p

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Κάρτα του Πολίτη: Εργαλείο ή Δούρειος Ίππος;

Από τον Δεκέμβριο του 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση της πολυσυζητημένης «Κάρτας Πολίτη», η οποία θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το....
Δημόσιο και ενδεχομένως στο μέλλον να χρησιμοποιείται και στον ιδιωτικό τομέα (συναλλαγές κτλ) μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτήν διαφόρων άλλων καρτών. Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η διευκόλυνση του πολίτη.

Γιατί σύμφωνα με του συνωμοσιολογικούς κύκλους πρόκειται για τον ατομικό… Big Brother που θα χαρτογραφεί κάθε μας κίνηση, για έναν Δούρειο Ίππο που θα δώσει τα προσωπικά μας δεδομένα βορά στα όποια συμφέροντα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η Κάρτα του Πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις των καρτών που χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινότητά μας (όπως οι κάρτες ανάληψης και οι πιστωτικές) και στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου και η φωτογραφία του. Παράλληλα, θα φέρει τσιπάκι, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά απαραίτητων στοιχείων.

Κατ’ αρχάς θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Ουσιαστικά ο πολίτης θα χρησιμοποιεί την κάρτα αυτή σε όλο το εύρος της καθημερινότητας του και σταδιακά θα αντικαταστήσει πληθώρα προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών που σήμερα χρειάζεται να συλλέξει από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να κάνει τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Έτσι στο μέλλον θα αποτελέσει βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών με το δημόσιο και θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών ενώ για όσους το επιθυμούν θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η κάρτα, καθώς και η χρήση της, υποτίθεται πως θα συμβαδίζουν με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Παράλληλα έχει τονιστεί πως δεν θα περιληφθούν σε αυτήν δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία.

Διαβάστε την Συναίχεια εδω...

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!