Ο Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους διασημότερους επιστήμονες του πλανήτη, με θεωρίες που συχνά προκαλούν αντιδράσεις και ...
έρευνες γύρω από τις θεωρίες του χωροχρόνου, των μαύρων οπών και της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες τα 70ά γενέθλιά του.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «New Scientist», όταν ρωτήθηκε ποιό είναι αυτό το "μυστήριο" που τον απασχολεί την περισσότερη ώρα της μέρας απάντησε: "Οι γυναίκες. Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο"!
Όσο για το ποιό θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ο Χόκινγκ παραδέχτηκε: " Μέχρι το 1997 πίστευα ότι η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες. Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου, τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη".
Οι επόμενες σχετικές έρευνές του έχουν οδηγήσει στη σημαντική θεωρητική ανακάλυψη ότι οι μαύρες τρύπες «διαρρέουν» πληροφορίες πίσω στο σύμπαν μέσω κβαντομηχανικών διαδικασιών, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πειραματικά.
Η ζωή, η ασθένεια και οι γυναίκες του Στήβεν Χόκινγκ
Ο Στήβεν Χόκινγκ, απασχολεί εδώ και δεκαετίες τα ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις του περί "ύπαρξης επικίνδυνων εξωγήινων", "ανάγκης να εγκαταλείψουμε τη Γη" αλλά και πρόσφατα για το ότι "το Σύμπαν δεν το δημιούργησε ο Θεός", τον έχουν φέρει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο.
Διαβάστε το μίνι αφιέρωμα που ακολουθεί,για τον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα Στήβεν Χόκινγκ. Γιατί μπορεί οι απόψεις και οι θεωρίες του να είναι συχνά δυσνόητες για τον μέσο άνθρωπο, η θέλησή και η αστείρευτη δύναμη τoυ για ζωή όμως, είναι μάθημα για όλους!
Ο άνθρωπος Στήβεν Χόκινγκ
Ο 68χρονος σήμερα Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ, γεννήθηκε στην Οξφόρδη. Ο πατέρας του, Φανκ Χόκινγκ, ήταν βιολόγος και εργαζόταν ως ιατρικός ερευνητής. Γεννήθηκε το 1942 κατά τη διάρκεια του πολέμου, μακριά από το Λονδίνο όπου ζούσε η οικογένεια επειδή η μητέρα του Ιζομπέλ φοβόταν μήπως οι βομβαρδισμοί τής δημιουργούσαν ψυχικό κλονισμό και αυτός επιδρούσε στην εγκυμοσύνη της και στο βρέφος.
Δεν ήταν σπουδαίος μαθητής, αρνήθηκε να σπουδάσει Ιατρική, όπως ήθελε ο πατέρας του, εγγράφηκε αρχικά στο Κέιμπριτζ για να σπουδάσει μαθηματικός και αργότερα στην Οξφόρδη για να παρακολουθήσει μαθήματα αστρονομίας- μάλιστα κινδύνευσε να αποβληθεί επειδή, πρωτοετής, στα γραπτά μόλις πήρε τη βάση. Μόνο χάρη στην επιμονή ενός καθηγητή οδηγήθηκε σε προφορική εξέταση, όπου, κατά τον καθηγητή Ρόμπερτ Μπέρμαν, «οι εξεταστές του ήταν αρκετά έξυπνοι για να αντιληφθούν ότι απευθύνονταν σε έναν ο οποίος ήταν πολύ πιο έξυπνος από εκείνους».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ξεκίνησε στο Κέμπριτζ τις έρευνες στον τομέα της κοσμολογίας και της γενικής σχετικότητας.
Η ασθένεια που του στέρησε ομιλία και κίνηση, αλλά όχι τη δίψα για ζωή!
Στα 12 του χρόνια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά δυσκολία ελέγχου των άκρων του. Η διάγνωση των γιατρών έκανε λόγο για αμυοτροφική πλευρική σκλήρωση. Οι πάσχοντες από την ασθένεια του Λου Γκέρινγκ, όπως είναι γνωστή, παραλύουν σταδιακά σε όλα τα σημεία του σώματος τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο τη λειτουργία του μυαλού τους.
Μία σπάνια όμως επιπλοκή της ασθένειας, στα 21 του χρόνια, οδηγεί τους γιατρούς στην πρόβλεψη ότι δεν εχει διάρκεια ζωής ούτε καν για τελειώσει το διδακτορικό του. Διαψεύδοντας κάθε ιατρική γνωμάτευση, ο Χόκινγκ 47 χρόνια μετά την "πρόβλεψη" των γιατρών, είναι ο μακροβιότερος ασθενής της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρωσης!
