p

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ανατρέπει τα πάντα - και πάλι - το ΔΝΤ

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Παπαδήμο: «Αλλάξτε τα όλα τώρα»


«Αλλάξτε τα όλα τώρα. Μειώστε μισθούς και επικουρικές και απελευθερώστε όλα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν στον κ. Λ. Παπαδήμο κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, από την πρώτη αυτή διερευνητική συνάντηση προέκυψε πως το ΔΝΤ δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία ανέμενε μια πιο μετριοπαθή τοποθέτηση. Αντιθέτως, την στάση αυτή κράτησαν οι κ.κ. Μ. Μορς (Κομισιόν) και Κλ. Μαζούχ (ΕΚΤ) που προσπάθησαν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Διαφάνηκε δε εκ νέου διαφοροποίηση των στελεχών που μετέχουν στην τρόικα.

Όπως φάνηκε από τις αξιώσεις του κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού παρά την αρχική εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί στη κυβέρνηση ότι το πάγωμα των μισθών θα ήταν για την τρόικα αρκετό.

Ακόμη, τονίσθηκε πως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και η ελάφρυνση του προϋπολογισμού από τα βάρη των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων περνά μέσα από την μείωση των συντάξεων και κυρίως των επικουρικών.

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι παρεμβάσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν την ύφεση σε διψήφια ποσοστά η τρόικα δεν απάντησε με πειστικά επιχειρήματα. Το ΔΝΤ ζήτησε τη καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI και τη μακροχρόνια υποστήριξη με χαμηλά επιτόκια από τους ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, καθώς όπως επισημάνθηκε οι νέες προβολές για το δημόσιο χρέος καταδεικνύουν πως αυτό το 2020 θα είναι κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερο από ότι αρχικά προέβλεπε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Με πιο απλά λόγια, η συμφωνία για το PSI είναι ξεπερασμένη και πρέπει να υπάρξει είτε μεγαλύτερο «κούρεμα», είτε πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ, είτε διευθέτηση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας με μετακύλιση των ομολόγων, χαμηλότερο κουπόνι και επαναγορά του χρέους από το Ελληνικό Δημόσιο σε χαμηλότερες τιμές.

Από την πρώτη εντύπωση διαφαίνεται πως το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ επιδιώκουν να ρυθμίσουν μια και καλή την ελληνική υπόθεση και να πάρουν από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου όλες τις εξασφαλίσεις πως μέχρι το 2015 τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα εφαρμοσθούν με θρησκευτική ευλάβεια.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!