρια σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.



Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει για μία ακόμη φορά από πεφταστέρια, αυτήν την φορά όμως της οικογένειας των Λεοντιδών. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τη νύχτα της Τετάρτης 16 προς Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και θα είναι ορατό από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Το θέαμα των διάττοντων αστέρων αναμένεται να είναι αρκετά έντονο, με την εμφάνιση περίπου 75 μετεώρων ανά ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλο.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η μεγαλύτερη "καταιγίδα διαττόντων" που παρατηρήθηκε ποτέ, ήταν των Λεοντιδών το 1833.


Στο εσωτερικό των Λεοντιδών

Τα μετέωρα φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα (εξ ου και το όνομά τους), ενώ οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ.
Στην περίπτωση της βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η τροχιά της συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του συγκεκριμένου κομήτη.
Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου συνήθως, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται.
Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η φωτεινή σφαίρα, γίνεται ορατή από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή "πεφταστέρι".


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!