p

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τάζουν εξοπλιστικά συμβόλαια για τη δόση

Σχεδόν ανεπηρέαστα τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τη μείωση να ανέρχεται στα 457 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 1,8 δις ευρώ. Μεγάλος κερδισμένος η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία


Συμβόλαια στρατιωτικού εξοπλισμού που υπογράφουν οι γερμανικές εταιρείες με τις ελληνικές αρχές φέρνει στο "φως" η γερμανική εφημερίδα Welt, επισημαίνοντας πως το Βερολίνο μπορεί όχι μόνο να επωφεληθεί αλλά ακόμα και να πιέσει για προγράμματα.
"Εάν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφούν νέα συμβόλαια" αναφέρει -ή "υπόσχεται..."- παράγοντας από την Αθήνα, με την εφημερίδα να σημειώνει πως Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής στρατιωτικής βιομηχανίας.
Χαρακτηρίζεται ως "παράλογο" το ότι ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι ακόμη και για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με τη λιτότητα να έχει οδηγήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε απεργία, τα βιβλία να είναι είδος υπό εξαφάνιση στα σχολεία και τους δημόσιους υπάλληλους να απεργούν υπό τον φόβο των απολύσεων, τα πακέτα μέτρων "έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς".
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνεχίζει η Welt, προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς, δηλαδή περίπου 457 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως πρέπει να συγκριθούν με τη μείωση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες.
Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα παράγοντα στην Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται μονίμως κοντά στις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
"Εάν εκταμιευτεί τον Μάρτιο η επόμενη δόση των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συναφθούν νέα συμβόλαια", σημειώνει, τονίζοντας ότι "ακόμη και εάν περισσέψει ένα δισεκατομμύριο μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα".
Η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία, όπως και στην περίπτωση της (εξίσου υπερχρεωμένης) Πορτογαλίας, είναι σταθερά η μεγάλη κερδισμένη.
Στο ερώτημα γιατί οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσανάλογα υψηλές του μεγέθους της χώρας, η εφημερίδα αναφέρει την απάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ότι "είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό".
"Ο Δημήτρης Δρούτσας δεν φαίνεται να φοβάται αντιρρήσεις από τον ελληνικό πληθυσμό, καθώς ο ελληνικός στρατιωτικός τομέας υπόσχεται ασφάλεια, αλλά και θέσεις εργασίας", σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!