p

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Κούρεμα» 1.000.000.000 ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη

Με «κούρεμα» στην υπέρμετρη συνταγογράφηση φαρμάκων θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να τιθασεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη, έπειτα και από τις πιέσεις της Τρόικας για περαιτέρω μείωση της συγκεκριμένης δαπάνης στην χώρα μας κατά τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ.


Προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται η συνταγογράφηση των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με βάση τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων. Επιπλέον, οι γιατροί του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων σε ό,τι αφορά τον όγκο των φαρμάκων που συνταγογραφούν.

Βαριές θα είναι οι ποινές για τους γιατρούς που σημειώνουν… εξαιρετικές επιδόσεις στη συνταγογράφηση -μεταξύ άλλων προβλέπεται η απομάκρυνση τους από τον ΕΟΠΠΥ για τουλάχιστον ένα χρόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί… ροπή προς τη συνταγογράφηση, αλλά και «απαγορευτικό» στη σύναψη συμβάσεων με άλλα ταμεία. Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα υποχρεούνται να συνταγογραφούν γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα φάρμακα -εξαιρούνται όσα σκευάσματα έχουν διασφαλισμένη ακόμη την πατέντα τους, στην περίπτωση αυτή ο γιατρός μπορεί να επιλέγει ποιο φάρμακο, το πρωτότυπο ή αντίγραφο, θα συνταγογραφεί.

Άλλωστε όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε με την Τρόικα το Σάββατο, «τα γενόσημα φάρμακα είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη αλλά και για να μειωθεί η δαπάνη». Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο όγκος των συνταγογραφούμενων γενόσημων φαρμάκων να φτάσει στο 25% έναντι του σημερινού 18%.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αμφότερες πλευρές συμφώνησαν ότι η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 900 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2012 και ότι συνολικά η δαπάνη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3,2 δισ ευρώ. Η δαπάνη το 2011 ήταν 4,1 δισ. ευρώ.

Κινητοποιήσεις από τους φαρμακοποιούς

Στο μεταξύ, νέο γύρο κινητοποιήσεων στον κλάδο των φαρμακείων αναμένεται να προκαλέσει η ψήφιση της τροπολογίας με την οποία απελευθερώνεται το ωράριό τους, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς δίδεται στους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς το δικαίωμα ελεύθερης διημέρευσης ή διανυκτέρευσης, με μία απλή αίτηση.

Η επίμαχη τροπολογία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής: «Φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατόπιν επιλογής τους, εργάζονται πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει καταστροφική, απαράδεκτη και παράνομη την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο και ζητά «την απόσυρση της τροπολογίας που σκοπό δεν έχει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά λίγων γνωστών και συγκεκριμένων συμφερόντων». Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσανατολίζεται στην αναστολή της πίστωσης και πάλι για τους πολίτες που χρειάζονται φάρμακα.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!