p

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δίκες και διαζύγια εξπρές

Με μία υπογραφή σε ιδιωτικό συμφωνητικό που θα καταθέτουν οι εν διαστάσει σύζυγοι στο ληξιαρχείο παρουσία των δικηγόρων τους θα μπορούν πολύ σύντομα να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια.



Νομοθετική πρόβλεψη για διαζύγια εξπρές, καθώς και άλλες 80 προτάσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ. Οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς δικαστών φαίνεται να είναι θετικές, καθώς ο υπουργός πριν κωδικοποιήσει τις αλλαγές είχε κατ' επανάληψη συναντηθεί με εκπροσώπους της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, δικαστικών ενώσεων, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.

«Θα κάνουμε τις προτάσεις μας όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Κατ' αρχήν όμως, έχει θετικές διατάξεις που αφορούν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ διατηρούμε επιφυλάξεις για τον Οργανισμό των Δικαστηρίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνοντας ότι «στόχος όλων είναι το νομοσχέδιο να μην έχει μόνο τον κατ' επίφαση τίτλο, αλλά να κινηθεί προς την ουσιαστική επίτευξη της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης».

Μία από τις καινοτομίες που έχει το νομοσχέδιο είναι ο νέος τρόπος της έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, ώστε να ξεστοκάρουν τα Πρωτοδικεία στα οποία εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι ενδιαφερόμενοι, αντί να ταλαιπωρούνται ασκόπως με τη μεσολάβηση δύο συζητήσεων που απαιτούσαν περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούν με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα υπογράφουν στο ληξιαρχείο να παίρνουν στα χέρια τους και το διαζύγιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παράσταση δικηγόρου, ένας για την πλευρά κάθε συζύγου και η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μία και μόνη υπογραφή όμως θα αρκεί με βάση το νομοσχέδιο και για την καταδίκη κατηγορουμένων για κακουργήματα, καθώς θεσπίζεται για πρώτη φορά Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για πράξεις δεν τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Ναρκωτικά, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες, λαθρεμπορία και αθλητική βία είναι μερικά μόνο από τα αδικήματα που μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Αλλαγή σκηνικού προβλέπεται και σε περιπτώσεις που ανακριτής και εισαγγελέας διαφωνούν για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό με τον Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Με βάση το νέο μοντέλο, ο κατηγορούμενος μετά τη διαφωνία θα παραμένει κρατούμενος και το δικαστικό συμβούλιο θα συνεδριάζει αυθημερόν αποφασίζοντας για την προφυλάκισή του.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Επιπλέον, για πρώτη φορά θεσπίζεται και το δικαίωμα αποζημίωσης των διαδίκων σε περίπτωση που καθυστερεί να κριθεί η υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούν και να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αίτησή τους θα εξετάζεται σε τριμελές συμβούλιο από ανώτατους δικαστές.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και τo email των διαδίκων ώστε να είναι εύκολο να εντοπιστούν. Και αυτό γιατί λιμνάζουν περίπου 320.000 ποινικές αποφάσεις ανεκτέλεστες που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο αν οι Αρχές γνώριζαν πού θα βρουν τους καταδικασθέντες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!