p

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Μετατρέπει τα άχρηστα χαρτιά σε ηλεκτρισμό!

Η ιαπωνική εταιρία Sony παρουσίασε μία καινοτομική μπαταρία η οποία τροφοδοτείται με άχρηστα χαρτιά, από τα οποία «γεννά» ηλεκτρισμό. …

Αρχικά τα μετατρέπει σε ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ρεύματος.

Η μπαταρία παρουσιάστηκε στην έκθεση Eco-Products του Τόκιο ως προϊόν φιλικό στο περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή τοξικά χημικά ή μέταλλα. Οι μηχανικοί της εταιρίας έκαναν μία μικρή επίδειξη, καλώντας τα παιδιά να ρίξουν χαρτάκια σε ένα υγρό που αποτελείτο από νερό και ένζυμα και στη συνέχεια να το ανακινήσουν. Λίγο αργότερα, χάρη στην ενέργεια που είχε παραχθεί στο μεταξύ, ένας μικρός ανεμιστήρας, συνδεμένος με το υγρό, άρχισε να δουλεύει.
Το υγρό περιέχει το ένζυμο κελλουλάση, το οποίο αποδομεί τα χαρτιά και έτσι παράγει γλυκόζη. Αυτή συνδυάζεται με οξυγόνο και άλλα ένζυμα, με τελικό προϊόν τη δημιουργία ηλεκτρονίων και ιόντων υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια χρησιμοποιούνται από την μπαταρία για τη γέννηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ως παραπροϊόν της όλης διαδικασίας προκύπτει νερό και το οξύ γλυκονολακτόνη, που συνήθως χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.
Οι ερευνητές παρομοίασαν την τεχνολογία με τη βιολογική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα λευκά μυρμήγκια και οι τερμίτες για να χωνεύουν το ξύλο και να το μετατρέπουν σε ενέργεια. Σε προηγούμενο στάδιο της έρευνάς τους, είχαν χρησιμοποιήσει φρουτοχυμό για να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια μικρή συσκευή ακρόασης μουσικής «Γουόκμαν».
Όπως είπε ο υπεύθυνος ερευνητής του Εργαστηρίου Ερευνών Προωθημένων Υλικών της Sony Γιουίτσι Τοκίτα, η βιομπαταρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιεί ως «καύσιμα» τις Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά τις γιορτές, αλλά και όλο αυτό το χαρτομάνι που, όλο τον χρόνο, έχει την ίδια κατάληξη.
Η ανάπτυξη της νέας οικολογικής μπαταρίας βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά οι ιάπωνες ερευνητές ευελπιστούν ότι, αν και όταν βγει στην αγορά, θα έχει πολλές εμπορικές εφαρμογές, ενώ ήδη η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαιρέτισε την εφεύρεση. Προς το παρόν πάντως η μπαταρία μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο μικρές συσκευές και για λίγο, οπότε υστερεί σε σχέση με τις μπαταρίες του εμπορίου.
techit.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!