p

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

“Δεν πληρώνω” το χαράτσι στην Ανθήλη Λαμίας

Nα μην πληρώσουν το «χαράτσι» του τέλους ακίνητης περιουσίας αποφάσισαν οι κάτοικοι της Ανθήλης Λαμίας που χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην...
πλατεία του χωριού προκειμένου να αναζητήσουν τους τρόπους που θα προχωρήσουν σε μαζική άρνηση πληρωμής, αλλά και τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που η ΔΕΗ προχωρήσει στην διακοπή του ρεύματος. Η παρουσία των κατοίκων της Ανθήλης στην χθεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος με την συνδρομή του Τοπικού Συμβουλίου κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ στο πλαίσιο των τοποθετήσεων που πραγματοποιήθηκαν καταγράφηκε η αρνητική διάθεση των κατοίκων να πληρώσουν το τέλος ακίνητης περιουσίας που συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Υπήρξαν περιπτώσεις μάλιστα όπου κάτοικοι, και κυρίως ηλικιωμένοι, δήλωσαν ακόμη και την αδυναμία τους να καταβάλλουν τα χρήματα, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «υπάρχουν ηλικιωμένοι που παίρνουν 600 ευρώ και η πρώτη δόση του τέλους ακίνητης περι- ουσίας που τους ήρθε στον λο- γαριασμό της ΔΕΗ φτάνει τα 350 ευρώ». Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων και της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε αναζητήθηκαν αρχικά τρόποι αποφυγής πληρωμής μέσα από την νομική οδό, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι, καθώς προκρίθηκαν οι από- ψεις για μαζικές και άμεσες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφα- σίστηκε να γίνει αρχικά συγκέντρωση όλων των λογαριασμών της ΔΕΗ και στην συνέχεια επι- τροπή των κατοίκων να απευ- θυνθεί στα γραφεία της ΔΕΗ προκειμένου να ζητηθεί να γίνει πληρωμή μόνο της αξίας του ρεύματος και όχι του τέλους ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν προσδιόρισαν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΔΕΗ.



Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η επιτροπή που θα συσταθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμό- τητα, ώστε με την βοήθε ια των κατοίκων να αποτρέψει την διακοπή του ρεύματος από συνεργεία της ΔΕΗ σε σπίτια που δεν έχουν πληρώ- σει τον λογα- ριασμό. Αυτό μά λι - στα που ήταν ιδιαίτερα εμφανές τόσο σε αυτούς που τοποθετή- θηκαν όσο και στους υπόλοιπους κατοίκους της Ανθήλης ήταν η διάθεση για άρνηση πλη- ρωμής και δυναμικής αντίδρα- σης. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε τόσο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής όσο και των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Λαμιέων που προέρχονται από τις παρατάξεις της αριστεράς όπως ο κ. Βασίλης Κυριακάκης και η κα. Κατερίνα Τσέλιου, που έκαναν λόγο για μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμής, αλλά και αλλη- λεγγύη μεταξύ των κατοίκων απέναντι σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Μάλιστα αποφασίστηκε να γίνεται άμεση επανασύνδεση του ρεύματος από την επιτροπή που θα συσταθεί και από άτομα που γνωρίζουν το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, οι συναντήσεις για την οργάνωση μαζικής άρνησης πληρωμής είναι συνεχείς και στην πόλη της Λαμίας, ενώ αρκετές είναι οι συναντήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες ημέρες. “Δεν πληρώνω” και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβουλίες για οργανωμένη άρνηση πληρωμής του τέλους ακίνητης περιουσίας αναλαμβάνουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι της Φθιώτιδας που καλούν σωματεία, συλλόγους και πολίτες της περιοχής σε κοινή σύσκεψη στην αίθουσα του ΤΕΕ Αν. Στερεάς για αύριο Παρα- σκευή 4 Νοεμβρίου στις 20:30. Στόχος της σύσκεψης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοί νωση που ε ξ έδωσ ε η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, είναι «η πρακτική μεθόδευση της δράσης για την πληρωμή των χαρατσιών». Παράλληλα, στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ γίνεται αναφορά στην κοινή συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτι- δας, όπου «εκφράστηκε η εναντίωσή μας στα χαράτσια και έγινε κάλεσμα στους συναδέλ- φους να αρνηθούν να τα πληρώσουν».

Μάλιστα προσδιορί- ζονται και οι λόγοι άρνησης πλη- ρωμής των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι: «επειδή αδυνατούν, επειδή το χρέος δεν είναι δικό τους, επειδή αυτά τα χαράτσια και οι θυσίες που επιβάλλονται εί- ναι για να σωθεί το ελληνικό και δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο και όχι οι μισθοί και οι συντάξεις τους, καθώς και επειδή δεν δέ- χονται να πληρώσουν αυτοί για λογαριασμό εκείνων που νόμιμα ή παράνομα φοροδιαφεύγουν και φοροαπαλλάσσονται». Στον χώρο των εκπαιδευτικών μάλιστα επικρατεί έντονος ανα- βρασμός που δεν έχει να κάνει μόνον με το τέλος ακίνητης περιουσίας αλλά και με τις περικοπές στο μισθολόγιο, το καθεστώς εφεδρείας και γενικότερα για την πολιτική που εφαρμόζεται για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Μάλιστα το τε- λευταίο διάστημα υπάρχει συνεχή επαφή των Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και κι- νητοποιήσεων. Κάλεσμα και από την Παρέμβαση Κάλεσμα για συμμετοχή στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην αί- θουσα του ΤΕΕ Αν. Στερεάς απευθύνει μ ε ανακοίνωσή της και η δημοτική κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία», η οποία καλεί τους πολίτες να παραστούν προκειμένου να συγκροτηθεί πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στο «χαράτσι» ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Στην ανακοίνωσή της η «Παρέμβαση Πολιτών» καλεί σε συγκρότηση μαζικού κινήματος «ενάντια στο σύστημα που μας σπρώχνει στην ανεργία, στην φτώχεια και την εξαθλίωση».

Μάλιστα στην ανακοίνωση παραθέτονται και μια σειρά κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν ενάντια στο «χαράτσι» του τέλους ακίνητης περιουσίας όπως η δημιουργία επιτροπών, η συγκέντρωση αντιγράφων του λογαριασμού της ΔΕΗ, η εξά- ντληση των χρονικών περιθωρίων πληρωμής, η πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στο ρεύμα, η αποτροπή των συνεργείων της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα αλλά και η επανασύνδεσή του, καθώς και η δημιουργία κλίματος και συνθηκών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Πηγή: Εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ"

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!