p

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Safe Sex, is Better Sex… από γυναίκες για γυναίκες!

Απολαύστε το σεξ με τη φίλη σας ευχάριστα και προπάντων με ασφάλεια...


Οι παρακάτω συμβουλές είναι οι πιο βασικές οδηγίες προφύλαξης στο γυναικείο σεξ, δοσμένες από τη Helen Smith και τη Dr. Patricia Robertson. Διαβάστε τις προσεκτικά και βάλτε τες στη καθημερινή σεξουαλική ζωή σας. Έχουν στόχο να καλύψουν τις απορίες των γυναικών που ντρέπονται να ρωτήσουν κάποιο ειδικό, βάζοντας έτσι τον εαυτό τους αλλά και της συντρόφου τους σε κίνδυνο. Η άγνοια ή ακόμα και η ημιμάθεια πολλές φορές αποδεικνύεται καταστροφική. Ενημερωθείτε και απολαύστε τον έρωτα χωρίς φόβο και κίνδυνο.

• Αν είστε σε μια σχέση όπου εσείς ζητάτε να χρησιμοποιήσετε προστασία, αλλά δεν το δέχεται η σύντροφος σας, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείτε για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα, αν είστε με την σύντροφό σας και αρνείται να χρησιμοποιήσει προστασία παρόλο που της το έχετε ζητήσει, καλό θα ήταν να επανεξετάσετε τη σχέση σας.

• Να κάνετε το πρώτο τεστ ΠΑΠ σας, περίπου τρία χρόνια μετά από την πρώτη σας σεξουαλική εμπειρία ή στην ηλικία των 21. Μετά από το πρώτο τεστ ΠΑΠ θα πρέπει να κάνετε ένα κάθε χρόνο εκτός και αν ο γιατρός σας δώσει διαφορετικές οδηγίες, εμπιστευτείτε τον και κάντε ότι σας πει.

• Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά και γάντια latex όταν κάνετε σεξ.

• Αν χρησιμοποιήστε ερωτικά παιχνίδια όπως δονητές και dildo, τότε χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να τα καλύψετε σε κάθε επαφή. Τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από γυναίκα σε γυναίκα μέσω της χρήσης των ερωτικών παιχνιδιών.

• Να πλένετε τα ερωτικά σας βοηθήματα τακτικά και έπειτα από κάθε επαφή, κρατήστε τα καθαρά.

• Αποφύγετε την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αιδοίου, του πρωκτού, του στόματος ή από οποιαδήποτε ανοιχτή πληγή.

• Τα προφυλακτικά δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Μπορούν να σπάσουν και δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αποφυγή της μετάδοσης των ΣΜΝ με δέρμα-σε-δέρμα επαφή.

• Κάντε τακτικά μια εξέταση για ΣΜΝ.

• Ρωτήστε τη σύντροφό σας για το ιστορικό της και αν είχε ποτέ της ΣΜΝ.

• Πείτε στην σύντροφό σας αν έχετε εσείς ΣΜΝ και για το δικό σας ιστορικό.

• Να έχετε υπόψη σας ότι με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι βέβαιο ότι θα κάνετε επιλογές που δεν θα είναι ασφαλείς. Θα θολώσουν την κρίση σας και θα σας βάλουν σε ρίσκο να κάνετε μη-προστατευμένο σεξ.

• Αν χρησιμοποιήστε λιπαντικά με τα προφυλακτικά τότε βεβαιωθείτε ότι έχουν ως βάση το νερό γιατί αυτά που έχουν ως βάση το λάδι δεν είναι συμβατά με το λάτεξ και θα τα σπάσουν.

• Αν κάνετε σεξ με μια γυναίκα που έχει ένα ΣΜΝ και βρίσκεται στις ‘’δύσκολες μέρες της’’ τότε είναι ακόμα πιο εύκολο να κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ.

ΤΑ ΣΜΝ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΑΜΜΕΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ…


1) Περίπου 30 τύποι από τον ιό του HPV προσβάλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο HPV είναι ο Human papilloma virus, ή Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Περίπου 30 τύποι από τον ιό προσβάλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μερικοί τύποι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου, το θετικό όμως είναι πως ΌΛΟΙ οι τύποι εμφανίζονται στο τεστ ΠΑΠ. Μην το αμελείς λοιπόν.

2) Υπάρχουν 4 τύποι HPV που προκαλούν τις περισσότερες παρενέργειες στις γυναίκες.
Υπάρχουν 4 τύποι του ιού που πρέπει να γνωρίζετε, κι αυτό γιατί αυτοί είναι που προκαλούν τις περισσότερες παρενέργειες στις γυναίκες. Κάθε μέρα στις ΗΠΑ, 30 γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο του τραχήλου (Περίπου 11.000 γυναίκες τον χρόνο) και εκτιμάται ότι υπάρχει μια καινούρια περίπτωση κονδυλωμάτων από HPV σε άντρες και γυναίκες κάθε λεπτό. Οι τύποι 16 και 18 του HPV προκαλούν περίπου το 75% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου και οι τύποι 6 και 11 προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων.

3) Κάθε μέρα, 12.000 άτομα ηλικίας 15-24, μολύνονται με HPV.
Εκτιμάται ότι από τις 6.000.000 νέες περιπτώσεις του HPV στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, το 74% αυτών είναι σε άτομα ηλικίας 15-24. Αυτό είναι περίπου 4.000.000 περιπτώσεις τον χρόνο ή 12.000 την ημέρα. Για τους περισσότερους το HPV θεραπεύεται από τον οργανισμό. Αλλά για μερικές γυναίκες που δεν θεραπεύονται ορισμένοι τύποι του ιού, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου. Και δεν γίνεται να εκτιμήσεις ποιος θα θεραπευτεί από τον ιό.

