p

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Στο χείλος της διένεξης μεγάλης κλίμακας

Παρά τις προειδοποιήσεις του Ιράν, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν την ομάδα αεροπλανοφόρων τους στον Περσικό κόλπο. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι πλευρές βρέθηκαν επικίνδυνα κοντά στην έναρξη πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων...


Σήμερα τελείωσαν οι στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν στην περιοχή του πορθμού Ορμούζ. Μέσω του περνάει το 40% της θαλάσσιας εξαγωγής πετρελαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι Ιρανοί στρατιωτικοί απείλησαν να κλείσουν τον πορθμό. Οι ΗΠΑ αμέσως έστελαν στην περιοχή επιθετική ομάδα αεροπλανοφόρων του John C. Stennis.

Σε απάντηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιραν Αταόλλα Σαλεχί απείλησε τις ΗΠΑ με «προβλήματα» σε περίπτωση που η ομάδα αυτή θα αυξάνεται. Ο Σαλεχί επίσης δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για «απόκρουση ποιωνδήποτε απειλών και έχει γι’αυτό όλα τα απαραίτητα μέσα». Οι ΗΠΑ απάντησαν ότι δεν θα τερματίσουν την επιχείρηση η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή. Μέχρι τώρα οι ενέργειες των πλευρών μοιάζουν περισσότερο με παρουσίαση των «μυών» τους, γιατί στην ουσία καμία από αυτές δεν χρειάζεται πόλεμο, είναι πεπεισμένος ο ασιανολόγος Μπορίς Ντολγκόβ.

- Το Ιράν δεν χρειάζεται διένεξη με τις ΗΠΑ αφού δεν έχει αρκετή δύναμη για να αντισταθεί στις ΗΠΑ που έχουν δυνατούς συμμάχους, π.χ. το Ισραήλ. Όσον αφορά τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που στην ηγεσία αυτής της χώρας υπάρχουν υποστηρικτές του Ισραήλ, υπάρχουν και πολιτικοί που εκπροσωπούν τα συμφέροντα όλων όσων εναντιώνονται στην εξαπόλυση αυτής της διένεξη. Τα πάντα εξαρτούνται από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Και η απόφαση για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν δεν έχει ακόμα παρθεί.

Οι ΗΠΑ είναι πεπειμένες ότι το Ιράν πραγματοποίησε αυτή την παρουσίαση δύναμης λόγω σκληρών διεθνών κυρώσεων. Με αυτό τον τρόπο η ιρανική ηγεσία εξαπολύνει διεθνείς διενέξεις για να αποσπάσει την προσοχή των δικών του πολιτών από τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα. Αυτή η εκδοχή είναι πολύ τολμηρή, θεωρεί ο Μπορίς Ντολγόβ. Το Ιράν ακόμα αντιστέκεται στις κυρώσεις αλλά προσπαθεί να αποφύγει τη σκλήρυνσή τους.

- Η Δύση απείλει το Ιράν με την επιβολή εμπάργκο για την εισαγωγή του ιρανικού πατρελαίου. Με αυτό τον τρόπο θα καταφερθεί αισθητό κτύπημα στην ιρανική οικονομία. Αλλά η εισαγωγή ακόμα υπάρχει, το Ιράν παίρνει αρκετά ποσά και μπορεί να αντιστέκεται στις κυρώσεις.

Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι σε περίπτωση που στον Περσικό κόλπο αρχίσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, σε μερικές μεέρες αυτή η διένεξη θα γίνει διεθνής και σε αυτή θα μπλεχτούν σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής. Και αυτό δεν θα σημαίνει πόλεμο όλων ενατίων του Ιράν. Το Ιράν έχει και αυτό συμμάχους, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ασιανολογίας της Ρωσίας Λίντια Κουλάγκινα.

- Περιφερειακά κράτη εναντιώνονται βέβαια σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή γιατί οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και επιχειρήσεις με χρήση αεροπλάνων, θα γίνουν αιτία των αντικτυπημάτων του Ιραν, τα οποία θα καταφερθούν ακριβώς εναντίων γετονικών χωρών. Ανάμεσα στις χώρες του Περσικου κόλπου η στάση προς το Ιράν είναι λίγο πιο αρνητική. Πρώτον, λόγω του προβλήματος των σιιτών. Δεύτερον, λόγω της πυρηνικής πολιτικής του Ιράν. Αλλά υπάρχουν και χώρες, π.χ. η Τουρκία και το Λίβανο, οι οποίες σε περίπτωση πολέμου θα υποστηρίξουν το Ιράν και θα τον βοηθήσουν ακόμα.

Βασικότερος σύμμαχος του Ιράν παραμένει η Συρία. Ο σκοπός δε όλων των ενεργειών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι η ανατροπή των πολιτκών καθεστώτων καί των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ παρόλα αυτά δεν έχουν πετύχει ακόμα να ξεκινήσουν το «λιβυκό σενάριο». Αιτία μπορεί να είναι το ότι ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν και της Συρίας και επιμένουν στην διπλωματική επίλυση των προβλημάτων.

ruvr.ru

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!