p

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Φυσικά φαινόμενα που πρέπει να τα δούμε για να τα πιστέψουμε

Αξιοθέατα δεν είναι μόνο τα εκθέματα μουσείων και οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και αξίζει να ταξιδέψουμε για να τα θαυμάσουμε....


kat Φυσικά φαινόμενα που πρέπει να τα δούμε για να τα πιστέψουμε
ια αρκετούς ταξιδιώτες, τα αξιοθέατα –με την κλασική έννοια του όρου- είναι το πιο «βαρετό» κομμάτι των διακοπών. Ουρές στην αναμονή για ένα εισιτήριο, κούραση και πολυκοσμία χαρακτηρίζουν συνήθως τις επισκέψεις μας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα αξιοθέατα. Υπάρχουν όμως και μερικά αξιοπερίεργα και αινιγματικά φαινόμενα της φύσης, τα οποία ξεπερνούν σε «μεγαλείο» τα ανθρώπινα επιτεύγματα και κτίσματα. Θαυμάστε τα…

Βόρειο και νότιο σέλας: Το λέιζερ σόου της φύσης!

Το σέλας είναι ένα ουράνιο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στο Βόρειο και το Νότιο πόλο. Το φαντασμαγορικό αυτό φαινόμενο δημιουργείται από τον βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από φορτισμένα ηλεκτρόνια που εκπέμπονται από τον Ήλιο. Έτσι αυτό το φυσικό «lazer show» παίρνει μια τοξοειδή εμφάνιση και αλλάζει έντονα χρώματα. Για καλύτερη θέα, πρέπει να πάτε κοντά στους πόλους όταν πλησιάζει ισημερία και υπάρχει έντονη ηλιακή δραστηριότητα. Το σέλας φαίνεται πιο καθαρά κοντά στα μεσάνυχτα, όταν ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Για το βόρειο πολικό σέλας, ιδανική τοποθεσία είναι η Αλάσκα, οι περιοχές του ανατολικού Καναδά και η Σκανδιναβία μεταξύ Μάρτιο και Σεπτέμβριο. Στο νότο θα έχετε καλύτερη θέα από την Ανταρκτική, αλλά και -υπό προϋποθέσεις- από απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας και της Νοτίου Αμερικής.

Φως-φάντασμα!

Αν είστε λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, ίσως σας ενδιαφέρει το φαινόμενο του φωτός-φάντασμα. Πρόκειται για φώτα που μοιάζουν λίγο με ιπτάμενους δίσκους και τρεμοσβήνουν πάνω από δάση και βάλτους. Ακόμα και σήμερα, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, αυτά τα φώτα προκαλούν μυστήριο και συχνά γίνονται αντικείμενο μελέτης των «κυνηγών των UFO», αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για αεροπλάνα ή άλλα φώτα. Αν θέλετε να αφεθείτε λίγο στη «μαγεία» αυτών των θεωριών, θα πρέπει να επισκεφτείτε την πόλη Μάρφα του Τέξας, όπου οι αρχές έχουν κατασκευάσει ειδική πλατφόρμα για καλύτερη θέα. Εναλλακτικά αν βρεθείτε κοντά στο Λίνβιλ Φόλς στη Βόρεια Καρολίνα γύρω στον Σεπτέμβριο με Νοέμβριο, θα έχετε την δυνατότητα να αναρωτηθείτε αν βλέπετε εξωγήινα σκάφη ή ένα άλυτο γρίφο της φυσικής.

Μπάλες φωτιάς

Αν νομίζετε ότι οι μπάλες φωτιάς υπάρχουν αποκλειστικά στα βιντεοπαιχνίδια και τις ταινίες φαντασίας είστε γελασμένοι! Για εκατοντάδες χρόνια οι χωρικοί κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ της Ταϊλάνδης πίστευαν ότι ένα φίδι φτύνει χιλιάδες κόκκινες σφαίρες σε ένδειξη σεβασμού για τον Βούδα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τί προκαλεί αυτό το φαινόμενο (κάποιοι το θεωρούν κακόγουστη φάρσα), αλλά κάθε χρόνο μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να δουν τις μπάλες φωτιάς Naga να ξεπετάγονται από τον ποταμό πολλά μέτρα προς στον ουρανό και μετά να εξαφανίζονται! Για να ξαναζήσετε τις αγαπημένες σας στιγμές του Super Mario, κλείστε ένα ταξίδι κατά τον Οκτώβριο για το Μεκόνγκ ποταμό στην Ταϊλάνδη και το Λάος.

Η «αιώνια καταιγίδα» στο Κατατούμπο

Θυμάστε στα κινούμενα σχέδια τα μικρά μαύρα σύννεφα που μονίμως ακολουθούσαν τους δυστυχισμένους; Κάπως έτσι νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στο ποτάμι Κατατούμπο της Βενεζουέλας ( http://bit.ly/jiicm4 ), όπου 140 με 160 νύχτες το χρόνο, ξεσπούν καταιγίδες που διαρκούν έως και δέκα ώρες. Δικαιολογημένα οι ντόπιοι αποκαλούν το φαινόμενο «αιώνια καταιγίδα», ενώ η επιστημονική κοινότητα θεωρεί την περιοχή «φορτιστή» του όζοντος. Εάν θελήσετε να δείτε το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αυτό θέαμα, αλλά και να αυξήσετε δραματικά τις πιθανότητες να σας χτυπήσει κεραυνός, θα πρέπει να επισκεφτείτε την περιοχή κοντά στο σημείο όπου ο ποταμός Κατατούμπο εκβάλει στη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα.