4) Εκτιμάται ότι 8 στις 10 γυναίκες θα μολυνθούν με HPV στην ζωή τους.

5) Πολλές γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου πιθανότατα να είχαν εκτεθεί στον ιό του HPV όταν ήταν νεαρές.

6) Για τους περισσότερους το HPV περνάει από μόνο του αλλά σε μερικές γυναίκες προκαλεί καρκίνο του τραχήλου.
Για την πλειοψηφία των γυναικών που έχουν HPV, οι άμυνες του οργανισμού επαρκούν για την αντιμετώπιση του ιού αλλά σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι αρκετό και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου.

7) Δεν μπορεί να γίνει διάγνωση στους άντρες αν έχουν HPV. Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ένας άντρας μπορεί να σε εκθέσει στον ιό.

8) Μπορείς να κολλήσεις HPV χωρίς καν να το γνωρίζεις γιατί ο ιός συχνά δεν έχει συμπτώματα. Οποιαδήποτε επαφή μεταξύ γεννητικών οργάνων με ένα μολυσμένο άτομο σε βάζει σε κίνδυνο να κολλήσεις HPV.

9) Η θεραπεία για να ξεφορτωθείς τα κονδυλώματα μπορεί να είναι επώδυνη και μπορεί να περιλαμβάνει καυτηριασμό ή την κρυοχειρουργική αφαίρεση τους. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων, όπως κρέμες, καυτηριασμό, κρυοχειρουργική αφαίρεση ή αφαίρεση με laser. Παρά τις επεμβάσεις το 25% των περιπτώσεων επανεμφανίζονται μέσα σε 3 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός είναι ακόμη παρών στον οργανισμό.

10) Δεν χρειάζεται να κάνεις σεξ για να κολλήσεις HPV. Όποιος κάνει οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη που να περιλαμβάνει επαφή με γεννητικά όργανα μπορεί να κολλήσει HPV. Η διείσδυση δεν είναι απαραίτητη. Το HPV μεταδίδεται εύκολα. Ο μόνος τρόπος να προστατευτείς από τον ιό είναι να αποφύγεις οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή που να περιλαμβάνει επαφή με γεννητικά όργανα.

11) Τα προφυλακτικά δεν σε προστατεύουν πλήρως από τον HPV. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων τα προφυλακτικά μικραίνουν τις πιθανότητες να κολλήσεις HPV αν χρησιμοποιούνται συνεχώς και σωστά, αλλά το HPV μπορεί να μολύνει περιοχές που δεν τις καλύπτει το προφυλακτικό.

12) 2 στα 3 άτομα θα βγάλει κονδυλώματα έπειτα από επαφή με μολυσμένο άτομο. Τα κονδυλώματα είναι άκρως μεταδοτικά και δεν χρειάζεται να κάνεις σεξ για να κολλήσεις. Μπορείς να κολλήσεις κονδυλώματα με δερματική επαφή με μολυσμένο άτομο και εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 3 μήνες της αρχικής επαφής.

13) Εκτιμάται ότι κάθε λεπτό στις ΗΠΑ υπάρχει μια νέα περίπτωση κονδυλωμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων υπάρχουν 1.000.000 νέες περιπτώσεις κονδυλωμάτων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Αυτό είναι περίπου 1 νέα περίπτωση ανά λεπτό. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε άτομα 15-20 χρονών.

14) Σε μια μελέτη που έγινε σε φοιτήτριες, περίπου το 60% αυτών βρέθηκε ότι μολύνθηκαν με HPV μέσα σε 3 χρόνια. Σύμφωνα με το περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’ το 60% των φοιτητριών μολύνθηκαν με HPV μέχρι το 3ο έτος τους στο Πανεπιστήμιο.

15) O HPV συνδέεται και με άλλους τύπους καρκίνου όπως τον καρκίνο του αιδοίου.

Τα πιο συνηθισμένα γυναικεία ΣΜΝ είναι τα εξής.
Χλαμύδια, Γονόρροια, Ηπατίτιδα, Έρπης, HIV/AIDS, HPV/Κονδυλώματα ,
Ψείρες, Ψώρα, Σύφιλη, Τριχομονάδες, Κολπίτιδα, Μύκητες Candidas.

Αν έχετε κάποιο ΣΜΝ είναι καλό να πάρετε προφυλάξεις και να ενημερώσετε το σύντροφό σας πριν κάνετε σεξ. Αυτό θα δώσει στο σύντροφό σας μια επιλογή. Αν έχετε κάποιο ΣΜΝ και δεν ξέρετε πως να το πείτε στο σύντροφό σας ή έχετε δυσκολία να το αντιμετωπίσετε, καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ή με άλλα άτομα τα οποία είχαν ή έχουν ΣΜΝ για να καταλάβετε ότι δεν είστε η μόνη εκεί έξω. Υπάρχουν πολλοί άλλοι με ΣΜΝ και εσείς όπως και αυτοί δικαιούνται να έχουν μια σεξουαλική ζωή και σχέσεις.

Δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τρομοκρατικές τακτικές για να σας κάνουμε να απέχετε από το σεξ ή να κάνετε συνέχεια προστατευόμενο σεξ, καθώς αυτό είναι καθαρά δική σας απόφαση, θέλουμε όμως να σας προετοιμάσουμε με τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να μπορείτε να πάρετε την κατάλληλη απόφαση για την υγεία σας. Ενημερώσου και Προφυλάξου.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!