Παράλληλα, όχι μόνο πρόλαβε να ολοκληρώσει την έρευνά του αλλά έγινε παγκόσμια γνωστός ως ο θεωρητικός φυσικός ο οποίος «άνοιξε τους ουρανούς πέρα από τον ουρανό που όλοι μας γνωρίζουμε». Οταν η Βασιλική Εταιρεία της Αγγλίας τον αναγόρευσε εταίρο της το 1974 ήταν το νεότερο μέλος της, σε ηλικία 32 χρονών!
Την ίδια χρονιά -και παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση της υγείας του δεν ήταν ραγδαία-, δεν μπορεί πλέον να φάει μόνος του ούτε να σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ η ομιλία του είναι προβληματική. Το 1982 παθαίνει πνευμονία και οι γιατροί συστήνουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει!
Η σύζυγος του (στη φωτογραφία), αρνείται κατηγορηματικά να εγκαταλείψει την προσπάθεια και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του, αλλά του στερεί την ικανότητα της ομιλίας.
Η αναπηρική καρέκλα που έγινε η φωνή του!
Ένας επιστήμονας του Κέιμπριτζ κατασκεύασε μια συσκευή η οποία επιτρέπει στον Χόκινγκ να γράφει σε κομπιούτερ με μικρές κινήσεις του σώματός του όσα θέλει να πει και κατόπιν ένα φωνητικό συνθεσάιζερ μεταμορφώνει τα γραπτά σε φωνή. Ο ίδιος, ο οποίος ακούει καλά, λέει ότι του αρέσει η φωνή «του», παρ΄ όλο που η προφορά είναι μάλλον αμερικανική παρά αγγλική.
Καθηλωμένος στην αναπηρική του καρέκλα καταφέρνει να επικοινωνήσει μέσω ενός υπολογιστή ο οποίος τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με την κίνηση του δεξιού του μάγουλου: του μοναδικού σημείου στο σώμα του που δεν παρέλυσε από τη νόσο! Ετσι ο Χόκινγκ είναι σε θέση να μιλάει, να δίνει διαλέξεις και να στέλνει e-mail.
Τρεις γάμοι, τρία παιδιά και ένα εγγόνι!
Αν και ο Χόκινγκ είναι γνωστός για τις επιστημονικές του έρευνες και απόψεις, η προσωπική του ζωή αποτελεί επίσης απόδειξη της αστείρευτης θέλησης και δυναμής του! Εχει παντρευτεί δύο φορές, συζεί με μία τρίτη σύντροφο και από πριν από λίγα χρόνια συνδέθηκε και πάλι με τη δεύτερη σύζυγό του, χωρίς να απομακρύνει την τρίτη.
Με την πρώτη γυναίκα του, την Τζέιν, η οποία ήταν φοιτήτρια Γλωσσολογίας στο Κέιμπριτζ όταν παντρεύτηκαν, απέκτησε τρία παιδιά τον Ρόμπερτ, τη Λούσι και τον Τιμ. Στη φωτογραφία (πάνω) τον βλέπετε την ημέρα του γάμου τους να στηρίζεται στο μπαστούνι που χρησιμοποιούσε τότε για να κινηθεί, ενώ αριστερά είναι με την κόρη του Λούσι.
Η δεύτερη γυναίκα του, την οποία παντρεύτηκε το 1995, ήταν η νοσοκόμα του. Χώρισαν 11 χρόνια αργότερα και το 2007 ο Χόκινγκ «συνδέθηκε» με μια φυσικομαθηματικό η οποία «τον θαύμάζε», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει! Πριν από λίγο καιρό επανασυνδέθηκε με την δεύτερη γυναίκα του, χωρίς όμως να διώξει από τη ζωή του και την τρίτη!
Σε συνέντευξή του είχε πει ότι είναι ευτυχής παρά την "τρομερή κατάστασή" του επειδή έχει κάνει "κάποια σοβαρή συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης" και επειδή έχει "μια πολύ ενδιαφέρουσα οικογένεια", την οποία πρόλαβε να δημιουργήσει γιατί ήταν "τυχερός μέσα στην ατυχία του και η ασθένεια δεν εξαπλώθηκε γρήγορα" στο σώμα του. Πριν από λίγα χρόνια ο βρετανός αστροφυσικός έγινε και παππούς! Η φωτογραφία, είναι από τον δεύτερο γάμο του!
