p

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Σκέψεις παραμονής από Παπανδρέου

Γιατί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα οι άλλοι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας



Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε πολιτικό χρόνο με την έγκριση της πρότασής του για εσωκομματικές εκλογές μέσα στον Μάρτιο χωρίς αντίπαλο και η Ιπποκράτους προϊδεάζει για σκληρό παιχνίδι, αναβίωση της γραμμής «μας πολεμούν τα συμφέροντα» και τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Το γεγονός ότι όλοι στέκονται στη δέσμευσή του ότι δε θα είναι ούτε υποψήφιος πρόεδρος , ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός, στηρίζονται σε δεδομένα πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Η Ιπποκράτους μάλιστα προέβη χθες σε διπλή κίνηση, που -στο βαθμό που εκφράζει τις προθέσεις Παπανδρέου- παραπέμπει σε σκέψεις παραμονής.

Από τη μία θέλοντας να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς με τον Γ. Παπανδρέου στο τιμόνι - ανακοίνωσε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σήμερα και αύριο (ημέρες απεργίας των δημοσιογράφων), ενώ σήμερα το πρωί ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί σύσκεψη κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών για να συζητηθεί η στάση του ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου.

Σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και την Τετάρτη για την εξειδίκευση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος μέχρι την ημέρα εκλογής νέας αρχηγού απ΄ ευθείας από τη βάση. Πέραν της 11ης και της 18ης Μαρτίου που έχουν τεθεί χθες από πολλές πλευρές συζητιόταν - ίσως και ως ευσεβείς πόθοι ορισμένων - η 4η Μαρτίου ως ημερομηνία στην οποία και θα καταλήξει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο.

Και από την άλλη, στελέχη όπως ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, αφήνουν να εννοηθεί ότι η αποχώρηση Παπανδρέου δεν είναι δεδομένη.

«Για τον ίδιο δεν ξέρω εάν θα ήταν καλό, υπάρχει όμως πολύς κόσμος από αυτούς που δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και θα ήθελαν να τον ξαναδούν υποψήφιο…» είπε χθες ο κ. Πετσάλνικος.

«Δεν μπορεί ο Παπανδρέου να υπογράψει πιστοποιητικό ότι δεν θα είναι υποψήφιος» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, μιλώντας για συναισθηματική σχέση ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου.

Σε αυτό το κλίμα, η πλευρά Βενιζέλου πάντως διεμήνυε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξήσει την πίεση για νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναιρεθεί η απόφαση του Σαββατοκύριακου.

Σε αυτή τη γραμμή κινούνται και πληροφορίες περί πρότασης για συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα στον Φεβρουάριο για εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού, όπως φέρεται να πρότεινε η Α. Διαμαντοπούλου στον Ευ. Βενιζέλο το πρωί της Κυριακής, στην μεταξύ τους συνομιλία.

Είναι περισσότερο από εμφανές ότι είναι κυρίαρχη πλέον στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η καχυποψία γύρω από τις πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Αυτό δεν αφορά μόνο την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου που διαφώνησε ανοικτά με την πρόταση που τελικά εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και τους άλλους διεκδικητές της ηγεσίας ή πρωταγωνιστές όπως ο Α. Λοβέρδος, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοίδης που στήριξαν και στηρίζουν δημοσίως την πρόταση Παπανδρέου, ελπίζοντας ότι η μη σύγκρουση μαζί του θα τους αποφέρει στο τέλος πολιτικά οφέλη.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!