p

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γιατί βάζουμε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από όσο αντέχουμε;

Έχουν χτυπήσει «κόκκινο» οι πιστωτικές κάρτες



Οι περισσότεροι ανησυχούμε για τα χρήματα. Φοβόμαστε ότι δεν έχουμε αρκετά ή ότι ξοδεύουμε υπερβολικά. Όσο και να λέμε στον εαυτό μας ότι το να είμαστε υγιείς και ικανοποιημένοι είναι πιο σημαντικό από τα πλούτη, κανείς μας δεν αρνείται ότι τα λεφτά συμβολίζουν πολλά περισσότερα από έναν αριθμό στο τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας χωρίς πρώτα να διαχειριστούμε πώς μας κάνουν τα χρήματα να νιώθουμε. Τα τελευταία χρόνια, καταφέρνουμε να τα βγάζουμε πέρα, αγοράζοντας τα πράγματα που χρειαζόμαστε – ή θέλουμε – με πιστωτικές κάρτες. Γιατί, όμως, είμαστε σε κατάσταση οικονομικής παράλυσης;

Γιατί ξοδεύουμε;

Δεν τα θεωρούμε δική μας ευθύνη: «Πολλές γυναίκες μεγάλωσαν σε ανδροκρατούμενα σπίτια, όπου οι μητέρες τους ήταν αναγκασμένες να ζητήσουν λεφτά για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες», σημειώνει ο ειδικός. Με τόσο έντονα καθορισμένους ρόλους, δεν είναι περίεργο που πολλές γυναίκες υποφέρουν από αυτό που οι ψυχοθεραπευτές ονομάζουν «Σύνδρομο της Σταχτοπούτας» – τη μόνιμη πεποίθηση ότι μια μέρα ο όμορφος πρίγκιπας θα τις σώσει από τις οικονομικές συμφορές της.

Ξοδεύουμε γιατί νιώθουμε ανεξάρτητοι: Υπάρχουν αναρίθμητοι άλλοι τρόποι με τους οποίους οι συμπεριφορά των γονιών μας πιθανόν να έχει επηρεάσει το πώς αντιμετωπίζουμε τα χρήματα. «Οι αυταρχικοί γονείς δίνουν χρήματα στα παιδιά υπό προϋποθέσεις, καθιστώντας τα υπόλογα και παραμερίζοντας τις αποφάσεις του παιδιού τους», λέει ο ειδικός. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, ίσως να χρησιμοποιούμε τα χρήματα ως μέσο επανάστασης – ξοδεύουμε αλόγιστα για να αποδείξουμε την ανεξαρτησία μας. «Ομοίως, φράσεις τύπου “τα λεφτά δε φυτρώνουν οπουδήποτε” μπορεί να λέγονται στα παιδιά με άνεση, αλλά ενέχουν κάθε είδους άγχος, διδάσκοντας σε αυτά να συσχετίζουν τα χρήματα με τη στενότητα, την έλλειψη και το φόβο», προσθέτει.

Κάνουμε «botox» στη διάθεσή μας! Ενώ κάποιοι από μας μπορεί να βρίσκονται σε οικονομική άρνηση ή να έχουν κολλήσει σε μια νοοτροπία περί έλλειψης χρημάτων, μπορεί ταυτόχρονα να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία συναισθηματική σπατάλη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς ψυχολόγους επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ αρνητικών συναισθημάτων, εγωκεντρισμού και κατασπατάλησης. Είναι πιο πιθανό να σπαταλήσουμε χρήματα σε ακριβά «δωράκια» όταν νιώθουμε στενοχωρημένοι και θέλουμε να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας. Όμως, η προσωρινή χαρά που παίρνουμε από τα ψώνια και την απόκτηση υλικών αγαθών (γνωστή ως «ηδονική προσαρμογή») δε διαρκεί. Καταλήγουμε στην ίδια συναισθηματική κατάσταση από την οποία ξεκινήσαμε – και ίσως λίγο πιο «φορτωμένοι», λόγω των ενοχών.

Τα χρήματα είναι θέμα φύλου: Μελέτες δείχνουν ότι ενώ οι άντρες και οι γυναίκες φαίνεται να γνωρίζουν περίπου τα ίδια για τα οικονομικά, οι άντρες νιώθουν πιο σίγουροι για να συζητήσουν για υποθήκες και χρηματιστηριακές συμβουλές. Δε νιώθουν ότι γίνονται «πιεστικοί» με το να διαπραγματεύονται μια αύξηση μισθού. Ένας άντρας απόφοιτος πανεπιστημίου είναι πιθανό να διαπραγματευτεί υψηλότερο μισθό από μια γυναίκα για την ίδια θέση. Ο λόγος που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα χρήματα ως “αντρική υπόθεση” ίσως να πηγάζει από τα πρώτα μηνύματα που δέχονταν στην παιδική τους ηλικία. Δεν κέρδισαν την ικανότητα να είναι πραγματικά ανεξάρτητες οικονομικά παρά μόνο τα τελευταία 20 χρόνια και γι’ αυτό λείπουν ανάλογα κοινωνικά πρότυπα.
Το μυστικό

Πώς θα τα καταφέρετε να βάλετε ένα ευρώ στην άκρη; Για να διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματά σας χρειάζεται να γίνετε προνοητικοί. Αποταμιεύετε ένα μικρό ποσό κάθε εβδομάδα, κάντε λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε, μειώστε την κακή χρήση του κινητού σας, μην πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες, καταγράφετε τα έξοδά σας για να έχετε μία σαφή εικόνα για το τι ξοδεύετε.

Πηγή:omorfamistika.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!