Το επιστημονικό του έργο
Τη δεκαετία του 1960, ο Χόκινγκ αφοσιώθηκε στον τομέα της γενικής σχετικότητας και το 1970 ξεκινάει την έρευνα του στις μαύρες τρύπες του διαστήματος και διατυπώνει την άποψη ότι αυτές μπορεί να εκπέμπουν ραδιενέργεια. Το 1971 διατύπωσε τη θεωρία ότι κατά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang)παράχθηκαν αντικείμενα βάρους 10^9 τόνων σε μέγεθος πρωτονίων.
Ευρύτερα γνωστός όμως, γίνεται χάρη στην ενασχόλησή του με μαύρες τρύπες του διαστήματος. Σύμφωνα με ένα από τα κύρια θεωρήματά του, κάθε μαύρη τρύπα προσδιορίζεται από τρεις ιδιότητες: Την μάζα, τη γωνιακή της ταχύτητα και το ηλεκτρικό της πεδίο. Ο ίδιος μιλώντας για τις "μαύρες τρύπες" είχε δηλώσει
"Οι μαύρες τρύπες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σταδιοδρομία μου, αλλά δεν έχουν καμιά ψυχολογική σχέση με μένα. Δεν φοβάμαι ότι θα πέσω μέσα σ'αυτές. Τις καταλαβαίνω. Κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι κύριός τους".
Επιπλέον, μετά από ανάλυση εκπομπών ακτινών γάμμα, διατύπωσε την άποψη ότι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη σχηματίστηκαν πολλές αρχέγονες μάυρες τρύπες. Το 1974, υπολόγισε ότι οι μαύρες τρύπες δημιουργούν και εκπέμπουν υποατομικά σωματίδια, ωσότου εξαντλήσουν όλη τους την ενέργεια και εξατμιστούν.
Ακολουθεί το 1983 μία νέα πρόταση του σύμφωνα με την οποία ο χρόνος και ο χώρος είναι πεπερασμένοι σε έκταση, χωρίς όμως άκρες ή σύνορα. Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ-σέλερ των Sunday Times για 237 συνεχόμενες εβδομάδες. Εχει γράψει άλλα έξι βιβλία καθαρώς επιστημονικά και μια σειρά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης "για να αντιληφθεί ο απλός άνθρωπος πού βρίσκεται και γιατί βρίσκεται εκεί", όπως δήλωσε το 2007.
Το όνειρο του ταξιδιού στο διάστημα
Διακαής πόθος του ήταν πάντα ένα διαστημικό ταξίδι όπως εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το 2006. Αναφερόμενος στους στόχους που ήθελε να πετύχει προσωπικά, προτού χάσει οριστικά τη μάχη με την ασθένεια είχε πει: "Επόμενος στόχος μου» είπε «είναι να πάω στο Διάστημα. Ελπίζω πως ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον, θα μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτό".
Ο Μπράνσον όντως έσπευσε να ανταποκριθεί, αλλά οι διαστημικές του πτήσεις θα αρχίσουν το 2009 και, πριν από αυτό, κάπως έπρεπε να διαπιστωθεί το αν ένας άνθρωπος με τη φυσική κατάσταση του Χόκινγκ θα μπορούσε να αντέξει μια πτήση σε έλλειψη βαρύτητας. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Μόνο με μια πτήση «μηδενικής βαρύτητας» σαν αυτές που ήδη προσφέρει η εταιρεία Zero Gravity.
Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στον Ελληνοαμερικανό Πέτρο Διαμαντή (Peter Diamandis), που άρχισε την όλη αυτή ιστορία ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων. Ο Διαμαντής είπε ότι «θα ήταν τιμή του» να πραγματώσει το όνειρο του Χόκινγκ και - έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών - απέσπασε από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) την άδεια να έχει επιβάτες άτομα με ειδικές ανάγκες.
Με την κατάλληλη προετοιμασία των τεσσάρων ιατρών του αεροσκάφους και των τριών ιατρικών συνοδών του Χόκινγκ - που φρόντιζαν σε κάθε στιγμή για την αποφυγή ατυχήματος -, ο 65χρονος τότε αστροφυσικός πραγματοποίησε την πτήση μηδενικής βαρύτητας, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας. "Διάστημα, σου 'ρχομαι!", είχε φωνάξει ενθουσιασμένος μετά το τέλος του "ταξιδιού"!
