p

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ελπίδες για "αυτοίαση" των καρδιοπαθών με δικά τους κύτταρα

Επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν υποστεί έμφραγμα, μετατρέποντας σε εμβυικά βλαστοκύτταρα τα απλά κύτταρα



Επιστήμονες του Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες για την ανακάλυψη μιας ερευνητικής θεραπείας με βάση τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα για την αντικατάσταση κατεστραμμένων ιστών του σώματος.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκι που ήταν έγκυος και είχε πάθει καρδιακή προσβολή. Όταν το έμβρυο της δώρισε μερικά βλαστικά κύτταρα αυτά βοήθησαν στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου καρδιακού της ιστού.
Οι ερευνητές άρχισαν με δύο είδη ποντικών: φυσιολογικά ποντίκια και ποντίκια γενετικά τροποποιημένα με μια φθορίζουσα πρωτεΐνη την (GFP), η οποία παράγει ένα διακριτικό πράσινο χρώμα όταν εκτίθενται σε μπλε φως.
Οι επιστήμονες ζευγάρωσαν θηλυκά ποντίκια με GFP με αρσενικά ποντίκια. Έτσι τα μισά από τα προκύπτοντα έμβρυα είχαν το γονίδιο GFP.
Οι ερευνητές εισήγαγαν την GFP σε ποντίκια που είχαν υποστεί έμφραγμα, διαπιστώνοντας ότι τα κύτταρα αυτά βοήθησαν ουσιαστικά στην αποκατάσταση του ιστού και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς τους.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν ιό για να μεταφέρει τα γονίδια που αναπρογραμματίζουν τα απλά κύτταρα και τα μετατρέπουν σε πολυδύναμα. Τα κύτταρα αυτά, που εισήχθησαν στα ποντίκια, μετά από δύο εβδομάδες άρχισαν να δημιουργούν διαφορετικούς τύπους ιστού της καρδιάς, όπως καρδιακούς μυς, αιμοφόρα αγγεία κ.α.
Η διαδικασία αναγέννησης των ιστών συνεχίστηκε για ένα μήνα περίπου και τα ποντίκια έγιναν πολύ καλύτερα στην υγεία τους, σε σχέση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν τύχει της ίδιας θεραπείας.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τους καρδιακούς ιστούς στα θηλυκά ποντίκια μετά το έμφραγμα, βρήκαν στην καρδιά της μητέρας πολλά λαμπερά πράσινα κύτταρα των ιστών που προέρχονται από το έμβρυο.
Τα ποντίκια που είχαν καρδιακά επεισόδια είχαν οκτώ φορές περισσότερα κύτταρα από τα ποντίκια που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Επιπλέον, τα βλαστικά κύτταρα του εμβρύου διαφοροποιούνταν σε διάφορους τύπους καρδιακού ιστού, συμπεριλαμβανομένων των καρδιομυοκύτταρων, τα μυϊκά κύτταρα που παράγουν τον χτύπο της καρδιάς.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι από τη στιγμή που η θεραπεία θα εφαρμοστεί σε ανθρώπους, θα αντιμετωπιστούν όχι μόνο προβλήματα καρδιάς, αλλά και άλλες ασθένειες (ήπατος, δέρματος, ματιών, εγκεφάλου, νεύρων κ.α.), πράγμα που, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!