«Μαχαίρια» από χιόνι

Το χιόνι συνήθως έχει απαλή υφή και καλύπτει βουνά, γη και δέντρα. Υπάρχει όμως μια περιοχή όπου το χιόνι σχηματίζει… μαχαίρια! Το φαινόμενο λέγεται penitentes και αφορά λεπτά και ψηλά «μαχαίρια» που εκτείνονται από τη γη προς τα πάνω. Το όνομα «penitents» το πήραν από τα ακιδωτά καπέλα των μοναχών της περιοχής. Τα παγωμένα αυτά μαχαίρια δημιουργούνται από τους δυνατούς ανέμους που συμπιέζουν το χιόνι σε μεγάλους κύβους, οι οποίοι στη συνέχεια παίρνουν το σχήμα μαχαιριού καθώς λιώνουν από τον ήλιο. Τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά «μαχαίρια», φτάνουν μέχρι και τα 2 μέτρα ύψος και θα τα δείτε στις χιονισμένες Άνδεις σε υψόμετρο τεσσάρων χιλιομέτρων.

Το όνειρο κάθε σέρφερ

Το κύμα Pororoca είναι αναμφίβολα το όνειρο κάθε σέρφερ. Δύο φορές τον χρόνο αυτό το κύμα σχηματίζεται στον Αμαζόνιο, τον μακρύτερο ποταμό στη γη, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων ρευμάτων και της παλίρροιας του Ατλαντικού Ωκεανού. Έτσι δημιουργούνται παλιρροϊκά κύματα ύψους μέχρι και 4 μέτρων. Ο σέρφερ Picurta Salazar κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ, αφού σέρφαρε πάνω στο κύμα για 37 λεπτά, διανύοντας μια απόσταση 16 χιλιομέτρων! Για να δοκιμάσετε να καταρρίψετε το συγκεκριμένο ρεκόρ, φροντίστε να βρίσκεστε στη Βραζιλία τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Βροχή από ψάρια

Σύμφωνα με τον μύθο ο Ισπανός ιεραπόστολος της καθολικής εκκλησίας ονόματι Jose Manuel Subirana, επισκέφτηκε την Ονδούρα πριν από 150 χρόνια. Όταν είδε την πείνα και φτώχεια που μάστιζε την περιοχή, προσευχήθηκε για τρεις μέρες και νύχτες αναζητώντας ένα θαύμα. Οι προσευχές του ιεραποστόλου εισακούστηκαν και… έβρεξε ψάρια. Όσο τρελό και αν ακούγεται, αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Το φαινόμενο ξεκινά όπως κάθε άλλα καταιγίδα και όταν η βροχή τελειώσει χιλιάδες ζωντανά ψάρια πέφτουν στο έδαφος και οι χωρικοί απλά πάνε και τα μαζεύουν. Επιστημονική εξήγηση για την ώρα δεν υπάρχει, αλλά εάν θέλετε να ερευνήσετε το θέμα, μπορείτε να επισκεφτείτε την πόλη Yoro στην Ονδούρα κατά τον Μάιο και τον Ιούλιο, όπου και γίνεται το Festival de la Lluvia de Peces, δηλαδή φεστιβάλ της βροχής των ψαριών.

Κόκκινη και μπλε παλίρροια

Πιθανώς για ορισμένους η αλλαγή του χρώματος της θάλασσας σε κόκκινο να παραπέμπει στην… Αποκάλυψη. Για άλλους πάντως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει όταν η μικροσκοπική άλγη της θάλασσας πολλαπλασιάζεται και μετατρέπει το νερό σε κόκκινο. Μπορεί το φαινόμενο να είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι και τοξικό, αφού μπορεί να σκοτώσει πάνω από 100 τόνους ψαριών την ημέρα. Μερικές φορές οι κόκκινες παλίρροιες αποκτούν γαλανό χρώμα όταν το πλαγκτόν επηρεάζεται, κάνοντας την θάλασσα να θυμίζει ρέιβ πάρτι. Το φαινόμενο αυτό θα το συναντήσετε στις πιο θερμές ακτές, όπως στη Φλόριντα των ΗΠΑ και στον Κόλπο του Μεξικού, μεταξύ Αυγούστου και Φεβρουαρίου. Οι μπλε παλίρροιες είναι πιο σπάνιες και εμφανίζονται κυρίως στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια.

Επικά σύννεφα (The Morning Glory Cloud)

Όλοι έχουμε χαζέψει τον ουρανό τα σύννεφα και έχουμε «δημιουργήσει» με τη φαντασία μας οικεία σχήματα από την καθημερινότητά μας. Ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα όμως που υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι τα σύννεφα σε σχήμα κυλίνδρου που φτάνουν χαμηλά και θυμίζουν τον… πλάστη της κουζίνας! Οι σχηματισμοί αυτοί λέγονται Morning Glory και είναι ιδιαίτερα σπάνιοι, φτάνοντας τα 1.000 χιλιόμετρα μήκος και μερικές φορές παρουσιάζονται μέχρι και 8 στη σειρά. Οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα για τα αίτια της δημιουργίας των μοναδικών σχηματισμών, αλλά αν θέλετε έχετε μεγάλες πιθανότητες (έως και 40%) να τους δείτε στον κόλπο Carpentaria, στα βόρεια της Αυστραλίας και πιο συγκεκριμένα κοντά στην πόλη Burketown μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

http://www.clickatlife.gr/

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!