έρευνες γύρω από τις θεωρίες του χωροχρόνου, των μαύρων οπών και της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες τα 70ά γενέθλιά του.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «New Scientist», όταν ρωτήθηκε ποιό είναι αυτό το "μυστήριο" που τον απασχολεί την περισσότερη ώρα της μέρας απάντησε: "Οι γυναίκες. Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο"!
Όσο για το ποιό θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ο Χόκινγκ παραδέχτηκε: " Μέχρι το 1997 πίστευα ότι η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες. Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου, τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη".
Οι επόμενες σχετικές έρευνές του έχουν οδηγήσει στη σημαντική θεωρητική ανακάλυψη ότι οι μαύρες τρύπες «διαρρέουν» πληροφορίες πίσω στο σύμπαν μέσω κβαντομηχανικών διαδικασιών, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πειραματικά.
Η ζωή, η ασθένεια και οι γυναίκες του Στήβεν Χόκινγκ
Ο Στήβεν Χόκινγκ, απασχολεί εδώ και δεκαετίες τα ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις του περί "ύπαρξης επικίνδυνων εξωγήινων", "ανάγκης να εγκαταλείψουμε τη Γη" αλλά και πρόσφατα για το ότι "το Σύμπαν δεν το δημιούργησε ο Θεός", τον έχουν φέρει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο.
Διαβάστε το μίνι αφιέρωμα που ακολουθεί,για τον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα Στήβεν Χόκινγκ. Γιατί μπορεί οι απόψεις και οι θεωρίες του να είναι συχνά δυσνόητες για τον μέσο άνθρωπο, η θέλησή και η αστείρευτη δύναμη τoυ για ζωή όμως, είναι μάθημα για όλους!
Ο άνθρωπος Στήβεν Χόκινγκ
Ο 68χρονος σήμερα Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ, γεννήθηκε στην Οξφόρδη. Ο πατέρας του, Φανκ Χόκινγκ, ήταν βιολόγος και εργαζόταν ως ιατρικός ερευνητής. Γεννήθηκε το 1942 κατά τη διάρκεια του πολέμου, μακριά από το Λονδίνο όπου ζούσε η οικογένεια επειδή η μητέρα του Ιζομπέλ φοβόταν μήπως οι βομβαρδισμοί τής δημιουργούσαν ψυχικό κλονισμό και αυτός επιδρούσε στην εγκυμοσύνη της και στο βρέφος.
Δεν ήταν σπουδαίος μαθητής, αρνήθηκε να σπουδάσει Ιατρική, όπως ήθελε ο πατέρας του, εγγράφηκε αρχικά στο Κέιμπριτζ για να σπουδάσει μαθηματικός και αργότερα στην Οξφόρδη για να παρακολουθήσει μαθήματα αστρονομίας- μάλιστα κινδύνευσε να αποβληθεί επειδή, πρωτοετής, στα γραπτά μόλις πήρε τη βάση. Μόνο χάρη στην επιμονή ενός καθηγητή οδηγήθηκε σε προφορική εξέταση, όπου, κατά τον καθηγητή Ρόμπερτ Μπέρμαν, «οι εξεταστές του ήταν αρκετά έξυπνοι για να αντιληφθούν ότι απευθύνονταν σε έναν ο οποίος ήταν πολύ πιο έξυπνος από εκείνους».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ξεκίνησε στο Κέμπριτζ τις έρευνες στον τομέα της κοσμολογίας και της γενικής σχετικότητας.
Η ασθένεια που του στέρησε ομιλία και κίνηση, αλλά όχι τη δίψα για ζωή!
Στα 12 του χρόνια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά δυσκολία ελέγχου των άκρων του. Η διάγνωση των γιατρών έκανε λόγο για αμυοτροφική πλευρική σκλήρωση. Οι πάσχοντες από την ασθένεια του Λου Γκέρινγκ, όπως είναι γνωστή, παραλύουν σταδιακά σε όλα τα σημεία του σώματος τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο τη λειτουργία του μυαλού τους.
Μία σπάνια όμως επιπλοκή της ασθένειας, στα 21 του χρόνια, οδηγεί τους γιατρούς στην πρόβλεψη ότι δεν εχει διάρκεια ζωής ούτε καν για τελειώσει το διδακτορικό του. Διαψεύδοντας κάθε ιατρική γνωμάτευση, ο Χόκινγκ 47 χρόνια μετά την "πρόβλεψη" των γιατρών, είναι ο μακροβιότερος ασθενής της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρωσης!
