p

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση κάνει καλό στον έρωτα...

Ερωτικά... αντισώματα στην οικονομική κρίση αναπτύσσουν οι Έλληνες.



Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει κάμψη της ερωτικής επιθυμίας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και της πίεσης που αυτά ασκούν στην ψυχολογία μας. Νεότερη μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης της Σεξουαλικότητας δείχνει ότι η σεξουαλική επιθυμία ανακάμπτει. Στη μελέτη συμμετείχαν 600 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 25 έως 64 ετών. Το 63% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι η ερωτική τους επιθυμία δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση, ενώ το 17% των ανδρών ανέφεραν αύξηση της λίμπιντο.

Λίγο ή καθόλου επηρεασμένοι από την κρίση δηλώνουν το 69,8% των ανδρών και το 56,8% των γυναικών.

Το 18% των ανδρών ανέφεραν αύξηση των σεξουαλικών επαφών, παρά το γεγονός ότι το 66% εκτιμούν ότι το 2012 θα είναι χειρότερο από οικονομικής άποψης. Το 28% του δείγματος απάντησε ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε πιο στενή σχέση. Το ποσοστό είναι σχεδόν ίδιο σε γυναίκες και άνδρες (27,4% και 29,5% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι η σεξουαλική ζωή ανασταίνεται, με τους Ελληνες να ανακτούν την ερωτική τους διάθεση.

Μοναδική περιουσία

Σε τέτοιες περιόδους -τονίζουν- οι άνθρωποι προσπαθούν να γίνουν όμορφοι και ελκυστικοί, να κάνουν σεξ και να ερωτευτούν, θεωρώντας ότι αυτό είναι η μοναδική περιουσία που κανείς δεν θα τους στερήσει.
Συνδυάζοντας την οικονομική κρίση και την ερωτική ζωή, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η "κηδεία" της οικονομίας, όπως περιγράφτηκε το τελευταίο διάστημα, ίσως να ήταν και η κάθαρση στην τραγωδία. Ο κάθε Γολγοθάς -εξηγούν- έχει και ένα τέλος, που πολύ σοφά, μυθολογικά και ιδεολογικά, περιγράφεται ως "ανάσταση".

Στον πυρήνα της κοινωνικότητας βρίσκεται ο κύκλος του σεξ, που τροφοδοτεί ζωτικά και ηδονικά την ανθρώπινη φύση με την απαραίτητη ενέργεια να επιβιώσει. Οταν οι θεσμοί και η σύγχρονη οικονομία καταρρέουν, οι βασικές μας ανάγκες για επιβίωση δεν βρίσκονται στους αριθμούς αλλά στη διατήρηση της ταυτότητάς μας και της σεξουαλικής μας ενέργειας ως όπλων μοναδικών για την αντίσταση στην καταστροφή.

Σεξ στο ζενίθ

Ανατρέπονται οι αναλύσεις σχετικά με τη σχέση ερωτικής ζωής και κρίσης. Σε προηγούμενες ερμηνείες, οι ειδικοί τόνιζαν ότι σε μια οικονομικού τύπου κρίση αυξάνεται η καταθλιπτική διάθεση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ερωτική διάθεση. Ο φόβος για το μέλλον, η ανασφάλεια και η έλλειψη προοπτικής θεωρούνταν αρνητικά στοιχεία για την επιθυμία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η σχέση κρίσης και ερωτικής ζωής είναι αντιστρόφως ανάλογη, με το σεξ να κερδίζει έδαφος όταν οι οικονομικοί δείκτες είναι στο ναδίρ.

Η τάση αυτή αποδίδεται στην πρωτόγονη και αρχαϊκή φύση του ανθρώπου. Στην κοινωνική και φυσική καταστροφή "εξηγούν οι ειδικοί" οι άνθρωποι θέλουν να αμυνθούν όχι με τα λογικά και πολιτιστικά τους προσόντα, αλλά με τα φυσικά τους ένστικτα, που θεωρούν ότι είναι τα μόνα που τους έχουν απομείνει. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως όταν δεν έχεις κάτι άλλο να χάσεις, δεν φοβάσαι να εκτεθείς. Ο κατασκευασμένος καταναλωτής της σύγχρονης κοινωνίας ξαναγυρίζει στην ανθρώπινη εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!