Παράλληλα, όχι μόνο πρόλαβε να ολοκληρώσει την έρευνά του αλλά έγινε παγκόσμια γνωστός ως ο θεωρητικός φυσικός ο οποίος «άνοιξε τους ουρανούς πέρα από τον ουρανό που όλοι μας γνωρίζουμε». Οταν η Βασιλική Εταιρεία της Αγγλίας τον αναγόρευσε εταίρο της το 1974 ήταν το νεότερο μέλος της, σε ηλικία 32 χρονών!
Την ίδια χρονιά -και παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση της υγείας του δεν ήταν ραγδαία-, δεν μπορεί πλέον να φάει μόνος του ούτε να σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ η ομιλία του είναι προβληματική. Το 1982 παθαίνει πνευμονία και οι γιατροί συστήνουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει!
Η σύζυγος του (στη φωτογραφία), αρνείται κατηγορηματικά να εγκαταλείψει την προσπάθεια και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του, αλλά του στερεί την ικανότητα της ομιλίας.
Η αναπηρική καρέκλα που έγινε η φωνή του!
Ένας επιστήμονας του Κέιμπριτζ κατασκεύασε μια συσκευή η οποία επιτρέπει στον Χόκινγκ να γράφει σε κομπιούτερ με μικρές κινήσεις του σώματός του όσα θέλει να πει και κατόπιν ένα φωνητικό συνθεσάιζερ μεταμορφώνει τα γραπτά σε φωνή. Ο ίδιος, ο οποίος ακούει καλά, λέει ότι του αρέσει η φωνή «του», παρ΄ όλο που η προφορά είναι μάλλον αμερικανική παρά αγγλική.
Καθηλωμένος στην αναπηρική του καρέκλα καταφέρνει να επικοινωνήσει μέσω ενός υπολογιστή ο οποίος τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με την κίνηση του δεξιού του μάγουλου: του μοναδικού σημείου στο σώμα του που δεν παρέλυσε από τη νόσο! Ετσι ο Χόκινγκ είναι σε θέση να μιλάει, να δίνει διαλέξεις και να στέλνει e-mail.
Τρεις γάμοι, τρία παιδιά και ένα εγγόνι!
Αν και ο Χόκινγκ είναι γνωστός για τις επιστημονικές του έρευνες και απόψεις, η προσωπική του ζωή αποτελεί επίσης απόδειξη της αστείρευτης θέλησης και δυναμής του! Εχει παντρευτεί δύο φορές, συζεί με μία τρίτη σύντροφο και από πριν από λίγα χρόνια συνδέθηκε και πάλι με τη δεύτερη σύζυγό του, χωρίς να απομακρύνει την τρίτη.
Με την πρώτη γυναίκα του, την Τζέιν, η οποία ήταν φοιτήτρια Γλωσσολογίας στο Κέιμπριτζ όταν παντρεύτηκαν, απέκτησε τρία παιδιά τον Ρόμπερτ, τη Λούσι και τον Τιμ. Στη φωτογραφία (πάνω) τον βλέπετε την ημέρα του γάμου τους να στηρίζεται στο μπαστούνι που χρησιμοποιούσε τότε για να κινηθεί, ενώ αριστερά είναι με την κόρη του Λούσι.
Η δεύτερη γυναίκα του, την οποία παντρεύτηκε το 1995, ήταν η νοσοκόμα του. Χώρισαν 11 χρόνια αργότερα και το 2007 ο Χόκινγκ «συνδέθηκε» με μια φυσικομαθηματικό η οποία «τον θαύμάζε», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει! Πριν από λίγο καιρό επανασυνδέθηκε με την δεύτερη γυναίκα του, χωρίς όμως να διώξει από τη ζωή του και την τρίτη!
Σε συνέντευξή του είχε πει ότι είναι ευτυχής παρά την "τρομερή κατάστασή" του επειδή έχει κάνει "κάποια σοβαρή συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης" και επειδή έχει "μια πολύ ενδιαφέρουσα οικογένεια", την οποία πρόλαβε να δημιουργήσει γιατί ήταν "τυχερός μέσα στην ατυχία του και η ασθένεια δεν εξαπλώθηκε γρήγορα" στο σώμα του. Πριν από λίγα χρόνια ο βρετανός αστροφυσικός έγινε και παππούς! Η φωτογραφία, είναι από τον δεύτερο γάμο του!
Το επιστημονικό του έργο
Τη δεκαετία του 1960, ο Χόκινγκ αφοσιώθηκε στον τομέα της γενικής σχετικότητας και το 1970 ξεκινάει την έρευνα του στις μαύρες τρύπες του διαστήματος και διατυπώνει την άποψη ότι αυτές μπορεί να εκπέμπουν ραδιενέργεια. Το 1971 διατύπωσε τη θεωρία ότι κατά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang)παράχθηκαν αντικείμενα βάρους 10^9 τόνων σε μέγεθος πρωτονίων.
Ευρύτερα γνωστός όμως, γίνεται χάρη στην ενασχόλησή του με μαύρες τρύπες του διαστήματος. Σύμφωνα με ένα από τα κύρια θεωρήματά του, κάθε μαύρη τρύπα προσδιορίζεται από τρεις ιδιότητες: Την μάζα, τη γωνιακή της ταχύτητα και το ηλεκτρικό της πεδίο. Ο ίδιος μιλώντας για τις "μαύρες τρύπες" είχε δηλώσει
"Οι μαύρες τρύπες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σταδιοδρομία μου, αλλά δεν έχουν καμιά ψυχολογική σχέση με μένα. Δεν φοβάμαι ότι θα πέσω μέσα σ'αυτές. Τις καταλαβαίνω. Κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι κύριός τους".
Επιπλέον, μετά από ανάλυση εκπομπών ακτινών γάμμα, διατύπωσε την άποψη ότι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη σχηματίστηκαν πολλές αρχέγονες μάυρες τρύπες. Το 1974, υπολόγισε ότι οι μαύρες τρύπες δημιουργούν και εκπέμπουν υποατομικά σωματίδια, ωσότου εξαντλήσουν όλη τους την ενέργεια και εξατμιστούν.
Ακολουθεί το 1983 μία νέα πρόταση του σύμφωνα με την οποία ο χρόνος και ο χώρος είναι πεπερασμένοι σε έκταση, χωρίς όμως άκρες ή σύνορα. Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ-σέλερ των Sunday Times για 237 συνεχόμενες εβδομάδες. Εχει γράψει άλλα έξι βιβλία καθαρώς επιστημονικά και μια σειρά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης "για να αντιληφθεί ο απλός άνθρωπος πού βρίσκεται και γιατί βρίσκεται εκεί", όπως δήλωσε το 2007.
Το όνειρο του ταξιδιού στο διάστημα
Διακαής πόθος του ήταν πάντα ένα διαστημικό ταξίδι όπως εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το 2006. Αναφερόμενος στους στόχους που ήθελε να πετύχει προσωπικά, προτού χάσει οριστικά τη μάχη με την ασθένεια είχε πει: "Επόμενος στόχος μου» είπε «είναι να πάω στο Διάστημα. Ελπίζω πως ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον, θα μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτό".
Ο Μπράνσον όντως έσπευσε να ανταποκριθεί, αλλά οι διαστημικές του πτήσεις θα αρχίσουν το 2009 και, πριν από αυτό, κάπως έπρεπε να διαπιστωθεί το αν ένας άνθρωπος με τη φυσική κατάσταση του Χόκινγκ θα μπορούσε να αντέξει μια πτήση σε έλλειψη βαρύτητας. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Μόνο με μια πτήση «μηδενικής βαρύτητας» σαν αυτές που ήδη προσφέρει η εταιρεία Zero Gravity.
Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στον Ελληνοαμερικανό Πέτρο Διαμαντή (Peter Diamandis), που άρχισε την όλη αυτή ιστορία ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων. Ο Διαμαντής είπε ότι «θα ήταν τιμή του» να πραγματώσει το όνειρο του Χόκινγκ και - έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών - απέσπασε από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) την άδεια να έχει επιβάτες άτομα με ειδικές ανάγκες.
Με την κατάλληλη προετοιμασία των τεσσάρων ιατρών του αεροσκάφους και των τριών ιατρικών συνοδών του Χόκινγκ - που φρόντιζαν σε κάθε στιγμή για την αποφυγή ατυχήματος -, ο 65χρονος τότε αστροφυσικός πραγματοποίησε την πτήση μηδενικής βαρύτητας, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας. "Διάστημα, σου 'ρχομαι!", είχε φωνάξει ενθουσιασμένος μετά το τέλος του "ταξιδιού"!